Łączę tylko 2 składniki. W kilka chwil mam zdrowy i puszysty jak chmurka deser
Realizowanie małych słodkich zachcianek nie musi się wiązać z całą listą składników i godzinami spędzonymi w kuchni. Czasem nawet więcej rozkoszy zapewniają proste desery, zbudowane wokół jednego wątku smakowego. W poniższej propozycji łączę tylko 2 proste składniki. Gdy deser stężeje, wyciągam pyszne pianki z lodówki.
Do przygotowania pianek potrzebujesz gęstego jogurtu w stylu greckim i dwóch czerwonych galaretek, na przykład o smaku malinowym lub truskawkowym. Opcjonalnie możesz dodać świeże owoce, na przykład borówki amerykańskie, maliny lub truskawki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mrożona pianka kawowa to hit internetu. Sprawdziliśmy, czy warto spróbować
Kolorowy deser warstwowy
Z pianek i galaretek możesz przygotować kolorowy deser, układając kolejne warstwy w pucharkach lub silikonowych foremkach. Wybierz galaretki w kolorach tęczy lub postaw na kontrastujące ze sobą odcienie. Eksperymentuj ze smakami galaretek – na przykład dodając do cytrynowej kawałki banana, zmienisz jej smak na bananowy. Możesz także przekładać warstwę pianki czystą galaretką.
Jogurtowy deser na zdrowie
Bazą różowych pianek jest jogurt grecki, który zawiera więcej białka niż klasyczny jogurt naturalny. Galaretki owocowe również pozytywnie wpływają na zdrowie. Chociaż zawierają cukier, są także źródłem kolagenu, który korzystnie wpływa na stawy, skórę, włosy i paznokcie. Jeśli jednak chcesz ograniczyć cukier, możesz samodzielnie przygotować galaretkę z musu owocowego i żelatyny lub agaru. Spożywanie cukru w nadmiarze nie jest zdrowe i może prowadzić do choroby otyłościowej.
Przepis na pianki z jogurtu greckiego
Ogromną zaletą tego przepisu jest łatwość jego przygotowania. Wystarczy tylko wymieszać galaretkę, a następnie zmiksować ją z jogurtem greckim.
Składniki:
- 600 ml jogurtu greckiego lub skyru,
- 2 opakowania galaretki malinowej,
- 600 ml gorącej wody.
Wykonanie:
- Galaretki rozmieszaj w 600 ml gorącej wody – w tym przypadku nie trzymaj się instrukcji na opakowaniu. Odstaw do przestudzenia.
- Do miski lub kielicha blendera przełóż jogurt grecki. Dodaj zimną, ale nadal płynną galaretkę. Zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Jeszcze płynny deser przełóż do foremek i wstaw do lodówki. Pianka powinna stężeć po ok. 2 godzinach.