Czerwone banany są zdrowsze od żółtych? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Z daleka wyglądają jak zepsute, ale jak się przyjrzysz, to zobaczysz, że nie są to zwykłe, żółte banany. Czerwona odmiana tych owoców coraz częściej pojawia się w polskich sklepach. Spokojnie możesz wrzucać je do koszyka – wyjdzie ci to na zdrowie.
W czerwonych bananach znajduje się więcej witaminy C niż w żółtych. Są one również bogatsze w antyoksydanty, w tym karotenoidy, które odpowiadają za czerwony kolor skórki. Podobnie jak żółte banany stanowią wartościowe źródło błonnika i magnezu. Jednak decydując się na tę odmianę, zwróć większą uwagę na stopień dojrzałości owoców.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wystarczy pięć składników. Na widok tego deseru dietetycy biją brawo
Jak smakują czerwone banany?
Jeśli są dojrzałe, ich smak jest zbliżony do żółtych bananów. Niektórzy uważają, że czerwona odmiana jest nieco słodsza i bardziej kremowa. W opisach w internecie można znaleźć informację o wyczuwalnych malinowych nutach.
Jednak twarde owoce zupełnie nie nadają się do jedzenia. W przypadku niedojrzałych czerwonych bananów skórkę trudno jest oderwać od miąższu, a środek przypomina platan. Takie owoce potrzebują jeszcze kilku słonecznych dni, aby dojrzeć.
Tak jedzenie bananów wpływa na organizm
Już jeden czerwony banan pokrywa około 15 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C i ok. 8 proc. zapotrzebowania na magnez. Dzięki wysokiej zawartości błonnika taki owoc stanowi sycącą przekąskę, która wystarcza na długi czas. Nic więc dziwnego, że banany są tak chętnie wybierane przez osoby na dietach odchudzających.
Jednak nie można popadać w przesadę, tym bardziej, że czerwona odmiana zawiera nieco więcej cukru niż żółta. Co prawda, z reguły takie owoce są mniejsze, ale średnio w 100 g może znajdować się nawet ok. 20 g cukru, podczas gdy w żółtych bananach jest ok. 12-15 g, chociaż to zależy od dojrzałości owoców. W skrócie zasada jest taka – im bardziej dojrzałe banany, tym mniej skrobi opornej, a więcej cukru.
Do czego wykorzystać czerwone banany?
Możesz stosować je zamiennie z żółtymi – jako samodzielną przekąskę lub dodatek do jogurtu, owsianki, ciast, deserów czy placków. Po obraniu ze skórki, trudno będzie odróżnić je od żółtych. Z miękkich, bardzo dojrzałych owoców możesz upiec muffinki lub chlebek bananowy. Pamiętaj, że warto po obraniu skropić je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.