InspiracjePo przekrojeniu uwalnia rajski zapach. Wiele osób nawet nie zwraca na nią uwagi

Po przekrojeniu uwalnia rajski zapach. Wiele osób nawet nie zwraca na nią uwagi

Chociaż trudno znaleźć ją na co dzień w sklepach, to gdy tylko pojawi się na półce, warto po nią sięgnąć. Niepozorny owoc zdecydowanie zasługuje na większą popularność.

Czerymoja - Pyszności
Czerymoja - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | rossandhelen

03.04.2024 10:50

Czerymoja to owoc flaszowca peruwiańskiego. Chociaż nazwa może sugerować, że pochodzi on z Peru, to nie jest to do końca jasne. Naukowcy spekulują, że swoimi korzeniami sięgać może Gwatemali lub Afryki. Obecnie flaszowiec uprawia w wielu regionach o ciepłym klimacie, w tym w Ameryce Południowej, Afryce Zachodniej, Portugalii, na Maderze, w Izraelu, a przede wszystkim w Hiszpanii, gdzie stała się przysmakiem mieszkańców Andaluzji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czerymoja - egzotyczny owoc

We flaszowcu peruwiańskim największym skarbem są jego owoce, nazywane czerymoją. Miąższ czerymoi jest biały i ma kremową konsystencję przypominającą budyń. W środku znajdują się czarne pestki, które są niejadalne i łatwo je wyjąć. Skórka owocu również nie nadaje się do spożycia.

Czerymoja
Czerymoja© Adobe Stock

Miąższ czerymoi jest bogaty w witaminy i minerały, m.in. w witaminę C, potas i magnez. Zawiera również błonnik, który jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.

Jak smakuje czerymoja?

Zdania tutaj są dość podzielone. Jedni porównują miąższ do budyniu śmietankowego. Inni wyczuwają w nim smak szampańskich truskawek, bitej śmietany czy owocowej mieszanki truskawki, banana i gruszki.

Czerymoja - Pyszności
Czerymoja - Pyszności© Canva | Annetka

Co do zapachu panuje jednak zgodność - po przekrojeniu czuć od razu rajski, słodki aromat. Warto również wspomnieć, że czerymoja jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa. Zawiera wiele witamin i minerałów, m.in. witaminę C, potas i magnez. Jest również bogata w błonnik.

Jak kupić dobrą czerymoję?

Zanim włożysz czerymoję do koszyka, obejrzyj dokładnie owoc. Dojrzały ma zielono-brązową skórkę, która nie jest całkowicie brązowa. Powinna być lekko miękka i delikatnie uginać się pod naciskiem palców. Czarne plamy lub wybroczyny na skórce mogą świadczyć o infekcji bakteryjnej i oznaczają, że owoc nie nadaje się do spożycia.

Czerymoja - Pyszności
Czerymoja - Pyszności© Canva | Creativeye99

Po zakupie czerymoi, jeśli owoc jest jeszcze twardy, możesz go dojrzeć w domu, umieszczając go w ciepłym i suchym miejscu. Dojrzewanie może potrwać kilka dni.

Dojrzały owoc czerymoi jest pyszny sam w sobie, ale można go również wykorzystać do przygotowywania deserów, sałatek lub koktajli.

Wybrane dla Ciebie