WAŻNE
TERAZ

Tusk reaguje na wyrok ws. TK. Zapowiada duże zmiany

Zamiast pierniczków piekę szwedzkie ciasteczka. Zapach przyciąga nawet sąsiadów

Wyglądają i smakują praktycznie jak pierniki, a jednak szwedzkie ciasteczka pepparkakor przygotowuje się trochę inaczej. Dzięki temu są delikatniejsze od tradycyjnych i bardziej kruche. Aromat przypraw korzennych miesza się z kuszącymi nutami karmelu.

Szwedzkie ciasteczka świąteczne w kształcie sercSzwedzkie ciasteczka świąteczne w kształcie serc
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Masz ochotę na cieniutkie i aromatyczne pierniczki, takie jakie można kupić w ozdobnych puszkach w Ikei? W ich przygotowaniu nie ma nic trudnego. Wystarczy kilka prostych składników i garść przypraw korzennych, aby powstało elastyczne i miękkie maślane ciasto, które łatwo się rozwałkowuje i cudownie pachnie. Szwedzkie ciasteczka pepparkakor wychodzą przyjemnie kruche i karmelowe w smaku za sprawą jednego kulinarnego triku.

Czekoladowe choinki na święta. Wyglądają i smakują rewelacyjnie

Na czym polega sekret szwedzkich ciasteczek?

Gdy spojrzysz na składniki, być może pomyślisz, że niczym się one nie różnią od klasycznych pierniczków. A jednak jest jeden element, który sprawia, że nie tylko pachną imbirem, cynamonem i goździkami, ale także smakują tak, że nie sposób im się oprzeć. Myk polega na obtoczeniu wykrojonych pierniczków w cukrze jeszcze przed pieczeniem. Cukier w piekarniku się karmelizuje i wtapia w ciasto, co tworzy efekt smakowy, który skradnie twoje podniebienie.

Przepis na ciasteczka pepparkakor

Do ciasteczek możesz dodać melasę trzcinową lub płynny miód.

Składniki:

  • 240 g mąki pszennej,
  • 30 g skrobi kukurydzianej,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki mielonego imbiru,
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu,
  • pół łyżeczki mielonych goździków,
  • 170 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 130 g cukru,
  • 60 ml melasy (lub miodu),
  • 1 jajko,
  • do obtoczenia przed pieczeniem: ok. 100 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce wymieszaj mąkę, skrobię kukurydzianą, sodę, sól i przyprawy korzenne.
  2. W drugiej misce utrzyj mikserem masło z cukrem i melasą.
  3. Do masy maślanej dodaj suche składniki i jajko. Zagnieć ciasto w kulę. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin.
  4. Następnie rozwałkuj ciasto na placek i wytnij foremkami ciasteczka w dowolnym kształcie.
  5. Każde ciasteczko obtocz w cukrze.
  6. Ułóż w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na ok. 10 minut.
  8. Wyjmij do przestudzenia i dekoruj tak, jak lubisz.
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
Obok karpia stawiam postne kotlety. Przed wojną były obowiązkowe, dziś każdy się dziwi na ich widok
Obok karpia stawiam postne kotlety. Przed wojną były obowiązkowe, dziś każdy się dziwi na ich widok
Litwini przerabiają na kiełbasę i jedzą aż miło. Polakom cierpnie skóra
Litwini przerabiają na kiełbasę i jedzą aż miło. Polakom cierpnie skóra
W grudniu zajadamy się nimi na kilogramy. Tak śledzie wpływają na organizm
W grudniu zajadamy się nimi na kilogramy. Tak śledzie wpływają na organizm
Na jarmarku wszyscy oglądali. Śmiałków do spróbowania nie było za dużo
Na jarmarku wszyscy oglądali. Śmiałków do spróbowania nie było za dużo
Schab pieczony z rozmarynem i jałowcem. Idealny na święta i na kanapki
Schab pieczony z rozmarynem i jałowcem. Idealny na święta i na kanapki
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀