Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Aromatyczne, sprężyste i perfekcyjnie ulepione – tak według Ewy Wachowicz powinny wyglądać prawdziwe uszka. Gwiazda zdradza proste triki na elastyczne ciasto i idealny kształt, dzięki którym każdy z łatwością przygotuje to klasyczne świąteczne danie.
Uszka - przede wszystkim tradycja
Uszka to nie tylko przystawka do barszczu, to także prawdziwa kulinarna perełka polskiej wigilii, która ma swoje korzenie w dawnych tradycjach i wierzeniach. W przeszłości na wigilijnym stole nie mogło zabraknąć barszczu z nimi. Od wieków symbolizują one obfitość i szczęście. Istnieje też tradycja, według której do jednego z uszek wrzuca się monetę lub grosik – ten, kto go znajdzie, będzie szczęśliwy i bogaty przez cały rok.
Ewa Wachowicz zwraca uwagę na szczegół, dzięki któremu uszka będą idealne
Ewa Wachowicz podzieliła się z nami sprawdzonymi trikami, które sprawiają, że to tradycyjne danie zawsze się uda i za każdym razem wyjdzie perfekcyjne.
- Uszka robię wcześniej, najlepiej tydzień lub dwa tygodnie przed świętami, żeby w święta nie być przepracowaną, tylko radosną i uśmiechniętą. Nie wszystkim się to spodoba, ale ja je mrożę. Mam specjalny sposób na ich przygotowanie i przechowanie - przekonuje gwiazda.
Dobre ciasto to podstawa. Na jaką mąkę postawić?
Bardzo ważnym składnikiem, który decyduje o tym, czy ciasto będzie odpowiednie, jest mąka.
- Kluczem dobrych uszek jest… dobre ciasto! Ja używam do niego mąki orkiszowej lub tortowej 450 albo 500. Zaparzam je bardzo gorącą wodą (nie wrzątkiem), dodaję jajko i dosłownie łyżkę oliwy z oliwek. Zagniatam i odstawiam pod przykryciem na 15-20 minut, dzięki czemu ciasto jest idealnie elastyczne - opisuje Ewa Wachowicz.
Składniki:
- 500 g mąki,
- 1 jajko,
- szczypta soli.
- 1 szkl. gorącej wody,
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Mąkę zaparzyć gorącą wodą. Dodać jajko, łyżkę oliwy z oliwek i szczyptę soli. Wyrobić.
- Rozwałkować bardzo cienko (dużo cieniej niż na pierogi).
- Wyciąć niewielkie kwadraciki, nałożyć farsz, skleić.
- Ciasto powinno być nieco miększe, niż to na pierogi. To ułatwia wyrabianie bardzo drobnych uszek, które mają się zmieścić na łyżeczce i w całości dać się przełknąć - przekonuje ekspertka.
Uszka niewielkich rozmiarów. W sam raz na raz
W dobrych uszkach nie może oczywiście zabraknąć farszu - wyrazistego, kremowego, ale z wyczuwalną strukturą:
- Osobiście uwielbiam farsz grzybowy. Mieszam świeżo pokrojone pieczarki z suszonymi prawdziwkami i podgrzybkami, które wcześniej zalewam gorącą wodą na całą noc. Grzyby podsmażam na maśle klarowanym z cebulką. Wszystko drobno kroję, a farsz chłodzę w lodówce, żeby był lekko stężały, ale nie za twardy - musi być jeszcze miękki i elastyczny - podkreśla Ewa Wachowicz.
Składniki:
- 100 g suszonych grzybów,
- 1 cebula,
- masło do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Na patelni na maśle przesmażyć cebulkę i dodać posiekane drobno grzyby.
- Podlać wodą z gotowania grzybów.
- Odparować, przyprawić solą i pieprzem, wystudzić.
Jak przechowywać uszka? Ewa Wachowicz przygotowuje je wcześniej
Ewa Wachowicz przygotowuje uszka co najmniej tydzień, a najlepiej dwa tygodnie przed świętami, a następnie je zamraża. Jednak, aby cała rodzina mogła cieszyć się pełnią ich smaku, robi to według swoich sprawdzonych już dobrze trików.
- Ulepione uszka układam bardzo ciasno na desce, ale tak, żeby się nie stykały i nie zlepiły ze sobą, to bardzo ważne. Później od razu przenoszę całą deskę do zamrażarki. Dopiero po zamrożeniu zsypuję uszka do worka, żeby nie zlepiły się ze sobą. Dzięki temu w święta mam gotowe, doskonałe uszka, które nie wymagają żadnego dodatkowego przygotowania i każdy plaster wypada idealnie, a uszka nie stykają się ani podczas formowania, ani przechowywania - podkreśla Ewa Wachowicz.
Uszka wigilijne to nie tylko tradycja, ale także kulinarny rytuał, który łączy pokolenia i rodzinne wspomnienia. Każdy kęs to nie tylko smak, ale i historia – o szczęściu, przesądach i wyjątkowych chwilach przy wspólnym stole. Wielu wierzy, że grosik ukryty w jednym uszku przynosi szczęście na cały rok i przypomina o dawnych wigilijnych obrzędach i niepowtarzalnym klimacie świąt.