PrzepisDeseryPrzejrzałe banany mieszam z kilkoma składnikami i robię rozpływające się w ustach ciasto. Lepszy sposób na ich zużycie nie istnieje

Przejrzałe banany mieszam z kilkoma składnikami i robię rozpływające się w ustach ciasto. Lepszy sposób na ich zużycie nie istnieje

Proste ciasto bananowe. W ten sposób zużyjesz przejrzałe banany
Proste ciasto bananowe. W ten sposób zużyjesz przejrzałe banany
Źródło zdjęć: © Canva | vanillaechoes
17.04.2024 09:12

Chyba każdemu zdarzyło się kiedyś, że banany przejrzały i straciły swój apetyczny wygląd. Mam nadzieję, że nikomu nie przyszło wtedy do głowy ich wyrzucać. Takie miękkie, słodziutkie owoce są przecież idealnym składnikiem ciasta bananowego — puszystego wypieku, który na pewno pokochasz.

Wśród nas na pewno są takie osoby, które na przejrzałe banany — miękkie, o brązowej skórce — patrzą z dużą dozą podejrzliwości. Zwykle nie ma jednak do tego powodu. Takie banany są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Okazuje się na przykład, że taki owoc zawiera znacznie więcej antyoksydantów i błonnika od bananów, które są idealnie żółte. Pytanie tylko, czy taka ich cecha na pewno przemówi do tych, którzy po prostu nie przepadają za przejrzałymi bananami?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeśli nie — i banany mają trafić do kompostownika — to polecam patent, dzięki któremu wykorzystasz nawet mocno przejrzałe banany. I to nie w byle jaki sposób. Ciasto bananowe, które za moment ci przedstawię, to banalny deser, który przygotujesz bez najmniejszego problemu, a który posmakuje nie tylko tobie, ale i wszystkim pozostałym członkom rodziny. U mnie tak było, a teraz dzieciaki, za każdym razem gdy widzą przejrzałe banany, dopraszają się o przyrządzenie z nich ciasta. Czyż to nie jest największa motywacja do poznania tego przepisu? Oto on!

Ciasto z przejrzałych bananów

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 3-4 przejrzałe banany,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • 60 g stopionego masła,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 1/2 tabliczki białej czekolady,
  • orzechy włoskie.
Ciasto bananowe - smaczne i bardzo proste w przygotowaniu
Ciasto bananowe - smaczne i bardzo proste w przygotowaniu© Canva | joey333

Sposób przygotowania:

  1. Banany obierz ze skórek i rozgnieć je widelcem. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sito.
  2. Do owoców wbij teraz jajka, wsyp cukier i zmiksuj. Powoli zacznij też dodawać przesianą mąkę z proszkiem, a następnie również stopione masło.
  3. Mikser możesz już odstawić. Za pomocą drewnianej łyżki połącz mieszankę ze startą czekoladą i rozdrobnionymi orzechami włoskimi (możesz też użyć innego gatunku).
  4. Przygotowaną w ten sposób masę przelej do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wstaw do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika. Piecz przez około 55 minut. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także