W PRL‑u dzieci się nim zajadały. Ostatnio znów przypominamy sobie o jego smaku i właściwościach
Kiedyś krzaczki z charakterystycznymi, słodko-kwaśnymi owocami były obowiązkową ozdobą każdej działki. Dzisiaj zastępują je tuje, które lepiej sprawdzają się w roli żywopłotu i nie wymagają zbierania owoców w pełnym słońcu. Trzeba się nieźle nachodzić, żeby znaleźć w sklepie lub na bazarze agrest, ale dla jego właściwości zdrowotnych i pysznej Tarty Tatin warto podjąć ten wysiłek.
Agrest to wyjątkowo ciekawy owoc, który wyglądem przypomina miniaturowego arbuza. Dostępu do owoców bronią ostre kolce na gałęziach – warto stanąć z nimi do walki ze względu smak i właściwości zdrowotne agrestu. To prawdziwe bogactwo witaminy C, witamin z grupy B, A i E, błonnika oraz minerałów, takich jak potas, magnez czy mangan.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepyszna tarta z sezonowymi owocami. Sekretem jest jej krem
Jak agrest wpływa na organizm?
Regularne spożywanie agrestu może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Witamina C wspomaga produkcję białych krwinek, dzięki którym organizm jest w stanie zwalczać choroby. Jest ona również niezbędna do produkcji kolagenu, który pomaga zachować jędrność i młody wygląd skóry. Witamina A i żelazo poprawiają krążenie krwi, co może przyczynić się do wzmocnienia włosów, zapobiegając ich wypadaniu.
Dzięki wysokiej zawartości błonnika, agrest wspomaga trawienie i pomaga utrzymać prawidłową wagę. Błonnik spowalnia wchłanianie cukru, co jest korzystne dla osób chorujących na cukrzycę lub otyłość. Z kolei antyoksydanty zapobiegają chorobom przewlekłym, w tym nowotworom. Naukowcy prowadzą badania nad wykorzystaniem agrestu w niszczeniu komórek rakowych.
Do czego wykorzystać agrest w kuchni?
Lekko kwaśny smak agrestu doskonale komponuje się zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych. Świeże owoce świetnie sprawdzają się jako dekoracja do lekkich deserów, serników na zimno czy tortów z bitą śmietaną. To pyszny dodatek do sałatki owocowej, a także porannej lub nocnej owsianki.
Agrest często wykorzystywany jest w domowych przetworach, takich jak dżemy, konfitury czy kompoty. Sosy agrestowe doskonale pasują do mięs, zwłaszcza do pieczonego kurczaka i dziczyzny, a chutney z agrestu z dodatkiem imbiru, cynamonu i chili idealnie uzupełnia smak serów lub grillowanego mięsa.
Przepis na tartę tatin z agrestem
Tarta Tatin oryginalnie jest przygotowywana z jabłkami, ale z agrestem smakuje o wiele lepiej. Oczywiście, najlepiej zrobić ją w sezonie, którego szczyt w Polsce przypada na lipiec.
Składniki na ciasto kruche:
- 200 g mąki pszennej tortowej,
- 100 g zimnego masła,
- 50 g cukru pudru,
- 1 żółtko,
- 1-2 łyżki zimnej wody, szczypta soli.
Nadzienie z agrestu:
- 1 kg agrestu,
- 200 g cukru,
- 30 g masła.
Wykonanie:
- Do dużej miski przesiej mąkę. Wymieszaj ją z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodaj zimne masło i posiekaj je nożem. Zrób dłonią wgłębienie i wbij w nie żółto, po czym od razu zagnieć ciasto w kulę. Zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na minimum 30 minut.
- Na patelni z grubym dnem rozpuść cukier, aż zacznie się karmelizować na złoto. Wymieszaj z masłem, a następnie z agrestem. Smaż na średnim ogniu przez ok. 5-7 minut.
- Tak przygotowany agrest przełóż do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia – najlepiej sprawdzi się tortownica o średnicy 22 cm.
- Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na cienki placek i przykryj nim owoce, podwijając brzegi do środka.
- Wstaw tartę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30-35 minut.
- Po wyjęciu odstaw na kilka minut do przestygnięcia, a następnie przy pomocy dużego płaskiego talerza odwróć tartę.
Wierzch możesz posypać cukrem pudrem lub udekorować bitą śmietaną.