PoradyTakich borówek nie mogą jeść wszyscy. Oto kto powinien unikać ich w diecie

Takich borówek nie mogą jeść wszyscy. Oto kto powinien unikać ich w diecie

Borówka amerykańska, choć pełna wartości odżywczych, niektórym osobom może poważnie zaszkodzić. Problemem jest zawartość cukru, potasu, ale także zbieżność w działaniu z warzywami strączkowymi. Warto poznać przeciwwskazania, aby uniknąć dotkliwych konsekwencji.

Niestety, borówki amerykańskie nie są wskazane dla wszystkich
Niestety, borówki amerykańskie nie są wskazane dla wszystkich
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Borówka amerykańska nie bez powodu jest cennym składnikiem diety. Wśród zalet należy wymienić bogactwo witamin A, C, E i z grupy B, a także minerałów, w tym magnezu, miedzi, selenu, żelaza i wapnia. Zawarte w niej antocyjany wykazują działanie przeciwutleniające, stanowiąc ważny element profilaktyki antynowotworowej. Dzięki nim borówki wpływają korzystnie na skórę, wzrok, pracę mózgu i pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Jednak dietetycy ostrzegają, że pewne osoby nie powinny sięgać po te owoce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów

Kto powinien unikać borówek amerykańskich?

Pomimo tak imponujących właściwości dla pewnej grupy osób borówki amerykańskie znajdują się na czarnej liście. Niektóre ograniczenia, takie jak alergia, są oczywiste, jednak pozostałe często są bagatelizowane lub w ogóle nie są brane pod uwagę. Tymczasem nieprzestrzeganie tych zaleceń może prowadzić do przykrych dolegliwości.

Przeciwwskazania zdrowotne

Oprócz osób reagujących alergicznie, ograniczenie dotyczy także osób z nietolerancją fruktozy, której borówki zawierają spore ilości. Pomimo niskiego indeksu glikemicznego, osoby stosujące leki przeciwcukrzycowe powinny unikać tych owoców. Co więcej, borówki mogą negatywnie wpływać na osoby borykające się z chorobami nerek. Jest to związane z wysokim poziomem potasu.

Borówki amerykańskie a fawizm

Zaskakujące może być to, że borówek amerykańskich nie powinny spożywać osoby chorujące na fawizm. Jest to rodzaj bardzo rzadkiej choroby genetycznej wynikającej z niedoboru enzymu dehydrogenazy glukozo-6-fosforanu (G6PD). Ten enzym jest powiązany z żywotnością czerwonych krwinek. Zjedzenie borówek wpływa na poziom enzymu, a konsekwencją poważnego niedoboru może być niedokrwistość.

Do tej pory za główne zagrożenie dla osób chorujących na fawizm widziano w warzywach strączkowych, jednak okazuje się, że borówki amerykańskie mogą mieć podobne działanie. Objawami niedokrwistości spowodowanej fawizmem są duszności, kołatanie sera czy omdlenia. Zniszczone czerwone krwinki uwalniają bilirubinę, którą może powodować żółtaczkę.

Wybrane dla Ciebie