W Polsce mało kto używa. Z powodzeniem zastąpią ziemniaki
Występują w trzech kolorach. Te najmniej dojrzałe są zielone, bardziej dojrzałe – żółte, aż w końcu robią się czarne. Pochodzą z Ameryki Łacińskiej, gdzie są podstawowym składnikiem diety. Bywają smażone, pieczone, przerabiane na placki, gulasz, przekąskę lub deser. W Polsce nadal są mało znane, a szkoda, bo mogą być ciekawym urozmaiceniem diety.
Pamiętam, jak kilkanaście lat temu, będąc w Barcelonie, kupiłam plantany, ponieważ chciałam posmakować czegoś, co nie było dostępne w Polsce. Nie miałam pojęcia o tym, że o wiele lepiej smakują po obróbce termiczne, a na surowo po prostu nie są smaczne. Surowe zielone plantany są twarde i mdłe. Chociaż nie są trujące, o wiele lepiej smakują gotowane, smażone, pieczone lub grillowane. Zajada się nimi cała Ameryka Południowa, Środkowa i Azja.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tort cytrynowy z dżemem agrestowym. Smakuje jak z ekskluzywnej cukierni
Skąd pochodzą plantany?
Plantany są odmianą bananów z rodzaju Musa. Podobnie jak znana nam wersja rosną na palmie bananowej, ale są o wiele większe od owoców popularnych w Europie. W Polsce występują pod dwiema nazwami – jako plantan lub platan, co może być mylące, ponieważ platan to także nazwa drzewa podobnego do klonu. W języku angielskim banany warzywne figurują jako "plantain", więc nie sposób pomylić ich z owocami określanymi jako "bananas". W krajach Ameryki Środkowej i Południowej pod hiszpańską nazwą "plátano" figuruje wiele różnych odmian bananów.
Wartości odżywcze bananów warzywnych
Plantany, podobnie jak ziemniaki, są przede wszystkim źródłem węglowodanów. W 100 g warzywnych bananów znajduje się aż 32 g węglowodanów, czyli nawet więcej niż w ziemniakach (ok. 17 g). Ponadto plantany są bogate w potas, żelazo, magnez, witaminę C i witaminę A, której w ziemniakach nie ma.
Zielone plantany zawierają dużą ilość skrobi opornej, która działa niczym odkurzacz na jelita, pomagając oczyścić je ze wszystkich zalegających substancji. Ze względu na skrobię oporną, takie banany są trudne do strawienia na surowo, a przy spożyciu większych ilości, mogą powodować dolegliwości bólowe. Łatwiejsze do strawienia i słodsze są plantany żółte i czarne, z których w krajach Ameryki Łacińskiej przygotowywane są desery.
Jak jeść plantany?
Już samo obranie zielonych plantanów może być wyzwaniem. Nie jest łatwo zdjąć skórkę, która mocno przylega do twardego miąższu. Aby obrać plantana, należy z obu stron odciąć końcówki, naciąć go wzdłuż i włożyć pod bieżącą wodę. W ten sposób o wiele łatwiej ściągnąć z niego skórkę. Przed smażeniem lub gotowaniem dobrze jest trzymać obrane plantany w zimnej wodzie, aby nie ściemniały.
Dania z plantanów
Plantany szybko rozprzestrzeniły się z Ameryki Południowej i Środkowej do krajów azjatyckich i tropikalnych. W Indonezji popularne są plantany smażone w oleju kokosowym. W Indiach smażone są w cieście ryżowym, a w Republice Wybrzeża Kości Słoniowej podawane są z grillowaną rybą i sosem pomidorowym. W Kolumbii, Kostaryce i Panamie popularne są placki z plantanów, czyli tostones. W Peru podaje się tacacho, czyli pieczone plantany, na przykład z kawałkami wieprzowiny. Ponadto we wszystkich tych krajach pojawiają się jako przekąska, smażone tak samo jak chipsy lub frytki.