Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia

Można się kłócić o to, w jaki sposób obierać banany – czy od strony ogonka, czy wręcz przeciwnie. Ale rozważanie tego, czy zjeść skórkę od banana w naszym kręgu kulturowym wydaje się abstrakcyjne. Tymczasem w niektórych kuchniach świata, skórka od banana jest używana nawet jako zamiennik mięsa. Okazuje się, że odpowiednio przygotowana może być smaczna – jest też pełna wartości odżywczych.

Niewiele osób zjadłoby banana ze skórkąNiewiele osób zjadłoby banana ze skórką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Większość osób po zjedzeniu banana automatycznie wyrzuca skórkę – to duży błąd. Możesz ją przerobić nie tylko na nawóz, ale także na inną potrawę, bogatą w substancje odżywcze. Jest tylko jedno "ale" musisz ją odpowiednio przygotować, aby pozbyć się szkodliwych substancji znajdujących się na jej powierzchni. Najlepiej wybieraj banany pochodzące z upraw ekologicznych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klasyczny Kopiec kreta z bananami

Skórka od banana pełna wartości odżywczych

Nie tylko słodkie wnętrze, ale również skórka od banana jest bogata w błonnik, witaminy, potas i przeciwutleniacze, które kompleksowo wspierają organizm. Znajdziemy w niej m.in. luteinę i karotenoidy, które pomagają chronić wzrok przed wolnymi rodnikami i szkodliwym promieniowaniem UV. Obecny w niej błonnik wspomaga trawienie i zapewnia uczucia sytości, co jest pomocne przy odchudzaniu, a potas wspiera pracę serca oraz równowagę elektrolitową.

Jak spożywać skórkę banana?

W kuchni skórkę od bananów można wykorzystać na różne sposoby – po dokładnym umyciu i obróbce termicznej świetnie sprawdzi się jako dodatek do koktajlu, curry czy deseru. W wielu krajach stanowi pełnoprawny składnik potraw, a nie jedynie odpad, który w najlepszym wypadku służy jako nawóz do kwiatów i warzyw w ogrodzie. Skórkę po umyciu i wysuszeniu możesz pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy lub masła klarowanego. Świetnie smakuje z dodatkiem indyjskich przypraw.

Niestety, jedzenie skórki banana na surowo może nie być odpowiednie dla każdego ze względu na możliwe działanie przeczyszczające. Na szczęście istnieją inne sposoby na jej wykorzystanie. Możesz na przykład przygotować z niej bananową herbatkę. Jak to zrobić? Wystarczy zagotować wodę z wyszorowaną skórką banana, dodać do niej cynamon i łyżeczkę miodu. Taki napój najlepiej spożywać przed snem. Zwłaszcza gdy masz problemy z zasypianiem, napój bananowy może pomóc ci przejść w objęcia Morfeusza.

Jak nie do jedzenia, to może do domowej pielęgnacji?

Skórkę od banana możesz wykorzystać również w domowym SPA. Jej wewnętrzna część działa nawilżająco i łagodząco – możesz położyć ją bezpośrednio na skórę twarzy i stosować jako maseczkę rewitalizującą. A jeśli chcesz zwiększyć dawkę witamin, zmiksuj ją z ogórkiem lub awokado.

Choć skórka banana nie jest cudownym środkiem na choroby ani "magicznym" kosmetykiem, który przywróci ci młodość, może być wartościowym, ekologicznym i niedocenianym dodatkiem do codziennej diety i pielęgnacji. Zwłaszcza wykorzystując ją w kuchni, przyczyniasz się do zmniejszenia ilości odpadków i działasz zgodnie z duchem zero waste.

Wybrane dla Ciebie

Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Polacy chętnie kupują, bo jest tania. Nie warto, bo jest gorsza nawet od pangi
Polacy chętnie kupują, bo jest tania. Nie warto, bo jest gorsza nawet od pangi