PrzepisDomowy, zdrowy chleb według Magdy Gessler. Już nigdy nie kupisz bochenka w sklepie!

Domowy, zdrowy chleb według Magdy Gessler. Już nigdy nie kupisz bochenka w sklepie!

Domowy, zdrowy chleb według Magdy Gessler. Już nigdy nie kupisz bochenka w sklepie!
Ewa

19.01.2021 11:18

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Domowe, świeże pieczywo to coś, co kocham! Wypróbowałam już wiele przepisów i do tego wracam często.

Obraz

Składniki:

  • 150 ml żytniego zakwasu
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 250 g mąki razowej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soli
Obraz

Przygotowanie:

  1. Zakwas wymieszaj z drożdżami i wodą. Dodaj oliwę i sól na koniec.
  2. Do wymieszanego zakwasu dodawaj stopniowo mąkę i wyrób gładkie ciasto.
  3. Pod koniec wyrabiania dosyp słonecznik.
  4. Czystą miskę posmaruj oliwą i włóż do niej wyrobione ciasto. Przykryj natłuszczoną folią i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.
  5. Po tym czasie uformuj bochenek, posmaruj go oliwą i oprósz mąką. Odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
  6. Piecz w 210 stopniach przez ok. 40 minut.
Obraz