Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Ciasto na pierogi zawsze składa się z mąki i wody? Niekoniecznie. Chociaż taki przepis jest najbardziej znany, warto wypróbować inny. Dodatek tego nabiału sprawi, że pierogi wyjdą mięciutkie, elastyczne i o wiele bardziej delikatne od klasycznych.
Lepienie pierogów to nie lada wyzwanie, ale też wielka przyjemność – jeśli masz czas i zdolności manualne możesz wyczarować na stolnicy małe dzieła sztuki. Jednak musisz liczyć się z tym, że będzie to sztuka bardzo ulotna – zwłaszcza w przypadku pierogów na kefirze, ponieważ ciasto wychodzi tak pyszne, że trudno odmówić sobie dokładki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pierogi wigierskie z białym serem i owocami. Chrupiący specjał z Podlasia
Zamiast wody dodaj 2 szklanki kefiru
Przyzwyczailiśmy się do tego, że ciasto na pierogi robimy z ciepłą wodą, ewentualnie dodajemy trochę śmietany, masła lub oleju. Tymczasem można pójść o krok dalej i całkowicie zrezygnować z wody. Zamiast tego zagnieć mąkę z kefirem, tylko wcześniej wyjmij napój z lodówki, aby ogrzał się do temperatury pokojowej.
Kefir zawiera nadal sporą ilość wody, ale jest ona połączona z białkiem i tłuszczem, które sprawiają, że ciasto na pierogi staje się bardziej miękkie i elastyczne. Kwas mlekowy delikatnie rozluźnia gluten, dlatego po ugotowaniu sprawiają wrażenie delikatniejszych niż te z klasycznego przepisu. W smaku wychodzą lekko kwaskowe, co tylko dodaje im charakteru.
Przepis na pierogi z kefirem
Ciasto na pierogi z kefirem świetnie się komponuje z farszem ze słodkiego twarożku oraz z owocami sezonowymi, na przykład ze śliwkami. Doskonale pasuje również do pierogów ruskich.
Składniki:
- 2 szklanki kefiru,
- 1 kg mąki,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesyp na stolnicę, wymieszaj ze szczyptą soli i usyp w stożek. Na środku zrób wgłębienie i dodaj 2 szklanki kefiru.
- Zagnieć ciasto do momentu, w którym będzie samo odchodziło od ręki. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub kefiru.
- Następnie rozwałkuj na placek, z którego będzie wycinać krążki (możesz też pokroić ciasto w kwadraty).
- Nałóż ulubiony farsz i mocno sklej brzegi.
- Gotuj w osolonym wrzątku przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.