Występuje nie tylko w zielonych bananach. Sprawi, że kilogramy polecą w dół
Skrobia oporna to rodzaj błonnika pokarmowego, który nie uległ jeszcze rozkładowi pod wpływem dojrzewania lub obróbki termicznej. To ze względu na nią dietetycy polecają zielone banany. Uwzględnienie w diecie produktów zawierających skrobię oporną pomaga zgubić nadmiarowe kilogramy i zredukować brzuszną tkankę tłuszczową. Jest dostępna nie tylko w bananach, ale także w innym codziennym produkcie.
Nieprzetworzona skrobia pozytywnie wpływa na pracę jelit, usuwając zanieczyszczenia i regulując częstotliwość wypróżnień. Na portalu sciencealert.com opublikowano badania, wykazujące wzrost skrobi opornej w mrożonym chlebie. Wiele osób tak robi, nie mając pojęcia, że niska temperatura może w tym przypadku przynieść pozytywne działanie dla organizmu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki
Czym jest skrobia oporna?
Skrobia nieprzyswajalna, która występuje w produktach zbożowych – pieczywie, kaszach i makaronach pod wpływem obróbki cieplnej ulega rozpadowi na przyswajalną formę, która jest trawiona przez enzymy, powodując jednocześnie wzrost glukozy. Dzięki rozpadowi skrobi te produkty są łatwiej przyswajalne, ale nie są polecane dla cukrzyków i osób na diecie odchudzającej. Powodują nagły wzrost cukru we krwi, co skutkuje chwilowym zwiększeniem energii, a w następstwie uczuciem głodu i nasilonym łaknieniem.
Jednak pod wpływem niskiej temperatury, na przykład w wyniku mrożenia, skrobia przetworzona częściowo powraca do swojej pierwotnej formy. Spożywanie produktów, które zawierają skrobię oporną, nie powoduje skoku glikemicznego. Co więcej, niepoddająca się enzymom trawiennym substancja jest pożywką dla bakterii probiotycznych. Dzięki niej namnażają się w jelicie grubym, działając na naszą korzyść.
Czy mrożone pieczywo jest zdrowsze niż świeże?
Kontrowersyjne spożywanie mrożonego pieczywa znajduje uzasadnienie w pracy naukowców. Zbadano, w jakim stopniu zjedzenie domowego chleba przed i po zamrożeniu przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi. W przypadku świeżego pieczywa cukier spadł o 31 proc., a mrożone kromki zmniejszyły reakcję glikemiczną nawet o 39 proc. Niestety efekt nie był zauważalny w przypadku pieczywa kupionego w sklepie.
Jakie produkty są bogate w skrobię oporną?
Włączenie produktów zawierających skrobię oporną może być sposobem na walkę ze zbędnymi kilogramami. Jej bogatym źródłem są zielone banany – dopiero w miarę ich dojrzewania skrobia przekształca się w cukier. Naturalnie występuje także w kukurydzy i domowym chlebie razowym. Przetworzona skrobia powraca do swojej pierwotnej formy po ugotowaniu i przestudzeniu ziemniaków, batatów, ryżu brązowego, kaszy, fasoli i soczewicy.