Jak przechowywać banany, aby nie ciemniały? Prosty trik, a często o nim zapominamy

Chcesz, aby banany w twojej kuchni zawsze były świeże i gotowe do spożycia, a jednocześnie nie marnowały się w lodówce? Ten artykuł pokaże ci proste i sprawdzone metody przechowywania bananów – od owinięcia szypułek, które spowalnia dojrzewanie, po mrożenie idealne do smoothie i wypieków.

Jak poprawnie przechowywać banany?Jak poprawnie przechowywać banany?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Karol Wiak

Dowiedz się, jak cieszyć się soczystymi, słodkimi bananami na dłużej, bez skomplikowanych trików i drogich gadżetów.

Jak przedłużyć świeżość bananów?

Jeśli kupujesz banany, pewnie nieraz zdarzyło ci się, że po kilku dniach ich skórka zrobiła się brązowa, a owoce miękkie i mniej apetyczne. Najczęstszym błędem jest wkładanie bananów do lodówki – choć wydaje się to logiczne, zimno niszczy delikatne komórki owocu, powodując ciemnienie skórki, nawet jeśli miąższ wciąż nadaje się do jedzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie kupuję gotowca, piekę sama w domu. Ciasto mleczna kanapka zachwyca każdym kęsem

Najprostszym sposobem na przechowywanie bananów jest skupienie się na ich szypułkach. To właśnie z nich uwalnia się etylen, który przyspiesza dojrzewanie owoców. Aby spowolnić ten proces, wystarczy owinąć szypułki bananów folią spożywczą. Dzięki temu gaz pozostaje blisko źródła i nie dociera w tak dużej ilości do owoców, co pozwala cieszyć się świeżymi, jędrnymi bananami nawet kilka dni dłużej.

Po owinięciu szypułek najlepiej przechowywać banany w temperaturze pokojowej, w miejscu z dala od bezpośredniego słońca i innych owoców produkujących dużo etylenu, np. jabłek czy awokado. Jeśli masz w domu haczyk lub stojak na owoce, zawieszenie bananów zapobiegnie ich stłuczeniu i dodatkowo wydłuży świeżość.

Mrożenie bananów - w jaki sposób to robić?

A co w przypadku, gdy banany w twojej kuchni ściemnieją? Nie pozwól, aby przejrzałe banany trafiły do kosza – to idealny moment, aby je zamrozić. Mrożenie bananów pozwala zachować ich naturalną słodycz, wartości odżywcze, takie jak potas i witamina B6, a jednocześnie daje wygodę w przygotowywaniu smoothie, naleśników czy ciast bananowych.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz banany i pokrój je na mniejsze kawałki – najlepiej na pół lub w plasterki, w zależności od tego, do czego będziesz je później używać.
  2. Ułóż kawałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby nie stykały się ze sobą. Dzięki temu zamrożone banany nie skleją się w jedną bryłę.
  3. Włóż blachę do zamrażarki i pozostaw do całkowitego zamrożenia.
  4. Po kilku godzinach przenieś kawałki do szczelnego woreczka lub pojemnika. Teraz możesz wyjmować dokładnie tyle bananów, ile potrzebujesz, bez rozmrażania całej partii.

Ten prosty trik pozwala nie tylko oszczędzić czas w kuchni, ale też zminimalizować marnowanie żywności. W moim domu mrożone banany (dodane np. do innych owoców) często ratują szybkie śniadania – w kilka sekund powstaje owocowe smoothie, które nie wymaga dosypywania cukru.

Dodatkowa wskazówka: jeśli planujesz używać bananów do pieczenia, nie musisz ich rozmrażać - wystarczy wrzucić je do ciasta prosto z zamrażarki. Dzięki temu ciasto zachowa wilgotną konsystencję i intensywny smak.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze