Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis

Doskonale wiemy, że kiełbaski można przygotować praktycznie ze wszystkiego. Jednak w takiej formie są zdecydowanie najmniej popularne, niemniej warto ich spróbować. To świetna alternatywa dla tradycyjnych wyrobów z wieprzowiny.

Kiełbaski rybne mogą być ciekawą alternatywną dla tradycyjnychKiełbaski rybne mogą być ciekawą alternatywną dla tradycyjnych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kiełbasa z ryby to świetna propozycja dla tych, którzy chcą urozmaicić swoją dietę i ograniczyć spożycie mięsa. Profesor Tadeusz Barowicz w książce "Wędzenie ryb" podaje przepis na wędzone kiełbaski z karpia i pstrąga. Ale jeśli przypadną ci do gustu, spróbuj także wersji z halibutem, łososiem lub dorszem. Takie kiełbaski są oczywiście dostępne w sklepach, ale nie mogą się one równać z wyrobami przygotowanymi własnoręcznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd zacząłem robić rybę w ten sposób, cała rodzina nie chce jeść nic innego. To ich ulubiona kombinacja

Domowe kiełbaski rybne w zdrowej diecie

Autor książki o wędzeniu ryb nie twierdzi, że tego typu wyroby należy jeść codziennie. Jednak biorąc pod uwagę wszystkie "za i przeciw", okazuje się, że bilans wychodzi na plus – ryby również te wędzone są wartościowym źródłem białka i kwasów tłuszczowych omega-3, które wspierają zdrowie serca i układu krążenia.

"Nie trzeba nikogo przekonywać, że najzdrowsze są ryby pieczone i gotowane na parze. Przy takim sposobie przygotowania ich mięso traci najmniej na wartości. [...] Ryby wędzone warto jeść, ale nie częściej niż raz w tygodniu" – zaznacza Tadeusz Barowicz (za: kobieta.interia.pl).

Mimo że proces wędzenia może zwiększać zawartość soli, wędzone ryby spożywane z umiarem nadal przynoszą więcej korzyści niż strat. Są także źródłem witamin, takich jak witamina D, która wspomaga wchłanianie wapnia i fosforu, oraz witamin z grupy B, które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Przepis na kiełbasę rybną

Do kiełbasek potrzebne są filety rybne bez skóry. Sprawdź dobrze, czy nie mają ości. A jeśli lubisz eksperymentować z przyprawami, możesz dodać do farszu nie tylko sól, pieprz i mieloną paprykę, a także tymianek, rozmaryn lub majeranek. Kiełbaski rybne można jeść na zimno, z patelni lub piekarnika. Podaj je z ziemniakami i surówką lub w bułce z sosem tatarskim i kiszonym ogórkiem.

Składniki:

  • 1 kg filetów z karpia,
  • 1 kg filetów z pstrąga,
  • 8 ząbków czosnku,
  • 6 białek jajek,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • przyprawy: 2 łyżki soli, szczypta pieprzu, pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
  • 2–3 m jelita cienkiego baraniego,
  • sznurek do związywania kiełbasek

Przygotowanie:

  1. Filety pokrój w drobną kostkę i przełóż do dużej miski. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na noc.
  2. Rano ubij białka jajek na sztywno (z żółtek możesz zrobić budyń). Ubitą pianę dodaj do farszu na kiełbaski.
  3. Ostrożnie napełnij jelita farszem, formując kiełbaski o długości około 15–20 cm.
  4. Zawieś kiełbaski w wędzarni i wędź je przez około 3 godziny w temperaturze 40–50 stopni Celsjusza.
  5. Następnie podnieś temperaturę do 60-70°C i podpiekaj przez około 30 minut.

Takie kiełbaski możesz również przygotować w piekarniku. Wyjdą pyszne i delikatne, ale pozbawione aromatu dymu wędzarniczego – a przy okazji także szkodliwych substancji, które powstają podczas spalania drewna. W ramach rekompensaty możesz dodać do farszu łyżeczkę wędzonej papryki.

Wybrane dla Ciebie
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
Kupiłeś wędlinę na święta i zauważyłeś metaliczny połysk. Czy można ją jeść bez obaw?
Kupiłeś wędlinę na święta i zauważyłeś metaliczny połysk. Czy można ją jeść bez obaw?
Taką zupę gotują dla dzieci w żłobku. Idealna po świętach dla relaksu żołądka
Taką zupę gotują dla dzieci w żłobku. Idealna po świętach dla relaksu żołądka
Żuj plasterek jak gumę. To świetny patent na zgagę po świątecznym łakomstwie
Żuj plasterek jak gumę. To świetny patent na zgagę po świątecznym łakomstwie
Lepsze białe czy brązowe jajka? Wiele osób nie ma o tym pojęcia
Lepsze białe czy brązowe jajka? Wiele osób nie ma o tym pojęcia
Do obiadu robię ziemniaki pieczone w przyprawach. Cała rodzina je uwielbia
Do obiadu robię ziemniaki pieczone w przyprawach. Cała rodzina je uwielbia
Syp codziennie do porannej kawy. Twój mózg wskoczy na wyższe obroty
Syp codziennie do porannej kawy. Twój mózg wskoczy na wyższe obroty
Usmażone kawałki karpia zalej tą mieszanką i zakręć słoiki. Wzbudzą większy zachwyt niż na święta
Usmażone kawałki karpia zalej tą mieszanką i zakręć słoiki. Wzbudzą większy zachwyt niż na święta
Te owoce po kompocie z suszu to nie odpad. Zobacz, co z nich zrobić
Te owoce po kompocie z suszu to nie odpad. Zobacz, co z nich zrobić
Wigilijna sałatka podana na nowo. Tymi trikami jeszcze możesz ją uratować
Wigilijna sałatka podana na nowo. Tymi trikami jeszcze możesz ją uratować
Lubisz czosnek i dodajesz do wielu dań? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
Lubisz czosnek i dodajesz do wielu dań? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇