PrzepisDomowy, zdrowy chleb według Magdy Gessler. Już nigdy nie kupisz bochenka w sklepie!
Domowy, zdrowy chleb według Magdy Gessler. Już nigdy nie kupisz bochenka w sklepie!
Ewa
19.01.2021 11:18
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Domowe, świeże pieczywo to coś, co kocham! Wypróbowałam już wiele przepisów i do tego wracam często.
Składniki:
- 150 ml żytniego zakwasu
- 250 g mąki pszennej chlebowej
- 250 g mąki razowej
- 300 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soli
Przygotowanie:
- Zakwas wymieszaj z drożdżami i wodą. Dodaj oliwę i sól na koniec.
- Do wymieszanego zakwasu dodawaj stopniowo mąkę i wyrób gładkie ciasto.
- Pod koniec wyrabiania dosyp słonecznik.
- Czystą miskę posmaruj oliwą i włóż do niej wyrobione ciasto. Przykryj natłuszczoną folią i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.
- Po tym czasie uformuj bochenek, posmaruj go oliwą i oprósz mąką. Odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
- Piecz w 210 stopniach przez ok. 40 minut.