Zapomnij o żelatynie. Ten zamiennik lepiej sprawdzi się w deserach
Żelatyna to składnik wielu deserów, zapewniający stabilność kremów i mas. Niektórzy jednak rezygnują z przepisów, w których się pojawia ze względu na dietę wegetariańska lub po prostu zwykłą niechęć do żelatyny. Na rynku dostępny jest jednak zamiennik, który rozstrzygnie dylemat i pomoże pożegnać problem raz na zawsze.
21.05.2024 14:13
Agar jest produktem pochodzenia roślinnego, dzięki czemu jest idealnym zamiennikiem żelatyny w dietach bezmięsnych. Używanie go jest naprawdę proste - warto przekonać się do nowości, bo udoskonalą one codziennie przepisy. Gdy znajdziesz go w sklepie lub wpadnie ci w oko podczas zakupów online, bez wahania dorzuć go do koszyka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tradycyjnie agar pozyskiwano wyłącznie z japońskich krasnorostów, zebranych z dużych głębokości morskich. Po odpowiednim suszeniu i obróbce cieplnej stawał się cennym składnikiem kulinarnym. Dziś jednak uprawa krasnorostów i alg na agar wykracza daleko poza Japonię. Rozległe plantacje rozwijają się w innych regionach świata, takich jak Hiszpania, Egipt czy Nowa Zelandia. Warto zaprosić agar również do naszej swojskiej, polskiej kuchni.
Agar - roślinny zamiennik żelatyny
Agar doskonale sprawdza się do przygotowywania deserów, takich jak panna cotta, dżemy czy kremy, ale śmiało możesz dorzucić go również do dań wytrawnych, jak terriny i galaretki warzywne. Po podgrzaniu nie traci swoich właściwości, ma również neutralny zapach oraz smak, dzięki czemu jest naprawdę uniwersalnym dodatkiem w kuchni.
Ma w sobie sporo błonnika i mało kalorii. Pobudza perystaltykę jelit, ułatwiając przesuwanie się mas kałowych i zapobiegając zaparciom. Błonnik z agaru pęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości na dłużej. Pomaga to w kontrolowaniu apetytu i zapobiega nadmiernemu jedzeniu, co jest szczególnie ważne w diecie odchudzającej.
Oprócz błonnika,agar jest cennym źródłem wielu minerałów, takich jak: wapń, potas, magnez i żelazo. Warto włączyć go do diety, aby skorzystać z jego dobroczynnych właściwości.
Jak używać agaru?
Zamiast 1 łyżeczki żelatyny użyj 0,5-2 łyżeczek agaru. Im więcej agaru użyjesz, tym gęstsza będzie galaretka. Pamiętaj, że agar gęstnieje również po ostygnięciu.
Odmiany agaru mogą różnić się od siebie, stąd też różnice w proporcjach. Warto przeczytać dokładnie instrukcję na opakowaniu. Jeśli konsystencja okaże się zbyt gęsta, można rozcieńczyć ją odrobiną płynu.