Babki i serniki wychodzą ci już bokiem? Po świętach przygotuj warstwowe ciasto Marysieńka

Po świątecznych tradycyjnych wypiekach miło jest sięgnąć po pyszną odmianę. Zamiast sernika czy babki postaw na pyszne ciasto Marysieńka. Wyjątkowe połączenie chrupkości i lekkości sprawia, że nie sposób odmówić dokładki.

Ciasto Marysieńka - PysznościCiasto Marysieńka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ciasto Marysieńka zachwyca nie tylko smakiem, ale także swoim wyglądem. Między warstwami kremu budyniowego i puszystego, czekoladowego biszkoptu ukryła się bowiem porcja chrupiących orzechów. Dzięki czemu w żadnym kęsie nie znajdziesz nudy, a goście będą prosić o przepis. To ciasto zdecydowanie uzależnia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubisz lasagne? Koniecznie wypróbuj wersji ze szpinakiem i grzybami

Pyszne ciasto Marysieńka

Chociaż przepis jest całkiem prosty, to wymaga poświęcenia nieco czasu w kuchni. Efekt końcowy jest zdecydowanie wart włożonego wysiłku - deser wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni.

Przepis na ciasto Marysieńka. YouTube/MałaCukierenka
Przepis na ciasto Marysieńka. YouTube/MałaCukierenka © YouTube

Autorką oryginalnego przepisu jest siostra Anastazja - najsłynniejsza kucharka w habicie. Kakaowy biszkopt, delikatna beza orzechowa i aksamitna masa budyniowa łączą się w harmonijną całość, która zachwyci każdego miłośnika słodkości. Na samą myśl po prostu cieknie ślinka!

Składniki:

Biszkopt

  • 5 jajek,
  • 20 g kakao,
  • 70 g mąki pszennej.
  • 100 g cukru.
  • 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia.

Beza orzechowa

  • 250 g orzechów włoskich,
  • 5 białek jaj,
  • 100 g cukru,
  • 10 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 15 g miodu,
  • szczypta soli.

Krem budyniowy

  • 500 ml mleka,
  • 200 g masła,
  • 5 żółtek z jajek,
  • 100 g cukru,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego.

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
  3. Delikatnie wmieszaj pianę z białek do masy jajecznej.
  4. Wyłóż ciasto do wyłożonej papierem tortownicy. Piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza.
  5. Ostudzony biszkopt przekrój na dwa blaty.
  6. Poszatkuj orzechy włoskie.
  7. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę.
  8. W misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i miód.
  9. Dodaj posiekane orzechy i dokładnie wymieszaj.
  10. Piecz bezę przez 25 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza.
  11. Zagotuj 375 ml mleka z budyniem.
  12. Pozostałe 125 ml mleka wymieszaj z żółtkami, cukrem i proszkiem budyniowym.
  13. Dodaj mieszankę do gotującego się mleka i gotuj, aż budyń zgęstnieje.
  14. Utrzyj masło na puch i dodaj do wystudzonego budyniu. Dokładnie wymieszaj.

Składanie ciasta:

  1. Kakaowy blat posmaruj kremem i przykryj bezą orzechową.
  2. Nałóż kolejną warstwę kremu i przykryj drugim kakaowym blatem.
  3. Polej całość czekoladową polewą.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟