Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik

Puszysta masa twarogowa na cienkim spodzie ze słodkim makiem, a całość oblana gęstą polewą czekoladową – czy można sobie wyobrazić lepszy przepis na sernik świąteczny? Jestem przekonana, ze deser zniknie już w pierwszy dzień Bożego Narodzenia.

Sernik lwowski pokrywa obłędna polewa z mlecznej czekoladySernik lwowski pokrywa obłędna polewa z mlecznej czekolady
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Świąteczny sernik lwowski wygląda bajecznie, a za wyglądem równo podąża jego smak, na który składa się kremowa masa twarogowa, słodkie rodzynki i aromatyczna skórka cytrynowa. Deser możesz przygotować w tortownicy lub prostokątnej blaszce. Ciekawym pomysłem jest polanie polewą już pojedynczych porcji sernika tak, aby czekolada znajdowała się z każdej strony.

Bałwan w tropikach na Święta zrobi furorę. O makowcu i serniku wszyscy zapomną

Przegląd deserów z kawiarni we Lwowie

Kawiarnie we Lwowie powstały pod koniec XVIII wieku w czasach, gdy Lwów był jeszcze stolicą Galicjji. Nic więc dziwnego, że do dzisiaj widać tam silne wpływy austriackie. Do najsłynniejszych deserów należą sernik lwowski, czekoladowe torty i andruty. Mało kto wie, że właśnie z Europy środkowo-wschodniej pochodzi sernik, który znany jest obecnie na całym świecie.

"Sernik trafił do Stanów Zjednoczonych wraz z emigrantami pod koniec dziewiętnastego stulecia. Nie było tam odpowiedniego sera do produkcji tradycyjnego sernika, więc zastąpiono go serem typu filadelfia. Szybko stał się tam popularny. Z Ameryki powędrował zaś do Europy" – opowiada Marianna Duszar, badaczka tradycji kulinarnych Galicji (za: kuriergalicyjski.com).

Cechą rozpoznawczą klasycznego sernika lwowskiego jest kremowa i delikatna masa z rodzynkami i skórką z cytryny. Deser polewany jest czekoladą lub lukrem cytrynowym. W wersji świątecznej pojawia się na cienkim makowym spodzie.

Przepis na sernik lwowski na spodzie makowym

Przepis na tortownicę o średnicy 24–26 cm lub prostokątną blachę o wymiarach ok. 22 × 28 cm.

Składniki na spód makowy:

  • 300 g masy makowej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Masa serowa:

  • 100 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 200 g cukru,
  • 5 jajek,
  • 1 kg zmielonego twarogu,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka kaszy manny,
  • 1 laska wanilii,
  • 100 g rodzynek,
  • skórka starta z 1 cytryny.

Polewa:

  • 100 ml śmietanki 30 proc.,
  • 150 g czekolady deserowej,
  • 1 łyżka masła.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj masę makową z jajkiem, cukrem i mąką ziemniaczaną. Wyłóż na dno formy, wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadź równomiernie. Od razu podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celjsusza. Wyjmij po 10 minutach.
  2. W tym czasie utrzyj miękkie masło z cukrem. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku, a następnie łyżka po łyżce zmielony twaróg. Do masy serowej wmiksuj także mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę i ziarenka z laski wanilii.
  3. Odłóż mikser, dodaj rodzynki i skókę startą z cytryny.
  4. W osobnej misce ubij białka na pianę i ostrożnie połącz ją z masą serową. Przełóż na podpieczony spód makowy. Wyrównaj łyżką. Sernik wstaw do piekarnika, przy czym zmniejsz temperaturę do 170 stopni Celsjusza. Piecz przez 60–70 minut.
  5. Studź stopniowo w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
  6. Gdy sernik już całkowicie wystygnie, przygotuj polewę. W rondelku zagotuj śmietankę i zdejmij z kuchenki. Dodaj pokrószoną czekoladę i masło. Dokładnie wymieszaj.
  7. Ciepłą (ale nie gorącą) polewę wylej na wystudzony sernik. Rozprowdź równomiernie, pokrywając wierzch i boki deseru.
  8. Po wystudzeniu schowaj ciasto do lodówki do całkowitego stężenia.
Wybrane dla Ciebie
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟