W Polsce mało kto używa. Z powodzeniem zastąpią ziemniaki

Występują w trzech kolorach. Te najmniej dojrzałe są zielone, bardziej dojrzałe – żółte, aż w końcu robią się czarne. Pochodzą z Ameryki Łacińskiej, gdzie są podstawowym składnikiem diety. Bywają smażone, pieczone, przerabiane na placki, gulasz, przekąskę lub deser. W Polsce nadal są mało znane, a szkoda, bo mogą być ciekawym urozmaiceniem diety.

Plantany, czyli banany warzywne, trudno zjeść na surowoPlantany, czyli banany warzywne, trudno zjeść na surowo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Pamiętam, jak kilkanaście lat temu, będąc w Barcelonie, kupiłam plantany, ponieważ chciałam posmakować czegoś, co nie było dostępne w Polsce. Nie miałam pojęcia o tym, że o wiele lepiej smakują po obróbce termiczne, a na surowo po prostu nie są smaczne. Surowe zielone plantany są twarde i mdłe. Chociaż nie są trujące, o wiele lepiej smakują gotowane, smażone, pieczone lub grillowane. Zajada się nimi cała Ameryka Południowa, Środkowa i Azja.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki brokułowe z serem. Pyszny i szybki pomysł na obiad

Skąd pochodzą plantany?

Plantany są odmianą bananów z rodzaju Musa. Podobnie jak znana nam wersja rosną na palmie bananowej, ale są o wiele większe od owoców popularnych w Europie. W Polsce występują pod dwiema nazwami – jako plantan lub platan, co może być mylące, ponieważ platan to także nazwa drzewa podobnego do klonu. W języku angielskim banany warzywne figurują jako "plantain", więc nie sposób pomylić ich z owocami określanymi jako "bananas". W krajach Ameryki Środkowej i Południowej pod hiszpańską nazwą "plátano" figuruje wiele różnych odmian bananów.

Wartości odżywcze bananów warzywnych

Plantany, podobnie jak ziemniaki, są przede wszystkim źródłem węglowodanów. W 100 g warzywnych bananów znajduje się aż 32 g węglowodanów, czyli nawet więcej niż w ziemniakach (ok. 17 g). Ponadto plantany są bogate w potas, żelazo, magnez, witaminę C i witaminę A, której w ziemniakach nie ma.

Zielone plantany zawierają dużą ilość skrobi opornej, która działa niczym odkurzacz na jelita, pomagając oczyścić je ze wszystkich zalegających substancji. Ze względu na skrobię oporną, takie banany są trudne do strawienia na surowo, a przy spożyciu większych ilości, mogą powodować dolegliwości bólowe. Łatwiejsze do strawienia i słodsze są plantany żółte i czarne, z których w krajach Ameryki Łacińskiej przygotowywane są desery.

Jak jeść plantany?

Już samo obranie zielonych plantanów może być wyzwaniem. Nie jest łatwo zdjąć skórkę, która mocno przylega do twardego miąższu. Aby obrać plantana, należy z obu stron odciąć końcówki, naciąć go wzdłuż i włożyć pod bieżącą wodę. W ten sposób o wiele łatwiej ściągnąć z niego skórkę. Przed smażeniem lub gotowaniem dobrze jest trzymać obrane plantany w zimnej wodzie, aby nie ściemniały.

Dania z plantanów

Plantany szybko rozprzestrzeniły się z Ameryki Południowej i Środkowej do krajów azjatyckich i tropikalnych. W Indonezji popularne są plantany smażone w oleju kokosowym. W Indiach smażone są w cieście ryżowym, a w Republice Wybrzeża Kości Słoniowej podawane są z grillowaną rybą i sosem pomidorowym. W Kolumbii, Kostaryce i Panamie popularne są placki z plantanów, czyli tostones. W Peru podaje się tacacho, czyli pieczone plantany, na przykład z kawałkami wieprzowiny. Ponadto we wszystkich tych krajach pojawiają się jako przekąska, smażone tak samo jak chipsy lub frytki.

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯