WAŻNE
TERAZ

Wyrok TSUE ws. TK. "Nie spełnia wymogów"

Na jarmarku wszyscy oglądali. Śmiałków do spróbowania nie było za dużo

Jarmarki świąteczne to prawdziwy festiwal smaków i kolorów. Pomiędzy stoiskami z rękodziełem i aromatycznym grzańcem, zawsze można wypatrzyć nietypowe przysmaki, które przyciągają wzrok przechodniów. Jeden z nich to prawdziwa gratka dla miłośników ekstremalnych wrażeń.

Ostre papryczki w czekoladzie to nietypowa przekąskaOstre papryczki w czekoladzie to nietypowa przekąska
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Owoce w czekoladzie to jarmarkowy klasyk. Do stoisk z truskawkami, bananami czy winogronami oblanymi słodką masą zawsze ustawiają się najdłuższe kolejki. Dzieci wypatrują jabłek w lśniącym, czerwonym karmelu, a dorośli szukają czegoś do kawy. Jednak na jarmarku w Wilnie za witryną pojawiło się coś, co skutecznie zatrzymywało tłumy, choć niewielu decydowało się na zakup. Obok słodkich owoców pojawiały się bowiem papryczki chilli w ciemnej czekoladzie.

Odwiedziliśmy jarmark na Kociewiu. Domowe smaki i dobre ceny przyciągnęły tłumy

Czy papryczka chili w czekoladzie jest smaczna?

Na pierwszy rzut oka zanurzenie papryczki w czekoladzie może wydawać się szalonym pomysłem, ale gdy przyjrzymy się bliżej, okazuje się, że to duet idealny. Wbrew pozorom, to połączenie nie jest nowym wymysłem, już starożytni Majowie i Aztekowie pili czekoladę doprawianą ostrymi papryczkami, wierząc w jej magiczną moc. Dziś meksykański sos mole na bazie chilli i czekolady od wielu lat cieszy się ogromną popularnością.

Słodycz i tłuszcz kakaowy zawarty w czekoladzie deserowej łagodzi ostrość kapsaiciny, a cukier dodatkowo pomaga obniżyć palenie. Dzięki temu łatwiej osiągnąć równowagę. Zarówno czekolada, jak i papryczka chilli stymulują mózg do wydzielania hormonów szczęścia. Zjedzenie takiego duetu to bomba energetyczna i poprawiacz humoru.

Jak zrobić papryczki w czekoladzie w domu?

Jeśli nie boisz się wyzwań, możesz przygotować ten kontrowersyjny przysmak we własnej kuchni. Urozmaicą stół na imprezach, zaskoczą gości, a i zapakowane w ładne pudełko będą świetnym prezentem dla fana ostrości.

Składniki:

  • 8 świeżych papryczek chilli,
  • 100 g czekolady deserowej,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego.


Sposób przygotowania:

  1. Papryczki dokładnie umyj i bardzo starannie osusz. Jeśli na skórce zostanie woda, czekolada nie będzie do niej przywierać, więc zrób to dokładnie.
  2. Czekoladę połamaną na kawałki rozpuść wraz z olejem kokosowym w kąpieli wodnej.
  3. Mieszaj masę, aż będzie idealnie gładka i lśniąca.
  4. Chwytając za ogonek, zanurzaj każdą papryczkę w czekoladzie do około 3/4 jej wysokości.
  5. Odkładaj papryczki na papier do pieczenia.
  6. Wstaw do lodówki na około 30 minut, aż polewa całkowicie zastygnie.

Jedząc papryczkę w czekoladzie, staraj się brać kęsy, które zawierają oba te składniki jednocześnie. Dzięki temu poczujesz tę grę smaków i przekonasz się, że to połączenie nie takie straszne, jak mogłoby się wydawać.

Wybrane dla Ciebie
Litwini przerabiają na kiełbasę i jedzą aż miło. Polakom cierpnie skóra
Litwini przerabiają na kiełbasę i jedzą aż miło. Polakom cierpnie skóra
W grudniu zajadamy się nimi na kilogramy. Tak śledzie wpływają na organizm
W grudniu zajadamy się nimi na kilogramy. Tak śledzie wpływają na organizm
Schab pieczony z rozmarynem i jałowcem. Idealny na święta i na kanapki
Schab pieczony z rozmarynem i jałowcem. Idealny na święta i na kanapki
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Na święta przygotuję to fit ciasto. Pozbawione tony cukru i oleju
Na święta przygotuję to fit ciasto. Pozbawione tony cukru i oleju
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Zamiast zwykłej sałatki śledziowej przygotowuję tę z burakami. Znika w okamgnieniu
Zamiast zwykłej sałatki śledziowej przygotowuję tę z burakami. Znika w okamgnieniu
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀