Ten domowy smalec nie podnosi cholesterolu i nie tuczy. Jem do woli, a waga ani drgnie

Tradycyjny smalec ma poważną konkurencję. Przyznaję, że od czasu do czasu z przyjemnością zjem pajdę świeżego chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym. Jednak na co dzień wybieram opcję wegetariańską tego przysmaku. Jest pyszna, ma znacznie mniej kalorii i jeszcze kilka innych zalet.

smalecKanapki z takim smalcem można jeść już od śniadania.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Trudno sobie wyobrazić polską kuchnię bez smalcu. To niezastąpiony dodatek do wielu dań, służy także do smażenia. Kanapki z tym tłuściutkim smarowidłem ze skwarkami i cebulką mają licznych zwolenników. Jednak smalec u wielu dietetyków i lekarzy nie ma dobrej opinii. Bomba kaloryczna, źródło tłuszczu, nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu... od tego się zaczyna. Powinny go unikać przede wszystkim osoby z chorobami serca, nadwagą, otyłością. Nic ci nie dolega? Nawet wtedy na smalec lepiej pozwalaj sobie od czasu do czasu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad zrób mięsne miseczki. Niespodzianka w środku posmakuje każdemu

Błonnik zamiast tłuszczu

Czy da się zastąpić tłuszcz wieprzowy? Oczywiście, że nie. Dlatego nazywanie smalcem wegetariańskiego smarowidła jest czysto umowne. Podobnie jest ze smakiem. Jest zupełnie inny. Jedyne w czym przypomina tradycyjny smalec, to kolor i konsystencja. Bazuje na fasoli, bo jak niektórzy żartują z tego warzywa wegetarianie są w stanie zrobić każdą potrawę. Zawiera dużo białka, które potrafi zastąpić to pochodzenia zwierzęcego, i pomaga w regulowaniu poziomu cukru. W jej składzie są też wapń, potas, żelazo oraz witaminy z grupy B tak dobrze wpływające na układ nerwowy. Potrawy z fasoli są pełne błonnika, dlatego sprawdzają się, gdy walczymy ze zbędnymi kilogramami.

Delikatny smak

Fasola ma delikatny smak, łatwo dobrać do niej dodatki i przyprawy. Z tego też powodu jest dobrą bazą na smalec. W takiej wersji to smarowidło będzie zdrowsze, bo mniej mniej kaloryczne i tłuste. Świetnie smakuje zwłaszcza na ciemnym pieczywie z plasterkami kiszonego ogórka lub rzodkiewki. Przygotowanie go w domu jest niezwykle proste.

Przepis na smalec z fasoli

Składniki:

  • 1,5 szklanki ugotowanej na miękko białej fasoli typu Jaś (można też użyć fasoli z puszki)
  • 1 średnia cebula,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, majeranek do smaku,
  • 1 jabłko opcjonalnie,
  • 100 g kiełbasy i 150 g boczku opcjonalnie,
  • łyżeczka sosu sojowego opcjonalnie,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę dzień wcześniej namocz i następnego dnia ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem listka laurowego.
  2. Cebulę posiekaj i podsmaż na złoty kolor na odrobinie oleju. Doczuć drobno pokrojoną kiełbasę i boczek oraz jabłko, jeśli stawiasz na te dodatki. Pod koniec smażenia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż przez minutę.
  3. Fasolę odcedź i zblenduj na gładką masę. Dodaj podsmażoną cebulę oraz pozostałe dodatki. Dopraw smalec do smaku przyprawami i sosem sojowym. Włóż go do lodówki na kilka godzin, żeby smaki się połączyły.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯