Domowy, zdrowy chleb według Magdy Gessler. Już nigdy nie kupisz bochenka w sklepie!

Domowe, świeże pieczywo to coś, co kocham! Wypróbowałam już wiele przepisów i do tego wracam często.

Obrazek
Ewa
Obrazek

Składniki:

  • 150 ml żytniego zakwasu
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 250 g mąki razowej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soli
Obrazek

Przygotowanie:

  1. Zakwas wymieszaj z drożdżami i wodą. Dodaj oliwę i sól na koniec.
  2. Do wymieszanego zakwasu dodawaj stopniowo mąkę i wyrób gładkie ciasto.
  3. Pod koniec wyrabiania dosyp słonecznik.
  4. Czystą miskę posmaruj oliwą i włóż do niej wyrobione ciasto. Przykryj natłuszczoną folią i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.
  5. Po tym czasie uformuj bochenek, posmaruj go oliwą i oprósz mąką. Odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
  6. Piecz w 210 stopniach przez ok. 40 minut.
Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥