Takich borówek nie mogą jeść wszyscy. Oto kto powinien unikać ich w diecie

Borówka amerykańska, choć pełna wartości odżywczych, niektórym osobom może poważnie zaszkodzić. Problemem jest zawartość cukru, potasu, ale także zbieżność w działaniu z warzywami strączkowymi. Warto poznać przeciwwskazania, aby uniknąć dotkliwych konsekwencji.

Niestety, borówki amerykańskie nie są wskazane dla wszystkichNiestety, borówki amerykańskie nie są wskazane dla wszystkich
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Borówka amerykańska nie bez powodu jest cennym składnikiem diety. Wśród zalet należy wymienić bogactwo witamin A, C, E i z grupy B, a także minerałów, w tym magnezu, miedzi, selenu, żelaza i wapnia. Zawarte w niej antocyjany wykazują działanie przeciwutleniające, stanowiąc ważny element profilaktyki antynowotworowej. Dzięki nim borówki wpływają korzystnie na skórę, wzrok, pracę mózgu i pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Jednak dietetycy ostrzegają, że pewne osoby nie powinny sięgać po te owoce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Kto powinien unikać borówek amerykańskich?

Pomimo tak imponujących właściwości dla pewnej grupy osób borówki amerykańskie znajdują się na czarnej liście. Niektóre ograniczenia, takie jak alergia, są oczywiste, jednak pozostałe często są bagatelizowane lub w ogóle nie są brane pod uwagę. Tymczasem nieprzestrzeganie tych zaleceń może prowadzić do przykrych dolegliwości.

Przeciwwskazania zdrowotne

Oprócz osób reagujących alergicznie, ograniczenie dotyczy także osób z nietolerancją fruktozy, której borówki zawierają spore ilości. Pomimo niskiego indeksu glikemicznego, osoby stosujące leki przeciwcukrzycowe powinny unikać tych owoców. Co więcej, borówki mogą negatywnie wpływać na osoby borykające się z chorobami nerek. Jest to związane z wysokim poziomem potasu.

Borówki amerykańskie a fawizm

Zaskakujące może być to, że borówek amerykańskich nie powinny spożywać osoby chorujące na fawizm. Jest to rodzaj bardzo rzadkiej choroby genetycznej wynikającej z niedoboru enzymu dehydrogenazy glukozo-6-fosforanu (G6PD). Ten enzym jest powiązany z żywotnością czerwonych krwinek. Zjedzenie borówek wpływa na poziom enzymu, a konsekwencją poważnego niedoboru może być niedokrwistość.

Do tej pory za główne zagrożenie dla osób chorujących na fawizm widziano w warzywach strączkowych, jednak okazuje się, że borówki amerykańskie mogą mieć podobne działanie. Objawami niedokrwistości spowodowanej fawizmem są duszności, kołatanie sera czy omdlenia. Zniszczone czerwone krwinki uwalniają bilirubinę, którą może powodować żółtaczkę.

Wybrane dla Ciebie

Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie