PoradyZacznij pić lub jeść. Pozbędziesz się bardzo wstydliwego problemu

Zacznij pić lub jeść. Pozbędziesz się bardzo wstydliwego problemu

Sklepowe półki aż uginają się od butelek z wszelkiego rodzaju olejami i oliwami. Jaki produkt wybrać? Z pewnością ten wysokiej jakości, zapakowany w szklaną, ciemną butelkę, która ochroni swoją zawartość, a więc cenny tłuszcz. Jeśli zależy nam na oleju oferującym nie tylko walory praktyczne oraz smakowe, ale i prozdrowotne, z pewnością warto sięgnąć po olej lniany.

Dlaczego warto włączyć olej lniany do diety?
Dlaczego warto włączyć olej lniany do diety?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Madeleine Steinbach

09.02.2024 16:43

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Znany od wieków i doceniany w medycynie ludowej. Dzisiaj jego właściwości zostały potwierdzone licznymi badaniami naukowymi. Jeśli więc cierpisz na dolegliwości trawienne lub chcesz zadbać o swój profil lipidowy – włącz olej lniany do swojej diety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Olej lniany – co wyjątkowego w sobie kryje?

Olej lniany pozyskujemy z nasion lnu. To bogactwo kwasów nienasyconych omega-3 o właściwościach przeciwzapalnych, a także oddziałujących protekcyjnie na nasz układ sercowo – naczyniowy, czy pracę mózgu. W oleju lniany znajdziemy również kwasy omega-6. Co jednak wydaje się najważniejsze, kwasy omega-3 i omega-6 pozostają tutaj w optymalnych proporcjach, co ma dla naszego zdrowia ogromne znaczenie.

Właściwości antyoksydacyjne oleju lnianego zawdzięczamy z kolei obecności witaminy E oraz jej składowych, czyli tokoferoli. Witamina E będzie miała dodatkowo istotny wpływ na poprawne funkcjonowanie zarówno żeńskiego, jak i męskiego układu rozrodczego, zadba o właściwa krzepliwość krwi, czy też zahamuje rozwój blaszki miażdżycowej.

Dla kogo olej lniany?

Jak już wspomnieliśmy, olej lniany to źródło kwasów omega-3, do tego pozostających w korzystnym, niemal idealnym stosunku do kwasów omega-6. Co to dla nas oznacza? Dokładnie to, że olej lniany wykazuje silne właściwości przeciwzapalne. A jak wiemy, stany zapalne stanowią jeden z najczęstszych czynników związanych z ryzykiem rozwoju wielu chorób, w tym:

  • cukrzycy i insulinooporności,
  • zespołu metabolicznego,
  • miażdżycy,
  • reumatoidalnego zapalnie stawów,
  • alergii,
  • astmy,
  • chorób zapalnych jelit,
  • nowotworów.

Spożywanie oleju lnianego zadziała zatem protekcyjnie i może wyraźnie zredukować ryzyko zachorowań. Z kolei główny składnik omega-3 w oleju lnianym – kwas alfa-linolenowy (kwas ALA) to działanie nie tylko przeciwzapalne, ale i ochronne dla serca. Stąd też olej lniany powinien znaleźć się w codziennym menu osób, które chcą zapobiegać chorobom serca i układu wieńcowego, obniżyć poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi. Olej lniany pomaga również złagodzić objawy chorób autoimmunologicznych.

Mniej znane właściwości oleju lnianego

O ile wyjątkowe właściwości oleju lnianego w zakresie obniżania poziomu cholesterolu, czy ochrony układu sercowo – naczyniowego są wielu osobom dobrze znane, to większość z nas nie zdaje sobie sprawy, jaką jeszcze moc kryje w sobie ten złoty płyn.

Otóż dowiedziono, że suplementacja oleju lnianego w połączeniu z witaminą C przynosi pozytywne efekty w przypadku dzieci z ADHD. Chodzi tutaj przede wszystkim o prawidłowy rozwój mózgu i układu nerwowego, a także poprawę w zakresie samokontroli, nerwowości, nadpobudliwości dzieci oraz ich podejścia do nauki i umiejętności skupienia uwagi.

Innym zastosowaniem oleju lnianego jest leczenie przewlekłych zaparć. Włączenie produktu do codziennej rutyny pozwala je przezwyciężyć i przywrócić organizmowi naturalny rytm wypróżnień. Olej lniany działa tutaj rozkurczowo i żółciopędnie, powleka jelita warstwą śluzu, co ułatwia przesuwanie się mas kałowych. Wystarczy 1 do 2 łyżek oleju lnianego dziennie, najczęściej stosowana na czczo.

Jak stosować i przechowywać olej lniany?

W przypadku oleju lnianego podstawowa zasada brzmi – olej ten stosujemy wyłącznie na zimno. Możemy zatem spożywać olej bezpośrednio lub jako dodatek do sałatki, surówki, pieczywa, twarożku, jako składnik zielonych koktajli, past kanapkowych, czy śledzi z cebulką. To olej tłoczony na zimno i tak też powinien być przechowywany oraz spożywany. Obróbka cieplna nie tylko pozbawiłaby olej lniany cennych walorów prozdrowotnych, ale uczyniłaby go wręcz szkodliwym i toksycznym.

Równie istotne w kwestii oleju lnianego jest jego przechowywanie. Podobnie, jak w przypadku innych olejów roślinnych, tego typu produkt jest niestabilny jeśli chodzi o działanie temperatury i światła. Stąd też tak ważne jest, aby olej zapakowany był w szklaną, ciemną butelkę. Po otwarciu przechowujemy produkt w lodówce (temperatura od 4 do 10 stopni, z dala od źródeł światła) i spożywamy w możliwie najkrótszym czasie. Najlepiej, aby nie przekraczał on 3 tygodni od otwarcia butelki.