Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Austriackie ciasteczka w kształcie półksiężyców to takie "małe słodkie co nieco", na które zawsze znajdzie się trochę miejsca w żołądku. Obłędnie pachną wanilią i są tak delikatne, że nie sposób im się oprzeć.
Zaletą ciasteczek jest nie tylko ich wyjątkowy smak, który wynika z połączenia zmielonych migdałów i ziarenek z laski wanilii, ale także długi termin ważności. Rogaliki poleżą w pudełku czy puszce nawet miesiąc, co oznacza, że ze spokojem możesz je przygotować na słodkie świąteczne podarunki. Do zestawu dołącz imbirowe kółeczka i zdrowe pralinki, aby paczuszka była zróżnicowana i kompletna.
Czekoladowe choinki na święta. Wyglądają i smakują rewelacyjnie
Tradycyjne ciasteczka na Boże Narodzenie
Według legendy migdałowo-waniliowe rogaliki miały powstać w 1683 roku po bitwie pod Wiedniem, a ich kształt miał symbolizować zwycięstwo nad armią turecką. Trudno stwierdzić, czy to jest prawda. Chociaż półksiężyc rzeczywiście jest symbolem Turcji, w historii cukiernictwa słodkości o tym kształcie były znane już wiele stuleci wcześniej.
Przepis na migdałowe rogaliki
Jeszcze gorące ciasteczka obtocz w cukrze pudrze – warto go przesiać przez sitko, aby był jeszcze drobniejszy. Cukier wymieszaj z ziarenkami z laski wanilii. Z poniższych proporcji przygotujesz ok. 40 małych rogalików.
Składniki:
- 50 g cukru pudru,
- 280 g mąki pszennej tortowej,
- 210 g zimnego masła,
- 100 g mielonych migdałów,
- 2 żółtka,
- do obtoczenia: 1 szklanka cukru pudru, ziarenka z 1 laski wanilii.
Sposób przygotowania:
- Cukier puder dokładnie rozmieszaj z mąką pszenną.
- Następnie dodaj zimne masło pokrojone na małe kawałki i utrzyj mikserem na kruszonkę.
- Wsyp mielone migdały i dodaj żółtka, wymieszaj do połączenia składników.
- Przełóż masę na stolnicę i wyrabiaj ciasto ręcznie do momentu, aż będzie można ulepić gładką kulę.
- Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
- Po tym czasie wyjmij ciasto i po kolei odrywaj niewielkie porcje. Roluj je w wałki o długości ok. 6 cm i zawijaj w półksiężyce. Układaj w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez 12–15 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
- Po wyjęciu z piekarnika od razu przekładaj rogaliki (jeden po drugim) do miski z cukrem pudrem i wanilią. Przy obtaczaniu pomagaj sobie łyżką, bo ciasteczka będą jeszcze gorące.