Lekarka zdradza całą prawdę o miodzie. Na pewno nie wiesz jednego

Miód ma bardzo dużo pozytywnych właściwości. Wykorzystujemy go podczas przeziębień, robimy z nim herbatki na odchudzanie i wzmocnienie. Zastosowań jest o wiele więcej. O jednym nie mieliście pewnie zielonego pojęcia.

ObrazekMiód (adobe, instagram)
Paulina Hermann

Dr Cubala na Instagramie dzieli się wiedzą na temat medycyny, Opowiada o znaczeniu i właściwościach naturalnych składników, których możemy używać na co dzień i podczas różnych chorób. Ostatnio na tapetę wzięła miód. Okazało się, że ma on pewną właściwość, o której mało kto pewnie wiedział.

Miód na kaszel? Brzmi bardzo dziwnie

W rzeczywistości już tak nie jest, gdyż faktycznie składnik ten sprawdza się podczas kaszlu. Dlaczego? Głównym powodem są jego działanie wykrztuszające. Poza tym "ma bardzo dużo właściwości przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych i łagodzących". Lekarka uspokaja też osoby, które boją się nadmiaru cukru. Miód to mieszanka recemiczna glukozy i fruktozy, dlatego też małe ilości nie zaszkodzą.

Ogromne znaczenie ma fakt, że pszczoły podczas zapylania przekazują dużą część właściwości odpornościowych do miodu, co czyni go jeszcze zdrowszym. Nic dziwnego, że produkt ten jest niezawodny podczas przeziębień.

Obrazek
Miód (pexels)

Nie powinny go jeść dzieci poniżej pierwszego roku życia

Dlaczego przyjęło się, że niemowlęta nie mogą zjeść miodu? Przyczyną jest ryzyko botulunizmu, czyli choroby wywołanej przez clostridium botulinum (laseczka jadu kiełbasianego).

- Wiedzieliście o tym? Bo ja często zapominam... Na szczęście to się prawie nigdy nie zdarza, więc nie musimy martwić się na zapas

- mówi lekarka.

Warto mieć jednak na uwadze, że nawet niewielka ilość laseczek jadu kiełbasianego może wywołać botulinizm, który jest bardzo niebezpieczny dla niemowląt. Bakterie te giną dopiero w 121 stopniach celsjusza, co sprawia, że miód traci wszystkie właściwości i staje się po prostu cukrem. Tego składnika również nie powinniśmy podawać dzieciom poniżej pierwszego roku życia.

Starsze dzieciaki i kobiety w ciąży oraz karmiące piersią bez problemu mogą jeść miód. Muszą jednak uważać na ilość, tak jak my wszyscy. Jeśli zjemy za dużo, dostarczymy sobie dużo kalorii i cukru.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć