Przejrzałe banany mieszam z kilkoma składnikami i robię rozpływające się w ustach ciasto. Lepszy sposób na ich zużycie nie istnieje

Chyba każdemu zdarzyło się kiedyś, że banany przejrzały i straciły swój apetyczny wygląd. Mam nadzieję, że nikomu nie przyszło wtedy do głowy ich wyrzucać. Takie miękkie, słodziutkie owoce są przecież idealnym składnikiem ciasta bananowego — puszystego wypieku, który na pewno pokochasz.

Proste ciasto bananowe. W ten sposób zużyjesz przejrzałe bananyProste ciasto bananowe. W ten sposób zużyjesz przejrzałe banany
Źródło zdjęć: © Canva | vanillaechoes

Wśród nas na pewno są takie osoby, które na przejrzałe banany — miękkie, o brązowej skórce — patrzą z dużą dozą podejrzliwości. Zwykle nie ma jednak do tego powodu. Takie banany są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Okazuje się na przykład, że taki owoc zawiera znacznie więcej antyoksydantów i błonnika od bananów, które są idealnie żółte. Pytanie tylko, czy taka ich cecha na pewno przemówi do tych, którzy po prostu nie przepadają za przejrzałymi bananami?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybka sałatka z nektarynką i ogórkiem. Prosty przepis na pyszną przekąskę

Jeśli nie — i banany mają trafić do kompostownika — to polecam patent, dzięki któremu wykorzystasz nawet mocno przejrzałe banany. I to nie w byle jaki sposób. Ciasto bananowe, które za moment ci przedstawię, to banalny deser, który przygotujesz bez najmniejszego problemu, a który posmakuje nie tylko tobie, ale i wszystkim pozostałym członkom rodziny. U mnie tak było, a teraz dzieciaki, za każdym razem gdy widzą przejrzałe banany, dopraszają się o przyrządzenie z nich ciasta. Czyż to nie jest największa motywacja do poznania tego przepisu? Oto on!

Ciasto z przejrzałych bananów

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 3-4 przejrzałe banany,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • 60 g stopionego masła,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 1/2 tabliczki białej czekolady,
  • orzechy włoskie.
Ciasto bananowe - smaczne i bardzo proste w przygotowaniu
Ciasto bananowe - smaczne i bardzo proste w przygotowaniu © Canva | joey333

Sposób przygotowania:

  1. Banany obierz ze skórek i rozgnieć je widelcem. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sito.
  2. Do owoców wbij teraz jajka, wsyp cukier i zmiksuj. Powoli zacznij też dodawać przesianą mąkę z proszkiem, a następnie również stopione masło.
  3. Mikser możesz już odstawić. Za pomocą drewnianej łyżki połącz mieszankę ze startą czekoladą i rozdrobnionymi orzechami włoskimi (możesz też użyć innego gatunku).
  4. Przygotowaną w ten sposób masę przelej do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wstaw do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika. Piecz przez około 55 minut. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀