Występuje nie tylko w zielonych bananach. Sprawi, że kilogramy polecą w dół

Skrobia oporna to rodzaj błonnika pokarmowego, który nie uległ jeszcze rozkładowi pod wpływem dojrzewania lub obróbki termicznej. To ze względu na nią dietetycy polecają zielone banany. Uwzględnienie w diecie produktów zawierających skrobię oporną pomaga zgubić nadmiarowe kilogramy i zredukować brzuszną tkankę tłuszczową. Jest dostępna nie tylko w bananach, ale także w innym codziennym produkcie.

Po rozmrożeniu chleb żytni pomaga zrzucić zbędne kilogramyPo rozmrożeniu chleb żytni pomaga zrzucić zbędne kilogramy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Nieprzetworzona skrobia pozytywnie wpływa na pracę jelit, usuwając zanieczyszczenia i regulując częstotliwość wypróżnień. Na portalu sciencealert.com opublikowano badania, wykazujące wzrost skrobi opornej w mrożonym chlebie. Wiele osób tak robi, nie mając pojęcia, że niska temperatura może w tym przypadku przynieść pozytywne działanie dla organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki

Czym jest skrobia oporna?

Skrobia nieprzyswajalna, która występuje w produktach zbożowych – pieczywie, kaszach i makaronach pod wpływem obróbki cieplnej ulega rozpadowi na przyswajalną formę, która jest trawiona przez enzymy, powodując jednocześnie wzrost glukozy. Dzięki rozpadowi skrobi te produkty są łatwiej przyswajalne, ale nie są polecane dla cukrzyków i osób na diecie odchudzającej. Powodują nagły wzrost cukru we krwi, co skutkuje chwilowym zwiększeniem energii, a w następstwie uczuciem głodu i nasilonym łaknieniem.

Jednak pod wpływem niskiej temperatury, na przykład w wyniku mrożenia, skrobia przetworzona częściowo powraca do swojej pierwotnej formy. Spożywanie produktów, które zawierają skrobię oporną, nie powoduje skoku glikemicznego. Co więcej, niepoddająca się enzymom trawiennym substancja jest pożywką dla bakterii probiotycznych. Dzięki niej namnażają się w jelicie grubym, działając na naszą korzyść.

Czy mrożone pieczywo jest zdrowsze niż świeże?

Kontrowersyjne spożywanie mrożonego pieczywa znajduje uzasadnienie w pracy naukowców. Zbadano, w jakim stopniu zjedzenie domowego chleba przed i po zamrożeniu przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi. W przypadku świeżego pieczywa cukier spadł o 31 proc., a mrożone kromki zmniejszyły reakcję glikemiczną nawet o 39 proc. Niestety efekt nie był zauważalny w przypadku pieczywa kupionego w sklepie.

Jakie produkty są bogate w skrobię oporną?

Włączenie produktów zawierających skrobię oporną może być sposobem na walkę ze zbędnymi kilogramami. Jej bogatym źródłem są zielone banany – dopiero w miarę ich dojrzewania skrobia przekształca się w cukier. Naturalnie występuje także w kukurydzy i domowym chlebie razowym. Przetworzona skrobia powraca do swojej pierwotnej formy po ugotowaniu i przestudzeniu ziemniaków, batatów, ryżu brązowego, kaszy, fasoli i soczewicy.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej