W piątki robię do kanapek pastę śledziową. W 2 minuty łączę 3 składniki, a zajadają nawet dzieci

Mamy piątek, w dodatku jeszcze w Wielkim Poście. Zanim przyjdzie nam rozsmakowywać się w domowych pasztetach i pieczeniach, czas przygotować coś bez mięsa. Zgodnie z tradycją katolicką nic nie stoi na przeszkodzie, aby było to danie z rybą. Dodaj ją do pasty jajecznej, a będzie o wiele bardziej sycąca i pełna wartości odżywczych.

Delikatna pasta śledziowa z jajkiem smakuje nawet dzieciomDelikatna pasta śledziowa z jajkiem smakuje nawet dzieciom
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

O śledziach najczęściej przypominamy sobie dopiero przed Bożym Narodzeniem. Tymczasem dietetycy zwracają uwagę na to, że to jedne z najzdrowszych ryb, do których mamy tak łatwy dostęp. Śledzie są pełne zdrowych kwasów tłuszczowych i witamin, a w odróżnieniu od wielkich ryb morskich zawierają bardzo mało metali ciężkich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cieszyńska kanapka ze śledziem. To kultowa przekąska znana w PRL

Do pasty śledziowej nie dodawaj soli

Z jajkiem ugotowanym na twardo możesz zmiksować zarówno śledzie z solanki, jak i marynowane w oleju. Jedne i drugie będą już zawierały sól, która jest niezbędnym konserwantem do ryby. Nie ma potrzeby dodawania jej ponownie do gotowej już pasty. Za to nie zaszkodzi dodatek świeżo zmielonego pieprzu, który nie tylko podkręca smak smarowidła, ale także pozytywnie wpływa na trawienie.

Majonez potraktuj jako opcjonalny składnik i dodaj tylko wtedy, gdy zmiksowana pasta okaże się zbyt sypka, aby położyć ją na kanapce. Zamiast majonezu możesz użyć jogurtu greckiego. Zawsze wskazany jest zielony dodatek – do pasty śledziowej doskonale pasuje nie tylko szczypiorek, ale także natka pietruszki lub kolendra.

Pasta śledziowa na kanapki

Jeśli nie posiadasz blendera, możesz rozdrobnić jajka widelcem lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Płaty śledziowe pokrój w drobną kostkę. 

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 2 płaty śledziowe z oleju,
  • pęczek szczypiorku,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • opcjonalnie: 1 łyżka majonezu.

Wykonanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, wystudź, zdejmij skorupki.
  2. Płaty śledziowe odsącz z oleju, ułóż na ręczniku papierowym.
  3. Jajka i śledzie przełóż do kielicha blendera i zmiksuj na pastę używając trybu pulsacyjnego.
  4. Następnie przełóż do miski i, jeśli jest taka potrzeba, wymieszaj z łyżką majonezu.
  5. Dodaj drobno posiekany szczypiorek i odrobinę świeżo zmielonego pieprzu.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej