W piątki robię do kanapek pastę śledziową. W 2 minuty łączę 3 składniki, a zajadają nawet dzieci
Mamy piątek, w dodatku jeszcze w Wielkim Poście. Zanim przyjdzie nam rozsmakowywać się w domowych pasztetach i pieczeniach, czas przygotować coś bez mięsa. Zgodnie z tradycją katolicką nic nie stoi na przeszkodzie, aby było to danie z rybą. Dodaj ją do pasty jajecznej, a będzie o wiele bardziej sycąca i pełna wartości odżywczych.
O śledziach najczęściej przypominamy sobie dopiero przed Bożym Narodzeniem. Tymczasem dietetycy zwracają uwagę na to, że to jedne z najzdrowszych ryb, do których mamy tak łatwy dostęp. Śledzie są pełne zdrowych kwasów tłuszczowych i witamin, a w odróżnieniu od wielkich ryb morskich zawierają bardzo mało metali ciężkich.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cieszyńska kanapka ze śledziem. To kultowa przekąska znana w PRL
Do pasty śledziowej nie dodawaj soli
Z jajkiem ugotowanym na twardo możesz zmiksować zarówno śledzie z solanki, jak i marynowane w oleju. Jedne i drugie będą już zawierały sól, która jest niezbędnym konserwantem do ryby. Nie ma potrzeby dodawania jej ponownie do gotowej już pasty. Za to nie zaszkodzi dodatek świeżo zmielonego pieprzu, który nie tylko podkręca smak smarowidła, ale także pozytywnie wpływa na trawienie.
Majonez potraktuj jako opcjonalny składnik i dodaj tylko wtedy, gdy zmiksowana pasta okaże się zbyt sypka, aby położyć ją na kanapce. Zamiast majonezu możesz użyć jogurtu greckiego. Zawsze wskazany jest zielony dodatek – do pasty śledziowej doskonale pasuje nie tylko szczypiorek, ale także natka pietruszki lub kolendra.
Pasta śledziowa na kanapki
Jeśli nie posiadasz blendera, możesz rozdrobnić jajka widelcem lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Płaty śledziowe pokrój w drobną kostkę.
Składniki:
- 3 jajka,
- 2 płaty śledziowe z oleju,
- pęczek szczypiorku,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
- opcjonalnie: 1 łyżka majonezu.
Wykonanie:
- Jajka ugotuj na twardo, wystudź, zdejmij skorupki.
- Płaty śledziowe odsącz z oleju, ułóż na ręczniku papierowym.
- Jajka i śledzie przełóż do kielicha blendera i zmiksuj na pastę używając trybu pulsacyjnego.
- Następnie przełóż do miski i, jeśli jest taka potrzeba, wymieszaj z łyżką majonezu.
- Dodaj drobno posiekany szczypiorek i odrobinę świeżo zmielonego pieprzu.