Niedoceniana ryba ma więcej wartości niż każde mięso. Powinniśmy jeść jak najczęściej

Na liście 100. najbardziej odżywczych produktów na świecie na 4. miejscu znajdują się płastugi, czyli ryby oceaniczne takie jak sola, halibut czy flądra. Według amerykańskich naukowców są one zdrowsze od nasion chia i pestek słonecznika. W odróżnieniu od łososia czy tuńczyka zawierają jedynie śladowe ilości rtęci.

Pieczone lub gotowane płastugi warto jeść 2 razy w tygodniuPieczone lub gotowane płastugi warto jeść 2 razy w tygodniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Naukowcy co roku weryfikują ranking i spośród 1000 różnych produktów na świecie wybierają takie, które najlepiej odpowiadają aktualnemu zapotrzebowaniu ludzi na substancje odżywcze. Na pierwszym miejscu od lat znajdują się migdały, które są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Drugie miejsce zajmuje mało znany w Polsce owoc flaszowca peruwiańskiego. Kolejne zajmują ryby – labraks, czyli okoń morski, i wspomniane wyżej płastugi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczona ryba z warzywami. Sprawdzony patent na piątkowy obiad

Dlaczego warto włączyć płastugi do codziennej diety?

Ryby, takie jak sola, flądra, halibut czy gładzica zawierają bardzo dużą ilość łatwo przyswajalnego białka i witamin z grupy B. Amerykańscy naukowcy cenią ją bardziej niż inne gatunki oceaniczne ze względu na niewielką zawartość rtęci (źródło: bbc.com). Bardzo mała ilość tłuszczów nasyconych sprawia, że płastugi jest o wiele zdrowsze od czerwonego mięsa, czyli wołowiny i wieprzowiny (za: rmf.fm).

Ryby jako stały element diety

Dietetycy zalecają spożywanie dwóch porcji ryb tygodniowo. Jednak nie tylko sam wybór mięsa jest ważny, ale również sposób jego obróbki. Najzdrowsze jest gotowanie lub pieczenie bez dodatkowego tłuszczu. Smażenie ryby w panierce i w głębokim oleju zwiększa udział nasyconych kwasów tłuszczowych w posiłku, co może być przyczyną wielu chorób.

Staraj się podawać rybę w towarzystwie świeżych warzyw – tłuszcze nienasycone znacznie zwiększają wchłanianie witamin do organizmu. Zamiast frytek, podaj warzywa gotowane na parze lub surówkę z marchewki, selera lub pora. Doskonałym dodatkiem jest lekki sos na bazie jogurtu w stylu greckiego tzatziki.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
Kupiłeś wędlinę na święta i zauważyłeś metaliczny połysk. Czy można ją jeść bez obaw?
Kupiłeś wędlinę na święta i zauważyłeś metaliczny połysk. Czy można ją jeść bez obaw?
Taką zupę gotują dla dzieci w żłobku. Idealna po świętach dla relaksu żołądka
Taką zupę gotują dla dzieci w żłobku. Idealna po świętach dla relaksu żołądka
Żuj plasterek jak gumę. To świetny patent na zgagę po świątecznym łakomstwie
Żuj plasterek jak gumę. To świetny patent na zgagę po świątecznym łakomstwie
Lepsze białe czy brązowe jajka? Wiele osób nie ma o tym pojęcia
Lepsze białe czy brązowe jajka? Wiele osób nie ma o tym pojęcia
Do obiadu robię ziemniaki pieczone w przyprawach. Cała rodzina je uwielbia
Do obiadu robię ziemniaki pieczone w przyprawach. Cała rodzina je uwielbia
Syp codziennie do porannej kawy. Twój mózg wskoczy na wyższe obroty
Syp codziennie do porannej kawy. Twój mózg wskoczy na wyższe obroty
Usmażone kawałki karpia zalej tą mieszanką i zakręć słoiki. Wzbudzą większy zachwyt niż na święta
Usmażone kawałki karpia zalej tą mieszanką i zakręć słoiki. Wzbudzą większy zachwyt niż na święta
Te owoce po kompocie z suszu to nie odpad. Zobacz, co z nich zrobić
Te owoce po kompocie z suszu to nie odpad. Zobacz, co z nich zrobić
Wigilijna sałatka podana na nowo. Tymi trikami jeszcze możesz ją uratować
Wigilijna sałatka podana na nowo. Tymi trikami jeszcze możesz ją uratować
Lubisz czosnek i dodajesz do wielu dań? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
Lubisz czosnek i dodajesz do wielu dań? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀