Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało

Ciasto na pierogi zawsze składa się z mąki i wody? Niekoniecznie. Chociaż taki przepis jest najbardziej znany, warto wypróbować inny. Dodatek tego nabiału sprawi, że pierogi wyjdą mięciutkie, elastyczne i o wiele bardziej delikatne od klasycznych.

Rodzinne lepienie pierogów to ukłon w stronę polskich tradycjiRodzinne lepienie pierogów to ukłon w stronę polskich tradycji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Lepienie pierogów to nie lada wyzwanie, ale też wielka przyjemność – jeśli masz czas i zdolności manualne możesz wyczarować na stolnicy małe dzieła sztuki. Jednak musisz liczyć się z tym, że będzie to sztuka bardzo ulotna – zwłaszcza w przypadku pierogów na kefirze, ponieważ ciasto wychodzi tak pyszne, że trudno odmówić sobie dokładki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierogi wigierskie z białym serem i owocami. Chrupiący specjał z Podlasia

Zamiast wody dodaj 2 szklanki kefiru

Przyzwyczailiśmy się do tego, że ciasto na pierogi robimy z ciepłą wodą, ewentualnie dodajemy trochę śmietany, masła lub oleju. Tymczasem można pójść o krok dalej i całkowicie zrezygnować z wody. Zamiast tego zagnieć mąkę z kefirem, tylko wcześniej wyjmij napój z lodówki, aby ogrzał się do temperatury pokojowej.

Kefir zawiera nadal sporą ilość wody, ale jest ona połączona z białkiem i tłuszczem, które sprawiają, że ciasto na pierogi staje się bardziej miękkie i elastyczne. Kwas mlekowy delikatnie rozluźnia gluten, dlatego po ugotowaniu sprawiają wrażenie delikatniejszych niż te z klasycznego przepisu. W smaku wychodzą lekko kwaskowe, co tylko dodaje im charakteru.

Przepis na pierogi z kefirem

Ciasto na pierogi z kefirem świetnie się komponuje z farszem ze słodkiego twarożku oraz z owocami sezonowymi, na przykład ze śliwkami. Doskonale pasuje również do pierogów ruskich.

Składniki:

  • 2 szklanki kefiru,
  • 1 kg mąki,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesyp na stolnicę, wymieszaj ze szczyptą soli i usyp w stożek. Na środku zrób wgłębienie i dodaj 2 szklanki kefiru.
  2. Zagnieć ciasto do momentu, w którym będzie samo odchodziło od ręki. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub kefiru.
  3. Następnie rozwałkuj na placek, z którego będzie wycinać krążki (możesz też pokroić ciasto w kwadraty).
  4. Nałóż ulubiony farsz i mocno sklej brzegi.
  5. Gotuj w osolonym wrzątku przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Wybrane dla Ciebie
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada  ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀