Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis

Doskonale wiemy, że kiełbaski można przygotować praktycznie ze wszystkiego. Jednak w takiej formie są zdecydowanie najmniej popularne, niemniej warto ich spróbować. To świetna alternatywa dla tradycyjnych wyrobów z wieprzowiny.

Kiełbaski rybne mogą być ciekawą alternatywną dla tradycyjnychKiełbaski rybne mogą być ciekawą alternatywną dla tradycyjnych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kiełbasa z ryby to świetna propozycja dla tych, którzy chcą urozmaicić swoją dietę i ograniczyć spożycie mięsa. Profesor Tadeusz Barowicz w książce "Wędzenie ryb" podaje przepis na wędzone kiełbaski z karpia i pstrąga. Ale jeśli przypadną ci do gustu, spróbuj także wersji z halibutem, łososiem lub dorszem. Takie kiełbaski są oczywiście dostępne w sklepach, ale nie mogą się one równać z wyrobami przygotowanymi własnoręcznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd zacząłem robić rybę w ten sposób, cała rodzina nie chce jeść nic innego. To ich ulubiona kombinacja

Domowe kiełbaski rybne w zdrowej diecie

Autor książki o wędzeniu ryb nie twierdzi, że tego typu wyroby należy jeść codziennie. Jednak biorąc pod uwagę wszystkie "za i przeciw", okazuje się, że bilans wychodzi na plus – ryby również te wędzone są wartościowym źródłem białka i kwasów tłuszczowych omega-3, które wspierają zdrowie serca i układu krążenia.

"Nie trzeba nikogo przekonywać, że najzdrowsze są ryby pieczone i gotowane na parze. Przy takim sposobie przygotowania ich mięso traci najmniej na wartości. [...] Ryby wędzone warto jeść, ale nie częściej niż raz w tygodniu" – zaznacza Tadeusz Barowicz (za: kobieta.interia.pl).

Mimo że proces wędzenia może zwiększać zawartość soli, wędzone ryby spożywane z umiarem nadal przynoszą więcej korzyści niż strat. Są także źródłem witamin, takich jak witamina D, która wspomaga wchłanianie wapnia i fosforu, oraz witamin z grupy B, które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Przepis na kiełbasę rybną

Do kiełbasek potrzebne są filety rybne bez skóry. Sprawdź dobrze, czy nie mają ości. A jeśli lubisz eksperymentować z przyprawami, możesz dodać do farszu nie tylko sól, pieprz i mieloną paprykę, a także tymianek, rozmaryn lub majeranek. Kiełbaski rybne można jeść na zimno, z patelni lub piekarnika. Podaj je z ziemniakami i surówką lub w bułce z sosem tatarskim i kiszonym ogórkiem.

Składniki:

  • 1 kg filetów z karpia,
  • 1 kg filetów z pstrąga,
  • 8 ząbków czosnku,
  • 6 białek jajek,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • przyprawy: 2 łyżki soli, szczypta pieprzu, pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
  • 2–3 m jelita cienkiego baraniego,
  • sznurek do związywania kiełbasek

Przygotowanie:

  1. Filety pokrój w drobną kostkę i przełóż do dużej miski. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na noc.
  2. Rano ubij białka jajek na sztywno (z żółtek możesz zrobić budyń). Ubitą pianę dodaj do farszu na kiełbaski.
  3. Ostrożnie napełnij jelita farszem, formując kiełbaski o długości około 15–20 cm.
  4. Zawieś kiełbaski w wędzarni i wędź je przez około 3 godziny w temperaturze 40–50 stopni Celsjusza.
  5. Następnie podnieś temperaturę do 60-70°C i podpiekaj przez około 30 minut.

Takie kiełbaski możesz również przygotować w piekarniku. Wyjdą pyszne i delikatne, ale pozbawione aromatu dymu wędzarniczego – a przy okazji także szkodliwych substancji, które powstają podczas spalania drewna. W ramach rekompensaty możesz dodać do farszu łyżeczkę wędzonej papryki.

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji