Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Obieranie jajek to żmudna sprawa, a przy okazji świątecznych sałatek będzie trzeba trochę tego przerobić. Z pomocą przyjdą dwa plasterki, które na pewno znajdziesz w kuchni.
Gotowanie jajek do sałatki wydaje się prostą sprawą. Wystarczy zalać je wodą i włączyć stoper na 7 minut w momencie pojawienia się dużych bąbli. Jednak potem trzeba przejść do obierania ich ze skorupek i tu sprawa się komplikuje. Zwłaszcza w przypadku świeżych jajek, obieranie mocno ingeruje w gładką strukturę białka. W efekcie jajko nie wygląda estetycznie i na pewno nie nadaje się na dekorację do świątecznej sałatki.
Na Boże Narodzenie podaj choinki. Efektowne i proste w przygotowaniu
Trik na obieranie jajek
Kilka rzeczy sprawi, że obieranie jajek będzie znacznie prostsze. Zacznijmy od wrzucenia do wody dwóch plasterków cytryny, które delikatnie zakwaszą środowisko, w którym będą gotowały się jajka. W ten sposób wiązania białka tuż przy skorupce staną się nieco słabsze, ale kwasek cytrynowy nie wpłynie na smak jajek. Efekt będzie bardzo subtelny, ale pomocny przy obieraniu.
Drugim elementem jest gwałtowne schłodzenie jajek od razu po ugotowaniu – sprawia, że białko minimalnie się kurczy i łatwiej odrywa od wewnętrznej błony skorupki. Dodatkowo woda, która wnika pod pękniętą skorupkę, działa jak "klin" i ułatwia obieranie. Ten mechanizm jest dobrze znany i skuteczny – niezależnie od obecności cytryny. Jajka możesz włożyć do słoika, zalać zimną wodą i potrząsnąć, aby skorupka popękała. Sprawdzi się również obstukanie ich o dno miski, gdy jeszcze leżą zalane zimną wodą.
Kiedy sposób z cytryną może się nie sprawdzić?
Skórka z cytryny i zimną wodą zawsze będą pomocne, ale w przypadku bardzo świeżych jajek rezultat może nie być taki, jakiego oczekujesz. Takie jajka mają gęste białko, silnie przylegające zarówno do żółtka, jak i wewnętrznych ścianek skorupki, ale to właśnie sprawia, że tak dobrze wychodzą gotowane po benedyktyńsku. Do sałatki jarzynowej jajka również powinny być świeże, ale nie aż tak bardzo.