Niesłychane do czego może służyć banan. Mało kto o tym wie

Co ma wspólnego skórka od banana z dobrym snem? Nie chodzi wcale o komediowe potknięcie się na niej i stracenie przytomności. Rozwiązaniem tej zagadki jest herbatka ze skórek bananów, której regularne picie może zdziałać cuda.

ObrazekHerbatka z bananów - Pyszności; foto: Adobe Stock

Banany to owoce umiłowane przez większość dietetyków i trenerów sportowych. Ich właściwości są nieocenione, a niektórzy znawcy nauk medycznych uznają je za przekąskę doskonałą. Prawdopodobnie to wszystko już wiesz. Jednak coś nam mówi, że nie słyszałeś nigdy o niesamowitych cechach herbatki bananowej, przygotowywanej między innymi ze skórek tego owocu.

Skórka od banana to nie tylko śmieć

Obrazek
Herbatka z bananów - Pyszności; foto: Canva

Wśród wielu kulinarnych i spożywczych mitów, nie można nie wymienić tego o rzekomej toksyczności skórek od bananów. To zresztą i tak nic, w porównaniu z czarną końcówką od banana, która swojego czasu była nawet uznawana za przyczynę... polio. Cóż, tak to bywa, że nawet najzdrowsze produkty zyskują niepochlebne opinie.

Skórki od banana można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Doskonale sprawdzają się jako odżywka do suchych stóp albo maseczka na twarz.  To wszystko zasługa zawartych w skórkach witamin (przede wszystkim A, C i E), które hamują powstawanie zmarszczek. Ponadto banany zawierają polisacharydy, które łagodzą stan zapalny wywołany przez ugryzienia komarów czy poparzenie pokrzywą.

Jednak niedawne odkrycie całkiem nowego zastosowania skórek od bananów bije to wszystko na głowę.

Herbatka ze skórek bananów na lepszy sen

Preludium zaparzenia pierwszej herbatki bananowej było zorientowanie się, że zarówno owoc, jak i skórka banana dostarczają organizmowi tryptofanu, aminokwasu egzogennego, który reguluje pracę snu i działa uspokajająco.

Obrazek
Herbatka z bananów - Pyszności; foto: Canva

Herbatka bananowa zawiera więc wyjątkowe połączenie. Duet tryptofanu i magnezu, którego w bananach nie brakuje, sprawia, że regularne picie tego napoju może totalnie odmienić oblicze snu. Uspokojenie, odprężenie i rozluźnienie mięśni (za sprawą magnezu) podczas spania to klucz to prawidłowej regeneracji nadwątlonych sił.

Herbatka bananowa — jak ją przygotować?

Jak zapewne się domyślasz, przepis na taki napój nie jest specjalnie skomplikowany. Wystarczy dokładnie umyć banana, pokroić go i wrzucić do 250 ml gotującej się wody. Po 10 minutach możesz już odcedzić wywar i dodać do niego ulubione przyprawy, na przykład cynamon, miód czy sok z cytryny.

Herbatkę bananową poleca się pić wszystkim cierpiącym na bezsenność. Potrafi zdziałać cuda!

Zobacz też ten przepis na naleśnikowe gondole z szynką, serem i beszamelem. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska