InspiracjeBabki i serniki wychodzą ci już bokiem? Po świętach przygotuj warstwowe ciasto Marysieńka

Babki i serniki wychodzą ci już bokiem? Po świętach przygotuj warstwowe ciasto Marysieńka

Ciasto Marysieńka - Pyszności
Ciasto Marysieńka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

03.04.2024 08:15

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Po świątecznych tradycyjnych wypiekach miło jest sięgnąć po pyszną odmianę. Zamiast sernika czy babki postaw na pyszne ciasto Marysieńka. Wyjątkowe połączenie chrupkości i lekkości sprawia, że nie sposób odmówić dokładki.

Ciasto Marysieńka zachwyca nie tylko smakiem, ale także swoim wyglądem. Między warstwami kremu budyniowego i puszystego, czekoladowego biszkoptu ukryła się bowiem porcja chrupiących orzechów. Dzięki czemu w żadnym kęsie nie znajdziesz nudy, a goście będą prosić o przepis. To ciasto zdecydowanie uzależnia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne ciasto Marysieńka

Chociaż przepis jest całkiem prosty, to wymaga poświęcenia nieco czasu w kuchni. Efekt końcowy jest zdecydowanie wart włożonego wysiłku - deser wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni.

Przepis na ciasto Marysieńka. YouTube/MałaCukierenka
Przepis na ciasto Marysieńka. YouTube/MałaCukierenka© YouTube

Autorką oryginalnego przepisu jest siostra Anastazja - najsłynniejsza kucharka w habicie. Kakaowy biszkopt, delikatna beza orzechowa i aksamitna masa budyniowa łączą się w harmonijną całość, która zachwyci każdego miłośnika słodkości. Na samą myśl po prostu cieknie ślinka!

Składniki:

Biszkopt

  • 5 jajek,
  • 20 g kakao,
  • 70 g mąki pszennej.
  • 100 g cukru.
  • 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia.

Beza orzechowa

  • 250 g orzechów włoskich,
  • 5 białek jaj,
  • 100 g cukru,
  • 10 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 15 g miodu,
  • szczypta soli.

Krem budyniowy

  • 500 ml mleka,
  • 200 g masła,
  • 5 żółtek z jajek,
  • 100 g cukru,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego.

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
  3. Delikatnie wmieszaj pianę z białek do masy jajecznej.
  4. Wyłóż ciasto do wyłożonej papierem tortownicy. Piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza.
  5. Ostudzony biszkopt przekrój na dwa blaty.
  6. Poszatkuj orzechy włoskie.
  7. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę.
  8. W misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i miód.
  9. Dodaj posiekane orzechy i dokładnie wymieszaj.
  10. Piecz bezę przez 25 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza.
  11. Zagotuj 375 ml mleka z budyniem.
  12. Pozostałe 125 ml mleka wymieszaj z żółtkami, cukrem i proszkiem budyniowym.
  13. Dodaj mieszankę do gotującego się mleka i gotuj, aż budyń zgęstnieje.
  14. Utrzyj masło na puch i dodaj do wystudzonego budyniu. Dokładnie wymieszaj.

Składanie ciasta:

  1. Kakaowy blat posmaruj kremem i przykryj bezą orzechową.
  2. Nałóż kolejną warstwę kremu i przykryj drugim kakaowym blatem.
  3. Polej całość czekoladową polewą.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także