To najzdrowszy tłuszcz według naukowców. Trzeba jednak pamiętać o jednym
Serwis facts.net opublikował listę 100 najzdrowszych produktów na świecie. Zaskoczenie może budzić tłuszcz wieprzowy, który znalazł się na 8. miejscu. Czy to możliwe, że jest zdrowszy niż oliwa i inne tłuszcze nienasycone? Dietetycy nie mają wątpliwości – pod jednym warunkiem.
Wbrew powszechnej opinii smalec wieprzowy zawiera nie tylko nasycone kwasy tłuszczowe, ale także jednonienasycone – podobnie jak oliwa z oliwek, która jest jednak bardziej doceniana przez osoby dbające o zdrową dietę. Zaletą tłuszczu wieprzowego jest wysoka zawartość witaminy D i witamin z grupy B. Jednak nie można bagatelizować zawartości tłuszczów nasyconych, które w nadmiarze są niekorzystne dla zdrowia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pasta z tuńczyka. Przepis na genialne smarowidło do chleba
Zalety smalcu wieprzowego
Spożywanie czystego smalcu wieprzowego w ograniczonych ilościach ma wiele zalet. Kwas oleinowy korzystnie wpływa na zdrowie serca. Tłuszcz zwiększa również wchłanialność witamin i minerałów. W odróżnieniu od innych rodzajów smalcu, na przykład wołowego, w tłuszczu wieprzowym są najlepsze proporcje kwasów nienasyconych do nasyconych. Jednak do maczania pieczywa lub polania sałatki zupełnie się nie sprawdza. W takich przypadkach sięgnij po oleje nierafinowane, na przykład lniany, rzepakowy lub oliwę z oliwek.
Smalec wieprzowy jest dobrym wyborem do smażenia potraw. Charakteryzuje się wysokim progiem dymienia, który wynosi ok. 190-205 stopni Celsjusza, w zależności od stopnia oczyszczenia tłuszczu. Smażąc kotlety czy pączki na smalcu, nie musisz obawiać się substancji rakotwórczych powstających w wyniku spalania. Warto jednak dodać, że smażenie w wysokich temperaturach może prowadzić do powstawania produktów utleniania lipidów, które mogą być szkodliwe dla zdrowia.
Zwróć uwagę na pochodzenie i dodatki
Wybierając słoninę na smalec, zwróć uwagę na jakość mięsa. Zawartość witamin różni się w zależności od rodzaju paszy i sposobu hodowli. Mięso zwierząt z dostępem do wolnego wybiegu charakteryzuje wyższa zawartość witaminy D.
W Polsce popularny jest smalec wieprzowy ze skwarkami jako smarowidło do pieczywa. Tego rodzaju dodatek nie jest już zdrowym produktem ze względu na domieszkę smażonego mięsa i cebuli, które zwiększają jego kaloryczność i zawartość tłuszczów nasyconych.
Inne najzdrowsze produkty na świecie
Produkty znajdujące się wyżej w rankingu budzą znacznie mniej zastrzeżeń niż smalec. Na pierwszym miejscu znajdują się migdały, a poniżej: owoc flaszowca peruwiańskiego, ryby morskie – okoń i flądra, nasiona chia, pestki dyni i burak liściowy. W pierwszej dwudziestce znajdują się także inne ryby, takie jak szczupak czy mintaj, oraz warzywa. Naukowcy wysoko ocenili również wartości odżywcze mandarynek i suszonych ziół – natki pietruszki i selera.
Źródło: rmf.fm