Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało

Ciasto na pierogi zawsze składa się z mąki i wody? Niekoniecznie. Chociaż taki przepis jest najbardziej znany, warto wypróbować inny. Dodatek tego nabiału sprawi, że pierogi wyjdą mięciutkie, elastyczne i o wiele bardziej delikatne od klasycznych.

Rodzinne lepienie pierogów to ukłon w stronę polskich tradycjiRodzinne lepienie pierogów to ukłon w stronę polskich tradycji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Lepienie pierogów to nie lada wyzwanie, ale też wielka przyjemność – jeśli masz czas i zdolności manualne możesz wyczarować na stolnicy małe dzieła sztuki. Jednak musisz liczyć się z tym, że będzie to sztuka bardzo ulotna – zwłaszcza w przypadku pierogów na kefirze, ponieważ ciasto wychodzi tak pyszne, że trudno odmówić sobie dokładki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierogi wigierskie z białym serem i owocami. Chrupiący specjał z Podlasia

Zamiast wody dodaj 2 szklanki kefiru

Przyzwyczailiśmy się do tego, że ciasto na pierogi robimy z ciepłą wodą, ewentualnie dodajemy trochę śmietany, masła lub oleju. Tymczasem można pójść o krok dalej i całkowicie zrezygnować z wody. Zamiast tego zagnieć mąkę z kefirem, tylko wcześniej wyjmij napój z lodówki, aby ogrzał się do temperatury pokojowej.

Kefir zawiera nadal sporą ilość wody, ale jest ona połączona z białkiem i tłuszczem, które sprawiają, że ciasto na pierogi staje się bardziej miękkie i elastyczne. Kwas mlekowy delikatnie rozluźnia gluten, dlatego po ugotowaniu sprawiają wrażenie delikatniejszych niż te z klasycznego przepisu. W smaku wychodzą lekko kwaskowe, co tylko dodaje im charakteru.

Przepis na pierogi z kefirem

Ciasto na pierogi z kefirem świetnie się komponuje z farszem ze słodkiego twarożku oraz z owocami sezonowymi, na przykład ze śliwkami. Doskonale pasuje również do pierogów ruskich.

Składniki:

  • 2 szklanki kefiru,
  • 1 kg mąki,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesyp na stolnicę, wymieszaj ze szczyptą soli i usyp w stożek. Na środku zrób wgłębienie i dodaj 2 szklanki kefiru.
  2. Zagnieć ciasto do momentu, w którym będzie samo odchodziło od ręki. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub kefiru.
  3. Następnie rozwałkuj na placek, z którego będzie wycinać krążki (możesz też pokroić ciasto w kwadraty).
  4. Nałóż ulubiony farsz i mocno sklej brzegi.
  5. Gotuj w osolonym wrzątku przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Polacy chętnie kupują, bo jest tania. Nie warto, bo jest gorsza nawet od pangi
Polacy chętnie kupują, bo jest tania. Nie warto, bo jest gorsza nawet od pangi