WAŻNE
TERAZ

Trump rozmawiał z Putinem. Jest komunikat Białego Domu

Faszerowane pieczarki. Tak pyszne, że nie można przestać jeść

Jak stworzyć w kilkanaście minut ciekawą i zdrową przekąskę? Zobacz nasz przepis na faszerowane pieczarki, który przygotujesz w swojej kuchni przy użyciu kilku składników.

ObrazekFaszerowane pieczarki z grilla - Pyszności - Fot. Adobe Stock
Patrycja Nowak

Kapelusze pieczarek wypełnione farszem

Faszerowane pieczarki to popularna przekąska lub danie główne, w którym kapelusze pieczarek są wypełnione różnymi składnikami, zwykle mięsem mielonym lub kremowym serem, a następnie pieczone lub grillowane.

Istnieje wiele różnych przepisów na faszerowane pieczarki, a ich składniki mogą się różnić w zależności od regionu i preferencji kulinarnych. Oprócz mięsa i sera, do farszu można dodać również warzywa, jak cebula, papryka czy szpinak, a także zioła i przyprawy, takie jak czosnek, tymianek czy papryka.

Pieczarki wypełnione farszem są zazwyczaj podawane jako przystawka lub danie główne, ale mogą być także świetnym dodatkiem do sałatek lub innych potraw.

Przepis na faszerowane pieczarki:

Składniki:

  • 12 dużych pieczarek1 cebula2 ząbki czosnku1 łyżka masła lub oleju1/2 szklanki bułki tartej1/4 szklanki startego sera2 łyżki posiekanej natki pietruszkisól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Jak przygotować faszerowane pieczarki? Rozgrzej piekarnik do 200°C, a następnie przekrój każdą pieczarkę na pół i usuń gniazda nasienne. Posiekaj cebulę i czosnek na małe kawałki, a w międzyczasie rozgrzej masło lub olej na patelni. Dodaj cebulę i czosnek, a całość smaż, aby uzyskać złoto-brązowy kolor.
  2. Dodaj bułkę tartą, ser i natkę pietruszki do patelni z cebulą i czosnkiem, a następnie wymieszaj wszystkie składniki razem.
  3. Wypełnij każdą połówkę pieczarki farszem i ułóż napełnione pieczarki na blasze do pieczenia, a następnie posyp solą i pieprzem.
  4. Piecz w piekarniku przez 15-20 minut lub do momentu, gdy pieczarki staną się miękkie i delikatne.
  5. Podawaj na gorąco jako przystawkę lub dodatek do dania głównego. Smacznego!

Zobacz też ten przepis na krem z pieczonych pomidorów. Prosto z naszego kanału na YouTube

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej