Ciasto góra lodowa na herbatnikach. Teściowej opadnie szczęka, gdy postawisz na stole

Góra lodowa bez pieczenia to wyjątkowe ciacho na rodzinne uroczystości lub do popołudniowej kawy. Nie tylko smakuje idealnie, ale i wygląda obłędnie. Sprawi, że teściowej opadnie szczęka, kiedy tylko pojawi się na stole. Jak przygotować górę lodową w łatwy i szybki sposób? Podpowiadamy, co robić krok po kroku.

Ciasto góra lodowa bez pieczenia. Fot. PixabayCiasto góra lodowa bez pieczenia. Fot. Pixabay

Ciasto bez pieczenia to idealna propozycja na lato. Słodkie, a jednocześnie nieco schłodzone po wyjęciu z lodówki sprawdzi się świetnie. Jego przygotowanie jest też niezwykle proste. Nie trzeba mieć żadnych umiejętności kucharskich czy cukierniczych, by takim deserem zachwyciła się cała rodzina. Podpowiadamy, jak je zrobić, by teściowej opadła szczęka i poprosiła o porcję na wynos.

Ciasto góra lodowa — przepis. Teściowej opadnie szczęka, a teść poprosi o dokładkę

Ciasto góra lodowa to prosty w przygotowaniu deser bez pieczenia. Do jego wykonania potrzebujemy śmietanki i waniliowego kremu budyniowego z mleczną i kakaową polewą. Nie może zabraknąć też biszkoptów.

Składniki na krem:

         
  • 750 ml mleka,
  • 2 żółtka,
  • 250 g miękkiego masła.
  • 2 łyżki mąki,
  • pół szklanki cukru (lub mniej, jeśli chcemy, by ciasto było mniej słodkie),
  • 2 budynie śmietankowe (proszek),
  • łyżeczka esencji waniliowej lub cukier waniliowy/wanilinowy,

Składniki na polewę:

       
  • 200 g masła,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 szklanki mleka w proszku,
  • pół szklanki wody,
  • 1 łyżka kakao.

Pozostałe składniki:

Sposób przygotowania:

            
  1. Do garnka wlej połowę mleka, dodaj cukier, wymieszaj i gotuj, aż do zagotowania.
  2. Pozostałą część mleka zmiksuj z żółtkami, mąką, proszkiem budyniowym i cukrem waniliowym bądź jego zamiennikiem — cukrem wanilinowym.
  3. Wlej masę z jajkami do gotującego się mleka. Gotuj przez 2-3 minuty, mieszając, by się nie przypaliło.
  4. Przełóż masę do naczynia i przykryj folią spożywczą, dociskając do powierzchni. Poczekaj, aż wystygnie.
  5. Utrzyj masło mikserem, dodając po łyżce przestudzonej masy. Zmiksuj do uzyskania gładkiego kremu.
  6. Na blaszce ułóż herbatniki. Wykładaj kolejno połowę kremu, warstwę herbatników i resztę kremu.
  7. Biszkopty przekrój na pół i ułóż pionowo na kremie.
  8. Zabierz się za przygotowywanie polewy. Masło, wodę i cukier zagotuj, a następnie zdejmij z ognia i wymieszaj z mlekiem w proszku.
  9. Podziel polewę na pół, do jednej dodaj kakao i wymieszaj. Udekoruj ciasto na przemian jasną i ciemną polewą.
  10. Odstaw do lodówki na minimum godzinę, aby zastygło.
przepis na ciasto góra lodowa. Fot. Pixabay
przepis na ciasto góra lodowa. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność
Na obiad podaję sałatkę sołtysowej. Wszystkie surówki poszły w odstawkę
Na obiad podaję sałatkę sołtysowej. Wszystkie surówki poszły w odstawkę
Pyszna alternatywa dla owsianki. Poprawia sprawność umysłową i dba o zdrowie serca
Pyszna alternatywa dla owsianki. Poprawia sprawność umysłową i dba o zdrowie serca
Na deser zrób charoset. Szybszy niż szarlotka, a pachnie na kilometr
Na deser zrób charoset. Szybszy niż szarlotka, a pachnie na kilometr
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
Bieszczadzkie placki podkręć dodatkiem. Na obiad bez mięsa sprawdzą się idealnie
Bieszczadzkie placki podkręć dodatkiem. Na obiad bez mięsa sprawdzą się idealnie
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu