To najzdrowsza ryba na świecie, a w Polsce mało popularna. Tej nazwy na pewno nie znasz
Labraks, znany również jako okoń morski, został uznany przez dietetyków za najzdrowszą rybę na świecie. Mimo że gatunek jest dostępny również w polskich sklepach, nadal nie jest tak popularny jak w krajach śródziemnomorskich. Dlaczego warto się nim zainteresować?
Na liście 100. najzdrowszych produktów spożywczych, opublikowanej przez serwis Facts.net, w pierwszej dziesiątce znalazła się ryba, którą Polacy rzadko kupują, czyli labraks. Zwana także okoniem morskim, jest popularna w krajach basenu Morza Śródziemnego oraz nad Morzem Czarnym, gdzie często jest hodowana lub poławiana przez wędkarzy. Okazjonalnie występuje także w polskiej części Morza Bałtyckiego, więc możemy czerpać także z naszych, lokalnych zasobów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa rybna z łososiem - mnóstwo smaku i aromatu
Czym wyróżnia się labraks na tle innych ryb morskich?
Labraks jest ceniony przez dietetyków ze względu na wysoką zawartość białka pełnego aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nie są samodzielnie wytwarzane przez organizm. Muszą być więc dostarczone wraz z pożywieniem. Przy tym zawiera niewielką ilość kalorii, więc doskonale sprawdza się w dietach odchudzających oraz skomponowanych dla osób uprawiających sport.
W labraksie znajduje się kwas DHA, który jest powiązany z produkcją hormonów szczęścia, dlatego regularne spożywanie ryby przynosi także korzyści dla pracy układu nerwowego. Okoń morski zawiera również aminokwas o nazwie arginina, który pomaga w usuwaniu toksyn i metali ciężkich z organizmu (za: onet.pl).
Obok pełnowartościowego białka, ryba oferuje bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3, które są kluczowe dla prawidłowej pracy mózgu i zdrowia serca. Ze względu na zawartości selenu jest szczególnie polecana dla osób z chorobami tarczycy. Ponadto jest delikatna, lekkostrawna i ma niewiele ości, co czyni ją odpowiednim wyborem dla dzieci i osób starszych.
Jak przygotować rybę?
Ryba sprzedawana jest w całości lub w formie filetów. Możesz ją smażyć, grillować, gotować na parze lub zapiekać w piekarniku. Mięso jest delikatne i nie potrzebuje wielu dodatków. Wystarczy dodać oliwę lub masło, odrobinę soli i świeże zioła, które wzbogacą jej naturalny aromat.
Najzdrowsza jest ryba przygotowywana na parze lub w piekarniku z małą ilością dodatkowego tłuszczu. Możesz ją podać ze świeżą sałatką, na przykład z rukoli lub młodych liści szpinaku, i chrupiącą bagietką. Jako dodatek sprawdzą się także ziemniaki pieczone w rozmarynie lub kremowe puree – nie tylko z ziemniaków, ale także z batatów lub pietruszki.
Przepis na labraksa z piekarnika
Zamiast oliwy możesz użyć masła, jeśli chcesz, żeby ryba miała bardziej kremowy finisz.
Składniki:
- 2 wypatroszone labraksy,
- 2 cytryny,
- świeży tymianek,
- natka kolendry,
- sól do smaku,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
- Wypatroszone okonie morskie opłucz pod zimną bieżącą wodą. Osusz na ręczniku papierowym.
- Natnij je z zewnątrz po obu stronach – wystarczą 3-4 płytkie cięcia w poprzek ryby.
- Natrzyj solą i posmaruj oliwą na zewnątrz i w środku.
- Do środka włóż tymianek, kolendrę i plasterki cytryny.
- Ułóż ryby w brytfance lub na blaszce na plasterkach cytryny. Pomiędzy nimi powtykaj świeże zioła.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na 30-35 minut.