InspiracjeBabki i serniki wychodzą ci już bokiem? Po świętach przygotuj warstwowe ciasto Marysieńka

Babki i serniki wychodzą ci już bokiem? Po świętach przygotuj warstwowe ciasto Marysieńka

Ciasto Marysieńka - Pyszności
Ciasto Marysieńka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
03.04.2024 08:15

Po świątecznych tradycyjnych wypiekach miło jest sięgnąć po pyszną odmianę. Zamiast sernika czy babki postaw na pyszne ciasto Marysieńka. Wyjątkowe połączenie chrupkości i lekkości sprawia, że nie sposób odmówić dokładki.

Ciasto Marysieńka zachwyca nie tylko smakiem, ale także swoim wyglądem. Między warstwami kremu budyniowego i puszystego, czekoladowego biszkoptu ukryła się bowiem porcja chrupiących orzechów. Dzięki czemu w żadnym kęsie nie znajdziesz nudy, a goście będą prosić o przepis. To ciasto zdecydowanie uzależnia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne ciasto Marysieńka

Chociaż przepis jest całkiem prosty, to wymaga poświęcenia nieco czasu w kuchni. Efekt końcowy jest zdecydowanie wart włożonego wysiłku - deser wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni.

Przepis na ciasto Marysieńka. YouTube/MałaCukierenka
Przepis na ciasto Marysieńka. YouTube/MałaCukierenka© YouTube

Autorką oryginalnego przepisu jest siostra Anastazja - najsłynniejsza kucharka w habicie. Kakaowy biszkopt, delikatna beza orzechowa i aksamitna masa budyniowa łączą się w harmonijną całość, która zachwyci każdego miłośnika słodkości. Na samą myśl po prostu cieknie ślinka!

Składniki:

Biszkopt

  • 5 jajek,
  • 20 g kakao,
  • 70 g mąki pszennej.
  • 100 g cukru.
  • 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia.

Beza orzechowa

  • 250 g orzechów włoskich,
  • 5 białek jaj,
  • 100 g cukru,
  • 10 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 15 g miodu,
  • szczypta soli.

Krem budyniowy

  • 500 ml mleka,
  • 200 g masła,
  • 5 żółtek z jajek,
  • 100 g cukru,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego.

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
  3. Delikatnie wmieszaj pianę z białek do masy jajecznej.
  4. Wyłóż ciasto do wyłożonej papierem tortownicy. Piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza.
  5. Ostudzony biszkopt przekrój na dwa blaty.
  6. Poszatkuj orzechy włoskie.
  7. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę.
  8. W misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i miód.
  9. Dodaj posiekane orzechy i dokładnie wymieszaj.
  10. Piecz bezę przez 25 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza.
  11. Zagotuj 375 ml mleka z budyniem.
  12. Pozostałe 125 ml mleka wymieszaj z żółtkami, cukrem i proszkiem budyniowym.
  13. Dodaj mieszankę do gotującego się mleka i gotuj, aż budyń zgęstnieje.
  14. Utrzyj masło na puch i dodaj do wystudzonego budyniu. Dokładnie wymieszaj.

Składanie ciasta:

  1. Kakaowy blat posmaruj kremem i przykryj bezą orzechową.
  2. Nałóż kolejną warstwę kremu i przykryj drugim kakaowym blatem.
  3. Polej całość czekoladową polewą.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także