W PRL-u dzieci się nim zajadały. Ostatnio znów przypominamy sobie o jego smaku i właściwościach

Kiedyś krzaczki z charakterystycznymi, słodko-kwaśnymi owocami były obowiązkową ozdobą każdej działki. Dzisiaj zastępują je tuje, które lepiej sprawdzają się w roli żywopłotu i nie wymagają zbierania owoców w pełnym słońcu. Trzeba się nieźle nachodzić, żeby znaleźć w sklepie lub na bazarze agrest, ale dla jego właściwości zdrowotnych i pysznej Tarty Tatin warto podjąć ten wysiłek.

Jaki właściwości ma agrest?Jaki właściwości ma agrest?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Agrest to wyjątkowo ciekawy owoc, który wyglądem przypomina miniaturowego arbuza. Dostępu do owoców bronią ostre kolce na gałęziach – warto stanąć z nimi do walki ze względu smak i właściwości zdrowotne agrestu. To prawdziwe bogactwo witaminy C, witamin z grupy B, A i E, błonnika oraz minerałów, takich jak potas, magnez czy mangan.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszna tarta z sezonowymi owocami. Sekretem jest jej krem

Jak agrest wpływa na organizm?

Regularne spożywanie agrestu może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Witamina C wspomaga produkcję białych krwinek, dzięki którym organizm jest w stanie zwalczać choroby. Jest ona również niezbędna do produkcji kolagenu, który pomaga zachować jędrność i młody wygląd skóry. Witamina A i żelazo poprawiają krążenie krwi, co może przyczynić się do wzmocnienia włosów, zapobiegając ich wypadaniu.

Dzięki wysokiej zawartości błonnika, agrest wspomaga trawienie i pomaga utrzymać prawidłową wagę. Błonnik spowalnia wchłanianie cukru, co jest korzystne dla osób chorujących na cukrzycę lub otyłość. Z kolei antyoksydanty zapobiegają chorobom przewlekłym, w tym nowotworom. Naukowcy prowadzą badania nad wykorzystaniem agrestu w niszczeniu komórek rakowych.

Do czego wykorzystać agrest w kuchni?

Lekko kwaśny smak agrestu doskonale komponuje się zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych. Świeże owoce świetnie sprawdzają się jako dekoracja do lekkich deserów, serników na zimno czy tortów z bitą śmietaną. To pyszny dodatek do sałatki owocowej, a także porannej lub nocnej owsianki.

Agrest często wykorzystywany jest w domowych przetworach, takich jak dżemy, konfitury czy kompoty. Sosy agrestowe doskonale pasują do mięs, zwłaszcza do pieczonego kurczaka i dziczyzny, a chutney z agrestu z dodatkiem imbiru, cynamonu i chili idealnie uzupełnia smak serów lub grillowanego mięsa.

Przepis na tartę tatin z agrestem

Tarta Tatin oryginalnie jest przygotowywana z jabłkami, ale z agrestem smakuje o wiele lepiej. Oczywiście, najlepiej zrobić ją w sezonie, którego szczyt w Polsce przypada na lipiec.

Składniki na ciasto kruche:

  • 200 g mąki pszennej tortowej,
  • 100 g zimnego masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • 1-2 łyżki zimnej wody, szczypta soli.

Nadzienie z agrestu:

  • 1 kg agrestu,
  • 200 g cukru,
  • 30 g masła.

Wykonanie:

  1. Do dużej miski przesiej mąkę. Wymieszaj ją z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodaj zimne masło i posiekaj je nożem. Zrób dłonią wgłębienie i wbij w nie żółto, po czym od razu zagnieć ciasto w kulę. Zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Na patelni z grubym dnem rozpuść cukier, aż zacznie się karmelizować na złoto. Wymieszaj z masłem, a następnie z agrestem. Smaż na średnim ogniu przez ok. 5-7 minut.
  3. Tak przygotowany agrest przełóż do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia – najlepiej sprawdzi się tortownica o średnicy 22 cm.
  4. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na cienki placek i przykryj nim owoce, podwijając brzegi do środka.
  5. Wstaw tartę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30-35 minut.
  6. Po wyjęciu odstaw na kilka minut do przestygnięcia, a następnie przy pomocy dużego płaskiego talerza odwróć tartę.

Wierzch możesz posypać cukrem pudrem lub udekorować bitą śmietaną.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi