InspiracjePo przekrojeniu uwalnia rajski zapach. Wiele osób nawet nie zwraca na nią uwagi

Po przekrojeniu uwalnia rajski zapach. Wiele osób nawet nie zwraca na nią uwagi

Czerymoja - Pyszności
Czerymoja - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | rossandhelen
03.04.2024 10:50

Chociaż trudno znaleźć ją na co dzień w sklepach, to gdy tylko pojawi się na półce, warto po nią sięgnąć. Niepozorny owoc zdecydowanie zasługuje na większą popularność.

Czerymoja to owoc flaszowca peruwiańskiego. Chociaż nazwa może sugerować, że pochodzi on z Peru, to nie jest to do końca jasne. Naukowcy spekulują, że swoimi korzeniami sięgać może Gwatemali lub Afryki. Obecnie flaszowiec uprawia w wielu regionach o ciepłym klimacie, w tym w Ameryce Południowej, Afryce Zachodniej, Portugalii, na Maderze, w Izraelu, a przede wszystkim w Hiszpanii, gdzie stała się przysmakiem mieszkańców Andaluzji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czerymoja - egzotyczny owoc

We flaszowcu peruwiańskim największym skarbem są jego owoce, nazywane czerymoją. Miąższ czerymoi jest biały i ma kremową konsystencję przypominającą budyń. W środku znajdują się czarne pestki, które są niejadalne i łatwo je wyjąć. Skórka owocu również nie nadaje się do spożycia.

Czerymoja
Czerymoja© Adobe Stock

Miąższ czerymoi jest bogaty w witaminy i minerały, m.in. w witaminę C, potas i magnez. Zawiera również błonnik, który jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.

Jak smakuje czerymoja?

Zdania tutaj są dość podzielone. Jedni porównują miąższ do budyniu śmietankowego. Inni wyczuwają w nim smak szampańskich truskawek, bitej śmietany czy owocowej mieszanki truskawki, banana i gruszki.

Czerymoja - Pyszności
Czerymoja - Pyszności© Canva | Annetka

Co do zapachu panuje jednak zgodność - po przekrojeniu czuć od razu rajski, słodki aromat. Warto również wspomnieć, że czerymoja jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa. Zawiera wiele witamin i minerałów, m.in. witaminę C, potas i magnez. Jest również bogata w błonnik.

Jak kupić dobrą czerymoję?

Zanim włożysz czerymoję do koszyka, obejrzyj dokładnie owoc. Dojrzały ma zielono-brązową skórkę, która nie jest całkowicie brązowa. Powinna być lekko miękka i delikatnie uginać się pod naciskiem palców. Czarne plamy lub wybroczyny na skórce mogą świadczyć o infekcji bakteryjnej i oznaczają, że owoc nie nadaje się do spożycia.

Czerymoja - Pyszności
Czerymoja - Pyszności© Canva | Creativeye99

Po zakupie czerymoi, jeśli owoc jest jeszcze twardy, możesz go dojrzeć w domu, umieszczając go w ciepłym i suchym miejscu. Dojrzewanie może potrwać kilka dni.

Dojrzały owoc czerymoi jest pyszny sam w sobie, ale można go również wykorzystać do przygotowywania deserów, sałatek lub koktajli.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także