Zamiast pierniczków piekę szwedzkie ciasteczka. Zapach przyciąga nawet sąsiadów
Wyglądają i smakują praktycznie jak pierniki, a jednak szwedzkie ciasteczka pepparkakor przygotowuje się trochę inaczej. Dzięki temu są delikatniejsze od tradycyjnych i bardziej kruche. Aromat przypraw korzennych miesza się z kuszącymi nutami karmelu.
Masz ochotę na cieniutkie i aromatyczne pierniczki, takie jakie można kupić w ozdobnych puszkach w Ikei? W ich przygotowaniu nie ma nic trudnego. Wystarczy kilka prostych składników i garść przypraw korzennych, aby powstało elastyczne i miękkie maślane ciasto, które łatwo się rozwałkowuje i cudownie pachnie. Szwedzkie ciasteczka pepparkakor wychodzą przyjemnie kruche i karmelowe w smaku za sprawą jednego kulinarnego triku.
Czekoladowe choinki na święta. Wyglądają i smakują rewelacyjnie
Na czym polega sekret szwedzkich ciasteczek?
Gdy spojrzysz na składniki, być może pomyślisz, że niczym się one nie różnią od klasycznych pierniczków. A jednak jest jeden element, który sprawia, że nie tylko pachną imbirem, cynamonem i goździkami, ale także smakują tak, że nie sposób im się oprzeć. Myk polega na obtoczeniu wykrojonych pierniczków w cukrze jeszcze przed pieczeniem. Cukier w piekarniku się karmelizuje i wtapia w ciasto, co tworzy efekt smakowy, który skradnie twoje podniebienie.
Przepis na ciasteczka pepparkakor
Do ciasteczek możesz dodać melasę trzcinową lub płynny miód.
Składniki:
- 240 g mąki pszennej,
- 30 g skrobi kukurydzianej,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki mielonego imbiru,
- pół łyżeczki mielonego cynamonu,
- pół łyżeczki mielonych goździków,
- 170 g masła w temperaturze pokojowej,
- 130 g cukru,
- 60 ml melasy (lub miodu),
- 1 jajko,
- do obtoczenia przed pieczeniem: ok. 100 g cukru.
Sposób przygotowania:
- W jednej misce wymieszaj mąkę, skrobię kukurydzianą, sodę, sól i przyprawy korzenne.
- W drugiej misce utrzyj mikserem masło z cukrem i melasą.
- Do masy maślanej dodaj suche składniki i jajko. Zagnieć ciasto w kulę. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin.
- Następnie rozwałkuj ciasto na placek i wytnij foremkami ciasteczka w dowolnym kształcie.
- Każde ciasteczko obtocz w cukrze.
- Ułóż w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na ok. 10 minut.
- Wyjmij do przestudzenia i dekoruj tak, jak lubisz.