Na jarmarku wszyscy oglądali. Śmiałków do spróbowania nie było za dużo
Jarmarki świąteczne to prawdziwy festiwal smaków i kolorów. Pomiędzy stoiskami z rękodziełem i aromatycznym grzańcem, zawsze można wypatrzyć nietypowe przysmaki, które przyciągają wzrok przechodniów. Jeden z nich to prawdziwa gratka dla miłośników ekstremalnych wrażeń.
Owoce w czekoladzie to jarmarkowy klasyk. Do stoisk z truskawkami, bananami czy winogronami oblanymi słodką masą zawsze ustawiają się najdłuższe kolejki. Dzieci wypatrują jabłek w lśniącym, czerwonym karmelu, a dorośli szukają czegoś do kawy. Jednak na jarmarku w Wilnie za witryną pojawiło się coś, co skutecznie zatrzymywało tłumy, choć niewielu decydowało się na zakup. Obok słodkich owoców pojawiały się bowiem papryczki chilli w ciemnej czekoladzie.
Odwiedziliśmy jarmark na Kociewiu. Domowe smaki i dobre ceny przyciągnęły tłumy
Czy papryczka chili w czekoladzie jest smaczna?
Na pierwszy rzut oka zanurzenie papryczki w czekoladzie może wydawać się szalonym pomysłem, ale gdy przyjrzymy się bliżej, okazuje się, że to duet idealny. Wbrew pozorom, to połączenie nie jest nowym wymysłem, już starożytni Majowie i Aztekowie pili czekoladę doprawianą ostrymi papryczkami, wierząc w jej magiczną moc. Dziś meksykański sos mole na bazie chilli i czekolady od wielu lat cieszy się ogromną popularnością.
Słodycz i tłuszcz kakaowy zawarty w czekoladzie deserowej łagodzi ostrość kapsaiciny, a cukier dodatkowo pomaga obniżyć palenie. Dzięki temu łatwiej osiągnąć równowagę. Zarówno czekolada, jak i papryczka chilli stymulują mózg do wydzielania hormonów szczęścia. Zjedzenie takiego duetu to bomba energetyczna i poprawiacz humoru.
Jak zrobić papryczki w czekoladzie w domu?
Jeśli nie boisz się wyzwań, możesz przygotować ten kontrowersyjny przysmak we własnej kuchni. Urozmaicą stół na imprezach, zaskoczą gości, a i zapakowane w ładne pudełko będą świetnym prezentem dla fana ostrości.
Składniki:
- 8 świeżych papryczek chilli,
- 100 g czekolady deserowej,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego.
Sposób przygotowania:
- Papryczki dokładnie umyj i bardzo starannie osusz. Jeśli na skórce zostanie woda, czekolada nie będzie do niej przywierać, więc zrób to dokładnie.
- Czekoladę połamaną na kawałki rozpuść wraz z olejem kokosowym w kąpieli wodnej.
- Mieszaj masę, aż będzie idealnie gładka i lśniąca.
- Chwytając za ogonek, zanurzaj każdą papryczkę w czekoladzie do około 3/4 jej wysokości.
- Odkładaj papryczki na papier do pieczenia.
- Wstaw do lodówki na około 30 minut, aż polewa całkowicie zastygnie.
Jedząc papryczkę w czekoladzie, staraj się brać kęsy, które zawierają oba te składniki jednocześnie. Dzięki temu poczujesz tę grę smaków i przekonasz się, że to połączenie nie takie straszne, jak mogłoby się wydawać.