WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Lubisz miód? Musisz koniecznie przeczytać zanim go kupisz

Chociaż wiedzieliśmy od dawna, że producenci nie cofną się przed niczym, żeby ich zyski nieustannie rosły, to zderzenie się z tym w praktyce jest niezwykle bolesne. Zwłaszcza wtedy, gdy ich sztuczki dotyczą jednego z najzdrowszych produktów świata — miodu. Ostrzegamy: ten artykuł może podnieść ci ciśnienie. 

Obrazek

Miód kojarzy nam się z czymś bardzo zdrowym. Jego działanie lecznicze (m.in. wsparcie odporności, gojenie ran i uspokojenie zszarganych nerwów) jest równie niesamowite, co sposób jego powstawania i przydatność do spożycia. Jest więc, na skalę wszystkich produktów naturalnych świata, jedyny w swoim rodzaju. A ponieważ popyt na niego nie maleje, to musiało to spotkać się z reakcją koncernów spożywczych. Niestety, nie zrobili z tym nic dobrego.

Obrazek
Fałszywy miód zalał rynek europejski - Pyszności; foto: Canva

Ile miodu w miodzie?

Producenci rzadko mają na względzie nasze zdrowie — o ile właściwości prozdrowotne sprzedają się gorzej, niż smak czy niska cena. Cukier? Chociaż społeczeństwo nieprzerwanie z niego korzysta, to w żadnej formie nie odzyska już straconej reputacji. Inaczej wygląda sprawa z miodem. A skoro tak — myślą producenci — to czemu by na tym nie skorzystać?

Chęć masowej sprzedaży miodu charakteryzowała się dotąd jednym, znaczącym problemem: wytwarzanie tego produktu jest relatywnie kosztowne. Następstwem takiej obserwacji nie była, ma się rozumieć, rezygnacja z pomysłu, lecz odnalezienie wszystkich możliwych oszczędności. Tym sposobem... 40 proc. miodu na całym świecie jest podrobione. 

Miód na rynku, czyli rzecz o tym, jak jesteśmy oszukiwani

Głośnym echem odbiło się dochodzenie dziennikarzy "Uwagi!", którzy w 2022 roku postanowili sprawdzić, czy kupiony przez nich miód jest prawdziwy. Nie patyczkowali się z domowymi sposobami rozpoznawania oryginalnego miodu i przekazali próbki do Zakładu Pszczelnictwa w Puławach. Trafiło tam łącznie 6 miodów: dwa ze straganów, dwa z internetu i dwa ze sklepu. Wyniki były wstrząsające. Ani jeden miód przekazany przez dziennikarzy "Uwagi!" do badania nie był prawdziwy. 

Obrazek
Produkowany masowo fałszywy miód to plaga w polskich sklepach - Pyszności; foto: Canva

Fałszywe było w nich wszystko: od wypisanej na etykiecie, nieistniejącej pasieki, aż po skład. Drogi miód ze straganu okazał się barwionym syropem, co jest regularną praktyką w przypadku podrabiania tego produktu. Tego rodzaju artykuły przejeżdżają do Polski z Azji i są często zwykłym rozpuszczonym cukrem: bez śladu enzymów, pyłku i olejków eterycznych, czyli tego, co w miodzie ceni się najbardziej.

Niestety, walka z podróbkami miodu jest trudna i skomplikowana. Przybyłe z Chin imitacje są coraz lepsze; nie oznacza to jednak, że stają się zdrowsze, tylko trudniejsze do wykrycia w laboratorium. Nieświadomi konsumenci często płacą za nie naprawdę duże pieniądze, mając nadzieję na wsparcie odporności i zdrowe zastępstwo cukru. Okazuje się jednak, że wydają więcej i nie dostają nic w zamian.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo