Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik

Barszcz czerwony to dla wielu osób najważniejszy punkt wigilijnego menu. Ma być klarowny, rubinowy i pachnieć burakami. Problem w tym, że barszcz łatwo traci kolor. Najczęściej winne są nieodpowiednia temperatura i sposób doprawienia.

Jak przygotować czerwony barszcz? Jak przygotować czerwony barszcz?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Angelika Grabowska

Podstawą jest spokojne gotowanie, a właściwie – delikatne podgrzewanie. Buraki obierz i pokrój w cienkie plastry lub zetrzyj na grubych oczkach. Dzięki temu szybciej oddadzą barwnik. Dorzuć klasyczną włoszczyznę: marchew, pietruszkę, kawałek selera i cebulę. Zalej zimną wodą albo lekkim bulionem warzywnym, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Teraz najważniejsze: nie doprowadzaj do gwałtownego wrzenia. Mocne bulgotanie wypłukuje aromat, a intensywna temperatura przy długiej obróbce działa na niekorzyść koloru.

Barszcz nie tylko z uszkami

Żeby barszcz był naprawdę czerwony, potrzebuje kwasu. Najlepszy jest zakwas buraczany, ale sprawdzi się też odrobina soku z cytryny albo octu jabłkowego. I tu kolejna zasada: kwas dodawaj pod koniec albo już po zdjęciu garnka z ognia. Jeśli wlejesz go wcześniej i będziesz długo gotować, smak straci świeżość, a kolor może nie wyjść tak intensywny, jak oczekujesz.

Ważną rolę odgrywa też majeranek. W barszczu jest mile widziany, ale nie na początku. Dodany zbyt wcześnie – szczególnie przy dalszym gotowaniu – może osłabić rubinowy odcień i przytłumić delikatny buraczany smak. Dlatego wsyp go dopiero na finiszu, kiedy barszcz jest już praktycznie gotowy, ewentualnie po wyłączeniu ognia. Zioło odda aromat, ale nie zabierze koloru.

Na koniec dopraw solą i pieprzem, ewentualnie odrobiną czosnku. Jeśli robisz barszcz wcześniej, przechowuj go w lodówce i podgrzewaj delikatnie – bez długiego gotowania. Dzięki temu zachowa smak i świąteczny, głęboki kolor.

Wybrane dla Ciebie
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯