Ciasto góra lodowa na herbatnikach. Teściowej opadnie szczęka, gdy postawisz na stole
11.07.2023 09:00, aktual.: 20.03.2024 12:20
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Góra lodowa bez pieczenia to wyjątkowe ciacho na rodzinne uroczystości lub do popołudniowej kawy. Nie tylko smakuje idealnie, ale i wygląda obłędnie. Sprawi, że teściowej opadnie szczęka, kiedy tylko pojawi się na stole. Jak przygotować górę lodową w łatwy i szybki sposób? Podpowiadamy, co robić krok po kroku.
Ciasto bez pieczenia to idealna propozycja na lato. Słodkie, a jednocześnie nieco schłodzone po wyjęciu z lodówki sprawdzi się świetnie. Jego przygotowanie jest też niezwykle proste. Nie trzeba mieć żadnych umiejętności kucharskich czy cukierniczych, by takim deserem zachwyciła się cała rodzina. Podpowiadamy, jak je zrobić, by teściowej opadła szczęka i poprosiła o porcję na wynos.
Ciasto góra lodowa — przepis. Teściowej opadnie szczęka, a teść poprosi o dokładkę
Ciasto góra lodowa to prosty w przygotowaniu deser bez pieczenia. Do jego wykonania potrzebujemy śmietanki i waniliowego kremu budyniowego z mleczną i kakaową polewą. Nie może zabraknąć też biszkoptów.
Składniki na krem:
- 750 ml mleka,
- 2 żółtka,
- 250 g miękkiego masła.
- 2 łyżki mąki,
- pół szklanki cukru (lub mniej, jeśli chcemy, by ciasto było mniej słodkie),
- 2 budynie śmietankowe (proszek),
- łyżeczka esencji waniliowej lub cukier waniliowy/wanilinowy,
Składniki na polewę:
- 200 g masła,
- pół szklanki cukru,
- 2 szklanki mleka w proszku,
- pół szklanki wody,
- 1 łyżka kakao.
Pozostałe składniki:
- 24 herbatniki kakaowe,
- 36 biszkoptów.
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej połowę mleka, dodaj cukier, wymieszaj i gotuj, aż do zagotowania.
- Pozostałą część mleka zmiksuj z żółtkami, mąką, proszkiem budyniowym i cukrem waniliowym bądź jego zamiennikiem — cukrem wanilinowym.
- Wlej masę z jajkami do gotującego się mleka. Gotuj przez 2-3 minuty, mieszając, by się nie przypaliło.
- Przełóż masę do naczynia i przykryj folią spożywczą, dociskając do powierzchni. Poczekaj, aż wystygnie.
- Utrzyj masło mikserem, dodając po łyżce przestudzonej masy. Zmiksuj do uzyskania gładkiego kremu.
- Na blaszce ułóż herbatniki. Wykładaj kolejno połowę kremu, warstwę herbatników i resztę kremu.
- Biszkopty przekrój na pół i ułóż pionowo na kremie.
- Zabierz się za przygotowywanie polewy. Masło, wodę i cukier zagotuj, a następnie zdejmij z ognia i wymieszaj z mlekiem w proszku.
- Podziel polewę na pół, do jednej dodaj kakao i wymieszaj. Udekoruj ciasto na przemian jasną i ciemną polewą.
- Odstaw do lodówki na minimum godzinę, aby zastygło.