Jesz banany codziennie? Oto jak wpływają na organizm

Banany to jedne z najpopularniejszych owoców w Europie. Pochodzą z Azji Południowo-Wschodniej i zostały wprowadzone do Europy i Ameryki Południowej już w XV wieku. To także jedne z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Obecnie ich głównym miejscem uprawy i eksportu jest Ameryka Południowa. Rosną w kiściach i są klasyfikowane jako jagody, ponieważ powstają z zalążni.

Czy warto jeść banany codziennie?Czy warto jeść banany codziennie?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nazwa bananów pochodzi z języka arabskiego i dosłownie oznacza "palec", co dość wiernie koresponduje z kształtem owoców. Są one cenione, zwłaszcza przez Europejczyków, za smak i wartości odżywcze. Banany są bogate w węglowodany, co czyni je doskonałym źródłem energii. Zawierają też witaminę C, B6 oraz potas, który wspomaga regulację ciśnienia krwi i funkcjonowanie mięśni. Dzięki błonnikowi wspierają trawienie, a tryptofan skutecznie poprawia nastrój.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten chlebek bananowy znika do ostatniego okruszka. Idealnie wilgotny, z delikatną nutą cynamonu

Wszechstronne zastosowanie owoców

Banany występują w wielu różnych odmianach. Popularne w Europie żółte banany można spożywać na surowo, ale oprócz nich istnieją także plantany, czyli banany do gotowania, które są używane głównie w Azji i Ameryce Południowej jako podstawowy środek żywnościowy. Na surowo są trudno do strawienia, ale po obróbce termiczne zachwycają lekko kremowym smakiem i aksamitną teksturą.

Istnieją także banany tekstylne, uprawiane głównie w celu pozyskiwania włókien. Dodatkowo liście bananowca są wykorzystywane jako pasza dla zwierząt, a także do pokrywania dachów. W Indiach kwiaty bananowca są gotowane i spożywane jak warzywa.

Korzyści z regularnego spożywania bananów

Banany to owoce bogate w wartość energetyczną – zawierają od 88 do 95 kcal w 100 g. Dzięki szybko trawionym cukrom od razu dostarczają energii, co sprawia, że są bardzo popularne wśród sportowców. Zawierają także dużą ilość potasu przy niewielkiej zawartości soli, co może być ważną informacją dla osób o wysokim ciśnieniu krwi. Ponadto banany są bogate w błonnik, który sprzyja florze bakteryjnej jelit, pomagając zarówno przy zaparciach, jak i przy biegunce. Im bardziej dojrzały banan, tym zawiera więcej cukru, a mniej skrobi.

Ponadto banan może zrównoważyć kwaśny odczyn pH w żołądku, zapobiegając tym samym zgadze i wrzodom żołądka. Zawarty w nich tryptofan jest przekształcany przez organizm w serotoninę, czyli hormon szczęścia, który ma kluczowe znaczenie dla kondycji psychicznej. Jest także potrzebny po to, aby lepiej i wydajniej odpoczywać. Kobiety cierpiące na PMS mogą poprawić swoje samopoczucie dzięki spożywaniu bananów. Zawierają one również witaminę B6, która pomaga regulować poziom cukru we krwi.

Badania wskazują, że regularne spożywanie bananów może obniżyć ryzyko przedwczesnej śmierci o prawie 30%.

Jak przechowywać banany?

Aby banany dłużej zachowały świeżość, warto je wieszać na haku. W ten sposób o wiele dłużej będą zdatne do spożycia niż położone na płasko. Co więcej, banany nie powinny być przechowywane w lodówce, ponieważ nie tolerują niskich temperatur. Należy również uważać na to, w jakim przebywają towarzystwie, na przykład jabłka przyspieszają dojrzewanie bananów, więc jeśli chcesz, aby banany poleżały dłużej, trzymaj je z dala od jabłek.

Wybór bananów w sklepie

Kolor bananów wpływa na właściwości owoców, na przykład zielone banany są trudne do strawienia i zawierają toksyny, które znikają podczas dojrzewania. Żółte banany są o wiele łatwiejsze do strawienia i bogate w składniki odżywcze, a brązowe, chociaż zawierają o wiele więcej cukru, są również bogatsze w witaminę B6.

W supermarketach dostępne są różne rodzaje bananów: tradycyjne, ekologiczne i Fairtrade. Warto zwrócić na to uwagę, ponieważ tradycyjne banany często są spryskiwane tiabendazolem (TBZ), środkiem chemicznym, który może przenikać do miąższu. Aby uniknąć szkodliwych substancji, warto wybierać banany ekologiczne.

Kupując banany, lepiej unikać tych z uszkodzeniami mechanicznymi lub białą końcówką, co może świadczyć o nadmiernym użyciu chemikaliów. Osoby chorujące na cukrzycę powinny stronić też od dojrzałych bananów ze względu na ich wysoką zawartość cukru.

Zwróć uwagę na certyfikat Fairtrade

W krajach, gdzie uprawiane są banany, prawa pracownicze różnią się od europejskich. Skutkuje to bardzo niskimi płacami i pracą nawet do 15 godzin dziennie. Pracownicy często są również narażeni na działanie chemikaliów, co wielokrotnie ma konsekwencje zdrowotne. Certyfikat Fairtrade wskazuje, że podczas produkcji przestrzegano określonych kryteriów społecznych, ekonomicznych i ekologicznych.

Ten artykuł powstał w oparciu o materiał na stronie: chip.de.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości