Ciasto góra lodowa na herbatnikach. Teściowej opadnie szczęka, gdy postawisz na stole

Góra lodowa bez pieczenia to wyjątkowe ciacho na rodzinne uroczystości lub do popołudniowej kawy. Nie tylko smakuje idealnie, ale i wygląda obłędnie. Sprawi, że teściowej opadnie szczęka, kiedy tylko pojawi się na stole. Jak przygotować górę lodową w łatwy i szybki sposób? Podpowiadamy, co robić krok po kroku.

Ciasto góra lodowa bez pieczenia. Fot. PixabayCiasto góra lodowa bez pieczenia. Fot. Pixabay

Ciasto bez pieczenia to idealna propozycja na lato. Słodkie, a jednocześnie nieco schłodzone po wyjęciu z lodówki sprawdzi się świetnie. Jego przygotowanie jest też niezwykle proste. Nie trzeba mieć żadnych umiejętności kucharskich czy cukierniczych, by takim deserem zachwyciła się cała rodzina. Podpowiadamy, jak je zrobić, by teściowej opadła szczęka i poprosiła o porcję na wynos.

Ciasto góra lodowa — przepis. Teściowej opadnie szczęka, a teść poprosi o dokładkę

Ciasto góra lodowa to prosty w przygotowaniu deser bez pieczenia. Do jego wykonania potrzebujemy śmietanki i waniliowego kremu budyniowego z mleczną i kakaową polewą. Nie może zabraknąć też biszkoptów.

Składniki na krem:

         
  • 750 ml mleka,
  • 2 żółtka,
  • 250 g miękkiego masła.
  • 2 łyżki mąki,
  • pół szklanki cukru (lub mniej, jeśli chcemy, by ciasto było mniej słodkie),
  • 2 budynie śmietankowe (proszek),
  • łyżeczka esencji waniliowej lub cukier waniliowy/wanilinowy,

Składniki na polewę:

       
  • 200 g masła,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 szklanki mleka w proszku,
  • pół szklanki wody,
  • 1 łyżka kakao.

Pozostałe składniki:

Sposób przygotowania:

            
  1. Do garnka wlej połowę mleka, dodaj cukier, wymieszaj i gotuj, aż do zagotowania.
  2. Pozostałą część mleka zmiksuj z żółtkami, mąką, proszkiem budyniowym i cukrem waniliowym bądź jego zamiennikiem — cukrem wanilinowym.
  3. Wlej masę z jajkami do gotującego się mleka. Gotuj przez 2-3 minuty, mieszając, by się nie przypaliło.
  4. Przełóż masę do naczynia i przykryj folią spożywczą, dociskając do powierzchni. Poczekaj, aż wystygnie.
  5. Utrzyj masło mikserem, dodając po łyżce przestudzonej masy. Zmiksuj do uzyskania gładkiego kremu.
  6. Na blaszce ułóż herbatniki. Wykładaj kolejno połowę kremu, warstwę herbatników i resztę kremu.
  7. Biszkopty przekrój na pół i ułóż pionowo na kremie.
  8. Zabierz się za przygotowywanie polewy. Masło, wodę i cukier zagotuj, a następnie zdejmij z ognia i wymieszaj z mlekiem w proszku.
  9. Podziel polewę na pół, do jednej dodaj kakao i wymieszaj. Udekoruj ciasto na przemian jasną i ciemną polewą.
  10. Odstaw do lodówki na minimum godzinę, aby zastygło.
przepis na ciasto góra lodowa. Fot. Pixabay
przepis na ciasto góra lodowa. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇