WAŻNE
TERAZ

Ujawnili dane o zdrowiu Cenckiewicza. Jest ruch prokuratury

Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki

Austriackie ciasteczka w kształcie półksiężyców to takie "małe słodkie co nieco", na które zawsze znajdzie się trochę miejsca w żołądku. Obłędnie pachną wanilią i są tak delikatne, że nie sposób im się oprzeć.

Migdałowe półksiężyce obtaczam w przesianym cukrzeMigdałowe półksiężyce obtaczam w przesianym cukrze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Zaletą ciasteczek jest nie tylko ich wyjątkowy smak, który wynika z połączenia zmielonych migdałów i ziarenek z laski wanilii, ale także długi termin ważności. Rogaliki poleżą w pudełku czy puszce nawet miesiąc, co oznacza, że ze spokojem możesz je przygotować na słodkie świąteczne podarunki. Do zestawu dołącz imbirowe kółeczkazdrowe pralinki, aby paczuszka była zróżnicowana i kompletna.

Czekoladowe choinki na święta. Wyglądają i smakują rewelacyjnie

Tradycyjne ciasteczka na Boże Narodzenie

Według legendy migdałowo-waniliowe rogaliki miały powstać w 1683 roku po bitwie pod Wiedniem, a ich kształt miał symbolizować zwycięstwo nad armią turecką. Trudno stwierdzić, czy to jest prawda. Chociaż półksiężyc rzeczywiście jest symbolem Turcji, w historii cukiernictwa słodkości o tym kształcie były znane już wiele stuleci wcześniej.

Przepis na migdałowe rogaliki

Jeszcze gorące ciasteczka obtocz w cukrze pudrze – warto go przesiać przez sitko, aby był jeszcze drobniejszy. Cukier wymieszaj z ziarenkami z laski wanilii. Z poniższych proporcji przygotujesz ok. 40 małych rogalików.

Składniki:

  • 50 g cukru pudru,
  • 280 g mąki pszennej tortowej,
  • 210 g zimnego masła,
  • 100 g mielonych migdałów,
  • 2 żółtka,
  • do obtoczenia: 1 szklanka cukru pudru, ziarenka z 1 laski wanilii.

Sposób przygotowania:

  1. Cukier puder dokładnie rozmieszaj z mąką pszenną.
  2. Następnie dodaj zimne masło pokrojone na małe kawałki i utrzyj mikserem na kruszonkę.
  3. Wsyp mielone migdały i dodaj żółtka, wymieszaj do połączenia składników.
  4. Przełóż masę na stolnicę i wyrabiaj ciasto ręcznie do momentu, aż będzie można ulepić gładką kulę.
  5. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  6. Po tym czasie wyjmij ciasto i po kolei odrywaj niewielkie porcje. Roluj je w wałki o długości ok. 6 cm i zawijaj w półksiężyce. Układaj w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz przez 12–15 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
  8. Po wyjęciu z piekarnika od razu przekładaj rogaliki (jeden po drugim) do miski z cukrem pudrem i wanilią. Przy obtaczaniu pomagaj sobie łyżką, bo ciasteczka będą jeszcze gorące.
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥