Jaki jest najzdrowszy banan? Eksperci tłumaczą, czy kolor ma znaczenie

Banany to owoce, które bardzo często pojawiają się w diecie sportowców. Zielone zawierają dużą ilość błonnika, a dojrzałe pobudzają organizm do działania, dzięki większej ilości cukrów prostych. Chętnie sięgają po nie również osoby pracujące umysłowo. Bogactwo potasu i magnezu w bananach sprawia, że mózg i połączenia nerwowe pracują na najwyższych obrotach.

Banan z brązowymi plamkami zawiera tyle samo magnezu i potasuBanan z brązowymi plamkami zawiera tyle samo magnezu i potasu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Wiele osób twierdzi, że nie należy jeść niedojrzałych bananów. Dopiero owoce z żółtą skórką zyskują pełną aprobatę. Tymczasem okazuje się, że w zielonych bananach znajdują się składniki, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Z kolei owoce z brązowymi plamkami zawierają więcej antyoksydantów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto bananowo-cynamonowe. Przepis na aromatyczny deser do kawy

Jakie banany mają najwięcej witamin i minerałów?

Ilość witamin we wszystkich owocach spada proporcjonalnie do czasu od momentu zerwania ich z drzewa lub krzewu. Jednak zawartość minerałów jest na podobnym poziomie przez cały czas. Zarówno zielony, jak i przejrzały banan zawiera duża ilość potasu i magnezu. Jednak w miarę upływu czasu zmienia się ilość błonnika i cukru.

Zielone banany dla osób z jelitem drażliwym

W artykule dla serwisu medonet.pl została przytoczona wypowiedź australijskiego dietetyka sportowego Ryana Pinto. Ekspert zwraca uwagę na zawartość skrobi w zielonych bananach, która nie została jeszcze przekształcona w cukier. Takie banany są źródłem bakterii probiotycznych, na których niedobór cierpią osoby chorujące na zespół jelita drażliwego. Jednak nawet osoby z tą dolegliwością nie powinny przesadzać z ilością niedojrzałych owoców. Są ciężkostrawne i w nadmiarze mogą powodować wzdęcia.

Żółte banany to optymalny wybór

Dietetyczka Melanie Dsouza w prosty sposób opisuje zmiany zachodzące w dojrzewających bananach.

— Gdy banan dojrzewa, skrobia staje się cukrami prostymi, dzięki czemu owoce są łatwiejsze do strawienia. Im bardziej dojrzałe są owoce, tym większe właściwości przeciwutleniające wykazują — mówi w rozmowie dla portalu Thip Media.

Zwiększająca się ilość cukru w bananach jest przeciwwskazaniem dla diabetyków. Banany z brązowymi przebarwieniami mają bardzo wysoki indeks glikemiczny.

Czy brązowe banany nadają się już tylko do kosza?

Prof. Sven-David Mueller w wypowiedzi dla magazynu FITBOOK przypomina, że "ani zawartość potasu, ani magnezu nie zmienia się podczas przejścia z żółtego na brązowy kolor". Jednak zbyt duża ilość brązowych plamek może świadczyć o rozpoczęciu procesu fermentacji. Przed zjedzeniem warto więc upewnić się, czy banan nie jest zepsuty. W większości przypadków takie owoce nie są szkodliwe dla zdrowia, więc spokojnie możesz je przeznaczyć na pyszne placki lub chlebek bananowy

Profesor zwraca uwagę na zbyt niedojrzałe banany, które co prawda zawierają o wiele więcej błonnika, ale mogą być też źródłem toksyn.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty