Zawsze dodaję do marynaty. Mięso z grilla jest niesamowicie miękkie i soczyste

Każdy ma swoje ulubione sposoby na marynatę, ale niektóre składniki są niezbędne, by mięso było miękkie i soczyste. Ich odpowiedni dobór sprawia, że potrawy z grilla zyskują wyjątkowy smak. Jak przygotować idealną marynatę?

Jak zrobić dobrą marynatę?Jak zrobić dobrą marynatę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kluczowe składniki marynaty

Karkówka, schab, filety i udka z kurczaka to tylko niektóre z mięs, świetnie nadających się na grilla. Każdy rodzaj mięsa wymaga jednak wcześniejszego zamarynowania, aby uzyskać najlepszy smak.

Mięso na grilla można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy to sucha marynata, polegająca na obtoczeniu mięsa w ulubionych przyprawach i odstawieniu w chłodne miejsce na kilka godzin. Drugi sposób to mokra marynata, idealna dla suchych mięs lub tych z małą ilością tłuszczu, jak kurczak. Jest to również dobry wybór, gdy planujemy grillować większe kawałki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Viralowy kurczak "marry me". Po takim obiedzie chce się tylko paść na kolana

Składniki, które robią różnicę

Podstawą większości marynat jest olej. Rzepakowy, dzięki neutralnemu smakowi, sprawdzi się doskonale. Oliwa z oliwek czy olej tłoczony na zimno lepiej nadają się do sałatek. Musztarda również ma duży wpływ na smak mięsa. Jeśli chcemy dodać mu ostrości, warto sięgnąć po musztardę z dodatkiem papryki czy estragonu. Słodki akcent, taki jak miód, zapewni z kolei chrupiącą skórkę. Można też użyć syropu klonowego.

Kwaśny składnik to kolejny sekret udanej marynaty. Może to być jogurt, sok z cytryny, ocet winny, jabłkowy, wino, piwo lub sok pomidorowy. Kwaśny element sprawia, że włókna mięsa nie twardnieją pod wpływem wysokiej temperatury. Marynatę można przygotować na bazie jogurtu lub piwa. Wtedy mamy pewność, że mięso będzie soczyste i miękkie.

Doprawianie marynaty

Gdy baza z oleju, musztardy, miodu i kwaśnego składnika jest gotowa, czas na przyprawy. Zamiast gotowych mieszanek lepiej stworzyć własną kompozycję. Podstawowe przyprawy to sól, pieprz i papryka. Warto też wypróbować czarnuszkę, czosnek niedźwiedzi oraz przyprawy orientalne, takie jak imbir, kurkuma czy kolendra.

Marynowana karkówka w miodzie, piwie i czosnku

Na najbliższego grilla przygotuj tę pyszną karkówkę, a na pewno zbierzesz same pochwały. Połączenie piwa, miodu i czosnku wnosi mięso poziom wyżej.

Składniki:

  • 1 kg karkówki (w plastrach, ok. 1,5 cm grubości)
  • 3–4 ząbki czosnku (przeciśnięte lub drobno posiekane)
  • 2 łyżki miodu
  • 250 ml piwa (najlepiej jasne, ale może być też ciemne dla głębszego smaku)
  • 2 łyżki musztardy (np. sarepska lub delikatesowa)
  • 3 łyżki oleju (rzepakowy, słonecznikowy lub oliwa)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • opcjonalnie: 1 łyżka sosu sojowego dla głębi smaku

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj i osusz, a następnie pokrój w plastry i delikatnie rozbij.
  2. W dużej misce wymieszaj: piwo, miód, musztardę, olej, czosnek, przyprawy (i ewentualnie sos sojowy).
  3. Włóż karkówkę do marynaty, dokładnie obtocz każdy plaster. Przykryj i odstaw do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc).
  4. Przed grillowaniem wyjmij z lodówki na 30 min, by mięso się ogrzało.
  5. Grilluj aż uzyskasz pożądany stopień przypieczenia.
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯