Czerwone banany są zdrowsze od żółtych? Wyjaśnijmy to raz na zawsze

Z daleka wyglądają jak zepsute, ale jak się przyjrzysz, to zobaczysz, że nie są to zwykłe, żółte banany. Czerwona odmiana tych owoców coraz częściej pojawia się w polskich sklepach. Spokojnie możesz wrzucać je do koszyka – wyjdzie ci to na zdrowie.

Czy warto skusić się na czerwone banany w sklepie?Czy warto skusić się na czerwone banany w sklepie?
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

W czerwonych bananach znajduje się więcej witaminy C niż w żółtych. Są one również bogatsze w antyoksydanty, w tym karotenoidy, które odpowiadają za czerwony kolor skórki. Podobnie jak żółte banany stanowią wartościowe źródło błonnika i magnezu. Jednak decydując się na tę odmianę, zwróć większą uwagę na stopień dojrzałości owoców.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczy pięć składników. Na widok tego deseru dietetycy biją brawo

Jak smakują czerwone banany?

Jeśli są dojrzałe, ich smak jest zbliżony do żółtych bananów. Niektórzy uważają, że czerwona odmiana jest nieco słodsza i bardziej kremowa. W opisach w internecie można znaleźć informację o wyczuwalnych malinowych nutach.

Jednak twarde owoce zupełnie nie nadają się do jedzenia. W przypadku niedojrzałych czerwonych bananów skórkę trudno jest oderwać od miąższu, a środek przypomina platan. Takie owoce potrzebują jeszcze kilku słonecznych dni, aby dojrzeć.

Tak jedzenie bananów wpływa na organizm

Już jeden czerwony banan pokrywa około 15 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C i ok. 8 proc. zapotrzebowania na magnez. Dzięki wysokiej zawartości błonnika taki owoc stanowi sycącą przekąskę, która wystarcza na długi czas. Nic więc dziwnego, że banany są tak chętnie wybierane przez osoby na dietach odchudzających.

Jednak nie można popadać w przesadę, tym bardziej, że czerwona odmiana zawiera nieco więcej cukru niż żółta. Co prawda, z reguły takie owoce są mniejsze, ale średnio w 100 g może znajdować się nawet ok. 20 g cukru, podczas gdy w żółtych bananach jest ok. 12-15 g, chociaż to zależy od dojrzałości owoców. W skrócie zasada jest taka – im bardziej dojrzałe banany, tym mniej skrobi opornej, a więcej cukru.

Do czego wykorzystać czerwone banany?

Możesz stosować je zamiennie z żółtymi – jako samodzielną przekąskę lub dodatek do jogurtu, owsianki, ciast, deserów czy placków. Po obraniu ze skórki, trudno będzie odróżnić je od żółtych. Z miękkich, bardzo dojrzałych owoców możesz upiec muffinki lub chlebek bananowy. Pamiętaj, że warto po obraniu skropić je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥