Jak przechowywać banany, aby nie ciemniały? Prosty trik, a często o nim zapominamy

Chcesz, aby banany w twojej kuchni zawsze były świeże i gotowe do spożycia, a jednocześnie nie marnowały się w lodówce? Ten artykuł pokaże ci proste i sprawdzone metody przechowywania bananów – od owinięcia szypułek, które spowalnia dojrzewanie, po mrożenie idealne do smoothie i wypieków.

Jak poprawnie przechowywać banany?Jak poprawnie przechowywać banany?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Karol Wiak

Dowiedz się, jak cieszyć się soczystymi, słodkimi bananami na dłużej, bez skomplikowanych trików i drogich gadżetów.

Jak przedłużyć świeżość bananów?

Jeśli kupujesz banany, pewnie nieraz zdarzyło ci się, że po kilku dniach ich skórka zrobiła się brązowa, a owoce miękkie i mniej apetyczne. Najczęstszym błędem jest wkładanie bananów do lodówki – choć wydaje się to logiczne, zimno niszczy delikatne komórki owocu, powodując ciemnienie skórki, nawet jeśli miąższ wciąż nadaje się do jedzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie kupuję gotowca, piekę sama w domu. Ciasto mleczna kanapka zachwyca każdym kęsem

Najprostszym sposobem na przechowywanie bananów jest skupienie się na ich szypułkach. To właśnie z nich uwalnia się etylen, który przyspiesza dojrzewanie owoców. Aby spowolnić ten proces, wystarczy owinąć szypułki bananów folią spożywczą. Dzięki temu gaz pozostaje blisko źródła i nie dociera w tak dużej ilości do owoców, co pozwala cieszyć się świeżymi, jędrnymi bananami nawet kilka dni dłużej.

Po owinięciu szypułek najlepiej przechowywać banany w temperaturze pokojowej, w miejscu z dala od bezpośredniego słońca i innych owoców produkujących dużo etylenu, np. jabłek czy awokado. Jeśli masz w domu haczyk lub stojak na owoce, zawieszenie bananów zapobiegnie ich stłuczeniu i dodatkowo wydłuży świeżość.

Mrożenie bananów - w jaki sposób to robić?

A co w przypadku, gdy banany w twojej kuchni ściemnieją? Nie pozwól, aby przejrzałe banany trafiły do kosza – to idealny moment, aby je zamrozić. Mrożenie bananów pozwala zachować ich naturalną słodycz, wartości odżywcze, takie jak potas i witamina B6, a jednocześnie daje wygodę w przygotowywaniu smoothie, naleśników czy ciast bananowych.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz banany i pokrój je na mniejsze kawałki – najlepiej na pół lub w plasterki, w zależności od tego, do czego będziesz je później używać.
  2. Ułóż kawałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby nie stykały się ze sobą. Dzięki temu zamrożone banany nie skleją się w jedną bryłę.
  3. Włóż blachę do zamrażarki i pozostaw do całkowitego zamrożenia.
  4. Po kilku godzinach przenieś kawałki do szczelnego woreczka lub pojemnika. Teraz możesz wyjmować dokładnie tyle bananów, ile potrzebujesz, bez rozmrażania całej partii.

Ten prosty trik pozwala nie tylko oszczędzić czas w kuchni, ale też zminimalizować marnowanie żywności. W moim domu mrożone banany (dodane np. do innych owoców) często ratują szybkie śniadania – w kilka sekund powstaje owocowe smoothie, które nie wymaga dosypywania cukru.

Dodatkowa wskazówka: jeśli planujesz używać bananów do pieczenia, nie musisz ich rozmrażać - wystarczy wrzucić je do ciasta prosto z zamrażarki. Dzięki temu ciasto zachowa wilgotną konsystencję i intensywny smak.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione