WAŻNE
TERAZ

Ujawnili dane o zdrowiu Cenckiewicza. Jest ruch prokuratury

Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2 

Podczas Wigilii nie może zabraknąć krokietów. Najczęściej są one wypełnione farszem z grzybów leśnych, jednak nie jest to jedyna opcja. Rok temu postawiłam na inną, którą wręcz ubóstwiają najmłodsi członkowie rodziny, a i ci starsi chętnie się nimi zajadali.

Świąteczne krokietyŚwiąteczne krokiety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Tradycyjny farsz z grzybów leśnych zastępuje tu ten z pieczarek, sera oraz cebuli. To połączenie zdecydowanie skradło serca najmłodszych, którzy pośród wielu dań, w których dominują leśne grzyby i kiszona kapusta, szukają czegoś, co znacznie bardziej trafi w ich smaki. I dokładnie tym jest ten farsz. Usmażone krokiety stają się chrupiące, a całość jest na tyle smaczna, że niektórzy sięgają po podwójną porcję kosztem innych wigilijnych dań.

Odwiedziliśmy jarmark na Kociewiu. Domowe smaki i dobre ceny przyciągnęły tłumy

Sprawdzony farsz do krokietów

Ten farsz świetnie sprawdza się nie tylko na Wigilię, ale także wtedy, gdy zależy nam na czymś prostszym i bardziej uniwersalnym. Pieczarki są łatwo dostępne przez cały rok, a przygotowanie masy nie wymaga długiego smażenia ani wcześniejszego gotowania grzybów. Dzięki dodatkowi sera farsz jest zwarty, dobrze się roluje i nie wypływa z naleśników podczas smażenia, co ma ogromne znaczenie, zwłaszcza gdy przygotowujemy większą porcję krokietów na świąteczny stół.

Przepis na świąteczne pierogi

Przepis jest wyłącznie na farsz, więc nie zapomnij przygotować naleśniki według swojego sprawdzonego przepisu.

Składniki:

  • 800 g pieczarek,
  • 300 g żółtego sera typu gouda,
  • 2 cebule,
  • 10 g oleju,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz pieczarki, a następnie bardzo dokładnie je oczyść.
  2. Osusz je ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj.
  3. Obierz cebule i drobno ją posiekaj.
  4. Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju.
  5. Wrzuć cebulę i smaż na średnim ogniu, aż stanie się szklista.
  6. Dodaj pieczarki, dokładnie wymieszaj i duś całość, aż całkowicie odparuje woda, a masa stanie się gęsta.
  7. Zdejmij patelnię z ognia.
  8. Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach.
  9. Opłucz natkę pietruszki, osusz ją za pomocą ręcznika papierowego i drobno posiekaj.
  10. Dodaj ser i pietruszkę do gorących pieczarek, dopraw solą i pieprzem.
  11. Dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj, aż farsz będzie jednolity.
  12. Odstaw go na kilka minut do lekkiego przestudzenia.
  13. Tak przygotowany farsz jest gotowy do zawinięcia w naleśniki, opanierowania i usmażenia na rozgrzanym tłuszczu. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀