Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Przy okazji szykowania przekąsek na szkolną wigilię postanowiłam przetestować przepis na pierogi od Roberta Makłowicza. Uznałam, że jeśli dzieciakom posmakują, to na pewno zrobią furorę na wigilii w domu. Pierogi wyszły lepsze niż oczekiwałam, chociaż w farszu trochę pozmieniałam składniki.
Pod koniec listopada pisałam o pieczonych pierogach z przepisu Roberta Makłowicza z farszem grzybowym. Teraz miałam okazję sprawdzić ten przepis i myślę, że zostanie ze mną na długo. Delikatne kruche ciasto ma o wiele więcej smaku niż zwykłe, zrobione tylko z wody i mąki, w klasycznych gotowanych pierogach. Świetnie pasuje do farszu z kiszonej kapusty. Dzieciaki zajadały ze smakiem, na równi ze słodkimi przekąskami.
Kiedy te pyszności pojawiają się na wigilijnym stole, każdy prosi od razu o dokładkę
Skorzystałam z porady Tomasza Strzelczyka
Chociaż w pierogach na szkolną wigilię nie znalazł się aż tak bogaty farsz, jaki zrobił Tomasz Strzelczyk w swoich świątecznych krokietach, to jednak wykorzystałam jego trik, który sprawił, że kapusta szybko zrobiła się miękka i przyjemnie słodka. Najpierw podgotowałam ją w zwykłej wodzie, potem odcedziłam i wrzuciłam na patelnię z podsmażoną cebulą i grzybami. Farsz podlałam wodą po moczeniu grzybów, ale nie tylko. Gdy woda wyparowała, dodalam jeszcze pół szklanki soku jabłkowego, który bardzo korzystnie wpłynał na teksturę i smak kiszonej kapusty. Co prawda Strzelczyk farsz do krokietów podlał czerwonym winem, ale zaproponował sok jako alternatywę i z tego skorzystałam.
Przepis na pierogi pieczone od Makłowicza z kapustą i grzybami
Pierogi zrobiłam z podwójnej porcji i wyszło mi ok. 60 sztuk w standardowym, niewielkim rozmiarze. Kółka wycinałam szklanką o średnicy 8 cm. Do ciasta na pierogi, poza składnikami wymienionymi w przepisie, dodałam 2 łyżki ciepłej wody. Pierogi przed wstawieniem do piekarnika posmarowałam białkiem.
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej,
- 120 g zimnego masła,
- 2 żółtka,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany,
- pół łyżeczki soli.
Farsz z kapustą i grzybami:
- 200 g kiszonej kapusty,
- 2 liście laurowe,
- 1 cebula,
- 20 g suszonych grzybów (namocz kilka godzin wcześniej w letniej wodzie),
- woda po moczeniu grzybów,
- 50 ml soku jabłkowego,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
- 1 łyżka masła.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesyp na stolnicę i wymieszaj z solą. Dodaj zimne masło z lodówki i posiekaj je nożem. Usyp w stożek i zrób wgłębienie, do środka wbij 2 żółtka i dodaj łyżkę kwaśnej śmietany. Szybko zagnieć ciasto w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Kapustę zalej wodę i gotuj przez ok. 15–20 minut. Następnie odcedź na drobnym sitku i odciśnij.
- Na patelni z łyżką masła zeszklij drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodaj namoczone grzyby, odciśnięte z wody i drobno posiekane. Smaż przez kilka minut, aż odparuje woda.
- Do grzybów z cebulą dodaj podgotowaną kiszoną kapustę. Podlej wodą po moczeniu grzybów, a gdy kapusta wchłonie wodę, również sokiem jabłkowym. Smaż do momentu, aż na patelni nie będzie płynu. Odstaw do wystygniecia.
- Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na cienki placek. Przy pomocy szklanki wytnij kółka. Na środek każdego krążka nałóż farsz, złóż pierogi i mocno sklej brzegi.
- Pierogi ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po wierzchu posmaruj białkiem, które zostało z oddzielania żółtek.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20–25 minut. Wyjmij, gdy pierogi będą rumiane.