W PRL-u dzieci się nim zajadały. Ostatnio znów przypominamy sobie o jego smaku i właściwościach

Kiedyś krzaczki z charakterystycznymi, słodko-kwaśnymi owocami były obowiązkową ozdobą każdej działki. Dzisiaj zastępują je tuje, które lepiej sprawdzają się w roli żywopłotu i nie wymagają zbierania owoców w pełnym słońcu. Trzeba się nieźle nachodzić, żeby znaleźć w sklepie lub na bazarze agrest, ale dla jego właściwości zdrowotnych i pysznej Tarty Tatin warto podjąć ten wysiłek.

Jaki właściwości ma agrest?Jaki właściwości ma agrest?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Agrest to wyjątkowo ciekawy owoc, który wyglądem przypomina miniaturowego arbuza. Dostępu do owoców bronią ostre kolce na gałęziach – warto stanąć z nimi do walki ze względu smak i właściwości zdrowotne agrestu. To prawdziwe bogactwo witaminy C, witamin z grupy B, A i E, błonnika oraz minerałów, takich jak potas, magnez czy mangan.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszna tarta z sezonowymi owocami. Sekretem jest jej krem

Jak agrest wpływa na organizm?

Regularne spożywanie agrestu może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Witamina C wspomaga produkcję białych krwinek, dzięki którym organizm jest w stanie zwalczać choroby. Jest ona również niezbędna do produkcji kolagenu, który pomaga zachować jędrność i młody wygląd skóry. Witamina A i żelazo poprawiają krążenie krwi, co może przyczynić się do wzmocnienia włosów, zapobiegając ich wypadaniu.

Dzięki wysokiej zawartości błonnika, agrest wspomaga trawienie i pomaga utrzymać prawidłową wagę. Błonnik spowalnia wchłanianie cukru, co jest korzystne dla osób chorujących na cukrzycę lub otyłość. Z kolei antyoksydanty zapobiegają chorobom przewlekłym, w tym nowotworom. Naukowcy prowadzą badania nad wykorzystaniem agrestu w niszczeniu komórek rakowych.

Do czego wykorzystać agrest w kuchni?

Lekko kwaśny smak agrestu doskonale komponuje się zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych. Świeże owoce świetnie sprawdzają się jako dekoracja do lekkich deserów, serników na zimno czy tortów z bitą śmietaną. To pyszny dodatek do sałatki owocowej, a także porannej lub nocnej owsianki.

Agrest często wykorzystywany jest w domowych przetworach, takich jak dżemy, konfitury czy kompoty. Sosy agrestowe doskonale pasują do mięs, zwłaszcza do pieczonego kurczaka i dziczyzny, a chutney z agrestu z dodatkiem imbiru, cynamonu i chili idealnie uzupełnia smak serów lub grillowanego mięsa.

Przepis na tartę tatin z agrestem

Tarta Tatin oryginalnie jest przygotowywana z jabłkami, ale z agrestem smakuje o wiele lepiej. Oczywiście, najlepiej zrobić ją w sezonie, którego szczyt w Polsce przypada na lipiec.

Składniki na ciasto kruche:

  • 200 g mąki pszennej tortowej,
  • 100 g zimnego masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • 1-2 łyżki zimnej wody, szczypta soli.

Nadzienie z agrestu:

  • 1 kg agrestu,
  • 200 g cukru,
  • 30 g masła.

Wykonanie:

  1. Do dużej miski przesiej mąkę. Wymieszaj ją z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodaj zimne masło i posiekaj je nożem. Zrób dłonią wgłębienie i wbij w nie żółto, po czym od razu zagnieć ciasto w kulę. Zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Na patelni z grubym dnem rozpuść cukier, aż zacznie się karmelizować na złoto. Wymieszaj z masłem, a następnie z agrestem. Smaż na średnim ogniu przez ok. 5-7 minut.
  3. Tak przygotowany agrest przełóż do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia – najlepiej sprawdzi się tortownica o średnicy 22 cm.
  4. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na cienki placek i przykryj nim owoce, podwijając brzegi do środka.
  5. Wstaw tartę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30-35 minut.
  6. Po wyjęciu odstaw na kilka minut do przestygnięcia, a następnie przy pomocy dużego płaskiego talerza odwróć tartę.

Wierzch możesz posypać cukrem pudrem lub udekorować bitą śmietaną.

Wybrane dla Ciebie
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇