Przejrzałe banany mieszam z kilkoma składnikami i robię rozpływające się w ustach ciasto. Lepszy sposób na ich zużycie nie istnieje

Chyba każdemu zdarzyło się kiedyś, że banany przejrzały i straciły swój apetyczny wygląd. Mam nadzieję, że nikomu nie przyszło wtedy do głowy ich wyrzucać. Takie miękkie, słodziutkie owoce są przecież idealnym składnikiem ciasta bananowego — puszystego wypieku, który na pewno pokochasz.

Proste ciasto bananowe. W ten sposób zużyjesz przejrzałe bananyProste ciasto bananowe. W ten sposób zużyjesz przejrzałe banany
Źródło zdjęć: © Canva | vanillaechoes

Wśród nas na pewno są takie osoby, które na przejrzałe banany — miękkie, o brązowej skórce — patrzą z dużą dozą podejrzliwości. Zwykle nie ma jednak do tego powodu. Takie banany są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Okazuje się na przykład, że taki owoc zawiera znacznie więcej antyoksydantów i błonnika od bananów, które są idealnie żółte. Pytanie tylko, czy taka ich cecha na pewno przemówi do tych, którzy po prostu nie przepadają za przejrzałymi bananami?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybka sałatka z nektarynką i ogórkiem. Prosty przepis na pyszną przekąskę

Jeśli nie — i banany mają trafić do kompostownika — to polecam patent, dzięki któremu wykorzystasz nawet mocno przejrzałe banany. I to nie w byle jaki sposób. Ciasto bananowe, które za moment ci przedstawię, to banalny deser, który przygotujesz bez najmniejszego problemu, a który posmakuje nie tylko tobie, ale i wszystkim pozostałym członkom rodziny. U mnie tak było, a teraz dzieciaki, za każdym razem gdy widzą przejrzałe banany, dopraszają się o przyrządzenie z nich ciasta. Czyż to nie jest największa motywacja do poznania tego przepisu? Oto on!

Ciasto z przejrzałych bananów

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 3-4 przejrzałe banany,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • 60 g stopionego masła,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 1/2 tabliczki białej czekolady,
  • orzechy włoskie.
Ciasto bananowe - smaczne i bardzo proste w przygotowaniu
Ciasto bananowe - smaczne i bardzo proste w przygotowaniu © Canva | joey333

Sposób przygotowania:

  1. Banany obierz ze skórek i rozgnieć je widelcem. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sito.
  2. Do owoców wbij teraz jajka, wsyp cukier i zmiksuj. Powoli zacznij też dodawać przesianą mąkę z proszkiem, a następnie również stopione masło.
  3. Mikser możesz już odstawić. Za pomocą drewnianej łyżki połącz mieszankę ze startą czekoladą i rozdrobnionymi orzechami włoskimi (możesz też użyć innego gatunku).
  4. Przygotowaną w ten sposób masę przelej do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wstaw do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika. Piecz przez około 55 minut. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska