Czerwone banany są zdrowsze od żółtych? Wyjaśnijmy to raz na zawsze

Z daleka wyglądają jak zepsute, ale jak się przyjrzysz, to zobaczysz, że nie są to zwykłe, żółte banany. Czerwona odmiana tych owoców coraz częściej pojawia się w polskich sklepach. Spokojnie możesz wrzucać je do koszyka – wyjdzie ci to na zdrowie.

Czy warto skusić się na czerwone banany w sklepie?Czy warto skusić się na czerwone banany w sklepie?
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

W czerwonych bananach znajduje się więcej witaminy C niż w żółtych. Są one również bogatsze w antyoksydanty, w tym karotenoidy, które odpowiadają za czerwony kolor skórki. Podobnie jak żółte banany stanowią wartościowe źródło błonnika i magnezu. Jednak decydując się na tę odmianę, zwróć większą uwagę na stopień dojrzałości owoców.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczy pięć składników. Na widok tego deseru dietetycy biją brawo

Jak smakują czerwone banany?

Jeśli są dojrzałe, ich smak jest zbliżony do żółtych bananów. Niektórzy uważają, że czerwona odmiana jest nieco słodsza i bardziej kremowa. W opisach w internecie można znaleźć informację o wyczuwalnych malinowych nutach.

Jednak twarde owoce zupełnie nie nadają się do jedzenia. W przypadku niedojrzałych czerwonych bananów skórkę trudno jest oderwać od miąższu, a środek przypomina platan. Takie owoce potrzebują jeszcze kilku słonecznych dni, aby dojrzeć.

Tak jedzenie bananów wpływa na organizm

Już jeden czerwony banan pokrywa około 15 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C i ok. 8 proc. zapotrzebowania na magnez. Dzięki wysokiej zawartości błonnika taki owoc stanowi sycącą przekąskę, która wystarcza na długi czas. Nic więc dziwnego, że banany są tak chętnie wybierane przez osoby na dietach odchudzających.

Jednak nie można popadać w przesadę, tym bardziej, że czerwona odmiana zawiera nieco więcej cukru niż żółta. Co prawda, z reguły takie owoce są mniejsze, ale średnio w 100 g może znajdować się nawet ok. 20 g cukru, podczas gdy w żółtych bananach jest ok. 12-15 g, chociaż to zależy od dojrzałości owoców. W skrócie zasada jest taka – im bardziej dojrzałe banany, tym mniej skrobi opornej, a więcej cukru.

Do czego wykorzystać czerwone banany?

Możesz stosować je zamiennie z żółtymi – jako samodzielną przekąskę lub dodatek do jogurtu, owsianki, ciast, deserów czy placków. Po obraniu ze skórki, trudno będzie odróżnić je od żółtych. Z miękkich, bardzo dojrzałych owoców możesz upiec muffinki lub chlebek bananowy. Pamiętaj, że warto po obraniu skropić je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat