Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Doskonale wiemy, że kiełbaski można przygotować praktycznie ze wszystkiego. Jednak w takiej formie są zdecydowanie najmniej popularne, niemniej warto ich spróbować. To świetna alternatywa dla tradycyjnych wyrobów z wieprzowiny.
Kiełbasa z ryby to świetna propozycja dla tych, którzy chcą urozmaicić swoją dietę i ograniczyć spożycie mięsa. Profesor Tadeusz Barowicz w książce "Wędzenie ryb" podaje przepis na wędzone kiełbaski z karpia i pstrąga. Ale jeśli przypadną ci do gustu, spróbuj także wersji z halibutem, łososiem lub dorszem. Takie kiełbaski są oczywiście dostępne w sklepach, ale nie mogą się one równać z wyrobami przygotowanymi własnoręcznie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Odkąd zacząłem robić rybę w ten sposób, cała rodzina nie chce jeść nic innego. To ich ulubiona kombinacja
Domowe kiełbaski rybne w zdrowej diecie
Autor książki o wędzeniu ryb nie twierdzi, że tego typu wyroby należy jeść codziennie. Jednak biorąc pod uwagę wszystkie "za i przeciw", okazuje się, że bilans wychodzi na plus – ryby również te wędzone są wartościowym źródłem białka i kwasów tłuszczowych omega-3, które wspierają zdrowie serca i układu krążenia.
"Nie trzeba nikogo przekonywać, że najzdrowsze są ryby pieczone i gotowane na parze. Przy takim sposobie przygotowania ich mięso traci najmniej na wartości. [...] Ryby wędzone warto jeść, ale nie częściej niż raz w tygodniu" – zaznacza Tadeusz Barowicz (za: kobieta.interia.pl).
Mimo że proces wędzenia może zwiększać zawartość soli, wędzone ryby spożywane z umiarem nadal przynoszą więcej korzyści niż strat. Są także źródłem witamin, takich jak witamina D, która wspomaga wchłanianie wapnia i fosforu, oraz witamin z grupy B, które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Przepis na kiełbasę rybną
Do kiełbasek potrzebne są filety rybne bez skóry. Sprawdź dobrze, czy nie mają ości. A jeśli lubisz eksperymentować z przyprawami, możesz dodać do farszu nie tylko sól, pieprz i mieloną paprykę, a także tymianek, rozmaryn lub majeranek. Kiełbaski rybne można jeść na zimno, z patelni lub piekarnika. Podaj je z ziemniakami i surówką lub w bułce z sosem tatarskim i kiszonym ogórkiem.
Składniki:
- 1 kg filetów z karpia,
- 1 kg filetów z pstrąga,
- 8 ząbków czosnku,
- 6 białek jajek,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- przyprawy: 2 łyżki soli, szczypta pieprzu, pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
- 2–3 m jelita cienkiego baraniego,
- sznurek do związywania kiełbasek
Przygotowanie:
- Filety pokrój w drobną kostkę i przełóż do dużej miski. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na noc.
- Rano ubij białka jajek na sztywno (z żółtek możesz zrobić budyń). Ubitą pianę dodaj do farszu na kiełbaski.
- Ostrożnie napełnij jelita farszem, formując kiełbaski o długości około 15–20 cm.
- Zawieś kiełbaski w wędzarni i wędź je przez około 3 godziny w temperaturze 40–50 stopni Celsjusza.
- Następnie podnieś temperaturę do 60-70°C i podpiekaj przez około 30 minut.
Takie kiełbaski możesz również przygotować w piekarniku. Wyjdą pyszne i delikatne, ale pozbawione aromatu dymu wędzarniczego – a przy okazji także szkodliwych substancji, które powstają podczas spalania drewna. W ramach rekompensaty możesz dodać do farszu łyżeczkę wędzonej papryki.