Jak rozpoznać prawdziwy miód? Musisz zwrócić uwagę na kilka rzeczy
Sztuczny miód trzeba omijać szerokim łukiem. Prawdziwy nie powinien mieć na dnie żadnych kryształków. To mogą być różne sztuczne dodatki. Przebarwienia? Dopuszczalne.
O zdrowotnych właściwościach miodu nie trzeba nikogo przekonywać. Jego regularne spożywanie wzmacnia organizm, zapobiega infekcjom i ma zbawienny wpływ na serce. Wiele osób używa miodu zamiast cukru, słodząc kawę czy herbatę. Należy jednak pamiętać, żeby nie była za gorąca, bo większość swoich właściwości miód traci w temperaturze 40-50°C.
Prawdziwy miód nie ma w swoim składzie zanieczyszczeń chemicznych, ponieważ pszczoły są bardzo wrażliwe na toksyny i wyginęłyby, zbierając zanieczyszczony nektar czy też spadź.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki
Pszczelarz ostrzega przed importowanym miodem
Henryk Kiryluk, doświadczony pszczelarz z Lublina podkreśla, że z dużą ostrożnością podchodzi do tanich, importowanych miodów w dużych marketach.
– Jak widzę słoik miodu z importu za ok. 15-20 złotych, to mam wątpliwości, czy to prawdziwy miód – mówi Henryk Kiryluk. – Z doświadczenia wiem, że Chińczycy potrafią tak podrobić miód, że tylko profesjonalna analiza w laboratorium jest w stanie wykazać, że taki produkt ma niewiele wspólnego z prawdziwym miodem. Ma tyle różnego rodzaju sztucznych składników.
Czy można domowym sposobem sprawdzić jakość miodu? Według fachowców –teoretycznie tak, ale trzeba zwracać uwagę na kilka rzeczy.
Wygląd
Dobry miód powinien mieć jednolitą konsystencję, barwę, chociaż dopuszczalne są pewne niewielkie przebarwienia. Jeśli na dnie są jakieś kryształki, to miód może mieć w składzie sztuczne dodatki lub został przegrzany. Każdy prawdziwy miód po trzech miesiącach od zlania powinien się skrystalizować (poza akacjowym). Jeśli mamy na etykiecie podaną datę np. lipcową, a chcemy kupić ten miód w grudniu i wciąż jest on w stanie płynnym – to lepiej zostawmy go na sklepowej półce. Warto dodać, że biały nalot na powierzchni miodu i na ścinkach słoika świadczy o dużej zawartości glukozy, a nie o dodaniu cukru czy skrobi.
Waga
"Uczciwie" wyprodukowany miód – jak twierdzą pszczelarze – musi mieć swoją odpowiednią wagę. Przyjmuje się, że litrowy słoik miodu powinien ważyć ok. 1,4 kilograma.
Polej miodem
Dobry, dojrzały miód lany z góry powinien utworzyć górkę. Z całą pewnością kropla miodu polana na płaską powierzchnię, np. na talerzu nie może się rozlać. To może świadczyć o jego kiepskiej jakości – twierdzą niektórzy. Nie do końca jest to jednak prawda. Jeśli sztuczny miód będzie gęsty, to również się nie rozleje.
Smak
Pszczelarze twierdzą, że prawdziwy miód powinien "łaskotać" w gardle. Przy sztucznym lub "kombinowanym" raczej tego nie odczujemy. Charakterystyczny posmak karmelu może z kolei świadczyć, że miód został przegrzany.
Jak się rozpuszcza
Jeśli miód dodany do wody, napoju, letniej kawy czy herbaty rozpuści się bardzo szybko i równomiernie, to raczej nie jest to produkt naturalny. Prawdziwy powinien się rozpuszczać długo, tworząc niejednolite smugi.
Sprawdzaj etykiety
Najlepszym rozwiązaniem i zarazem najbezpieczniejszym jest kupowanie miodu od zaprzyjaźnionego pszczelarza. Jeśli kupujemy w sklepie – to sprawdźmy, czy na etykiecie jest nazwisko i adres pszczelarza czy tylko firmy-dystrybutora.
Pamiętajmy na koniec, że nawet najlepszy miód, ale źle przechowywany, może stracić wiele swoich dobroczynnych właściwości. Słoiki tego słodkiego przysmaku należy przechowywać w temperaturze pokojowej i zacienionym miejscu np. w szafce. Dobrze jest trzymać miód w słoikach z ciemnego lub nieprzezroczystego szkła. Nie powinien być w żadnym przypadku podgrzewany powyżej 40 stopni C.