Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba

Aromatyczne, sprężyste i perfekcyjnie ulepione – tak według Ewy Wachowicz powinny wyglądać prawdziwe uszka. Gwiazda zdradza proste triki na elastyczne ciasto i idealny kształt, dzięki którym każdy z łatwością przygotuje to klasyczne świąteczne danie.

Jak Ewa Wachowicz robi uszka do barszczuJak Ewa Wachowicz robi uszka do barszczu
Źródło zdjęć: © Ewa Wachowicz

Uszka - przede wszystkim tradycja

Uszka to nie tylko przystawka do barszczu, to także prawdziwa kulinarna perełka polskiej wigilii, która ma swoje korzenie w dawnych tradycjach i wierzeniach. W przeszłości na wigilijnym stole nie mogło zabraknąć barszczu z nimi. Od wieków symbolizują one obfitość i szczęście. Istnieje też tradycja, według której do jednego z uszek wrzuca się monetę lub grosik – ten, kto go znajdzie, będzie szczęśliwy i bogaty przez cały rok.

Ewa Wachowicz zwraca uwagę na szczegół, dzięki któremu uszka będą idealne

Ewa Wachowicz podzieliła się z nami sprawdzonymi trikami, które sprawiają, że to tradycyjne danie zawsze się uda i za każdym razem wyjdzie perfekcyjne.

- Uszka robię wcześniej, najlepiej tydzień lub dwa tygodnie przed świętami, żeby w święta nie być przepracowaną, tylko radosną i uśmiechniętą. Nie wszystkim się to spodoba, ale ja je mrożę. Mam specjalny sposób na ich przygotowanie i przechowanie - przekonuje gwiazda.

Dobre ciasto to podstawa. Na jaką mąkę postawić?

Bardzo ważnym składnikiem, który decyduje o tym, czy ciasto będzie odpowiednie, jest mąka.

- Kluczem dobrych uszek jest… dobre ciasto! Ja używam do niego mąki orkiszowej lub tortowej 450 albo 500. Zaparzam je bardzo gorącą wodą (nie wrzątkiem), dodaję jajko i dosłownie łyżkę oliwy z oliwek. Zagniatam i odstawiam pod przykryciem na 15-20 minut, dzięki czemu ciasto jest idealnie elastyczne - opisuje Ewa Wachowicz.

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.
  • 1 szkl. gorącej wody,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę zaparzyć gorącą wodą. Dodać jajko, łyżkę oliwy z oliwek i szczyptę soli. Wyrobić.
  2. Rozwałkować bardzo cienko (dużo cieniej niż na pierogi).
  3. Wyciąć niewielkie kwadraciki, nałożyć farsz, skleić.
- Ciasto powinno być nieco miększe, niż to na pierogi. To ułatwia wyrabianie bardzo drobnych uszek, które mają się zmieścić na łyżeczce i w całości dać się przełknąć - przekonuje ekspertka.

Uszka niewielkich rozmiarów. W sam raz na raz

W dobrych uszkach nie może oczywiście zabraknąć farszu - wyrazistego, kremowego, ale z wyczuwalną strukturą:

- Osobiście uwielbiam farsz grzybowy. Mieszam świeżo pokrojone pieczarki z suszonymi prawdziwkami i podgrzybkami, które wcześniej zalewam gorącą wodą na całą noc. Grzyby podsmażam na maśle klarowanym z cebulką. Wszystko drobno kroję, a farsz chłodzę w lodówce, żeby był lekko stężały, ale nie za twardy - musi być jeszcze miękki i elastyczny - podkreśla Ewa Wachowicz.

Składniki:

  • 100 g suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • masło do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni na maśle przesmażyć cebulkę i dodać posiekane drobno grzyby.
  2. Podlać wodą z gotowania grzybów.
  3. Odparować, przyprawić solą i pieprzem, wystudzić.

Jak przechowywać uszka? Ewa Wachowicz przygotowuje je wcześniej

Ewa Wachowicz przygotowuje uszka co najmniej tydzień, a najlepiej dwa tygodnie przed świętami, a następnie je zamraża. Jednak, aby cała rodzina mogła cieszyć się pełnią ich smaku, robi to według swoich sprawdzonych już dobrze trików.

- Ulepione uszka układam bardzo ciasno na desce, ale tak, żeby się nie stykały i nie zlepiły ze sobą, to bardzo ważne. Później od razu przenoszę całą deskę do zamrażarki. Dopiero po zamrożeniu zsypuję uszka do worka, żeby nie zlepiły się ze sobą. Dzięki temu w święta mam gotowe, doskonałe uszka, które nie wymagają żadnego dodatkowego przygotowania i każdy plaster wypada idealnie, a uszka nie stykają się ani podczas formowania, ani przechowywania - podkreśla Ewa Wachowicz.

Uszka wigilijne to nie tylko tradycja, ale także kulinarny rytuał, który łączy pokolenia i rodzinne wspomnienia. Każdy kęs to nie tylko smak, ale i historia – o szczęściu, przesądach i wyjątkowych chwilach przy wspólnym stole. Wielu wierzy, że grosik ukryty w jednym uszku przynosi szczęście na cały rok i przypomina o dawnych wigilijnych obrzędach i niepowtarzalnym klimacie świąt.

Źródło artykułu: Karolina Wachowicz
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟