Zanurzam w nim śledzie i smażę. Na Wigilii wszyscy proszą o dokładkę
Wciąż zastanawiasz się, jak przygotować w tym roku śledzie na Wigilię? Ten przepis może cię zaskoczyć. Jest bardzo oryginalny. Naprawdę rzadko jemy śledzie na ciepło. Takie danie na pewno zaskoczy rodzinę i znajomych.
W grudniu przepisów na śledzie nie brakuje. Wymieniamy się nimi ze znajomymi, odtwarzamy rodzinne receptury. Najczęściej przygotowujemy te ryby w oleju, pod pierzynką czy robimy sałatkę szuba. Znacznie rzadziej jemy je w wersji smażonej, a naprawdę warto spróbować ich w takiej formie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego warto smażyć śledzie?
Smażone śledzie to danie, które zaskakuje swoim niepowtarzalnym smakiem i prostotą przygotowania. Często nawet miłośnicy tych ryb, nie próbowali ich w takiej formie. Tak przygotowane śledzie mają trochę więcej kalorii, ale zachowują wszystkie wartości odżywcze.
Świeże i jak najlepszej jakości tusze śledzi gwarantują sukces tej potrawie. Smażone śledzie warto podać z dodatkami, które wzbogacą ich smak, ale ich nie zniwelują. Pasują do nich gotowane ziemniaki z dużą ilością świeżego koperku. Sprawdzą się też ziołowe sosy na bazie jogurtu lub śmietany, z dodatkiem szczypiorku czy natki pietruszki. Dobrze doprawić je sokiem z cytryny, który zawsze pasuje do ryb. Smakują także podane po prostu z chrzanem.
Smażone śledzie są bardzo proste do przygotowania, poradzi sobie z nimi każdy. Ryby najpierw namocz w wodzie lub mleku, aby pozbawić je nadmiaru soli. Potem osusz je i przygotuj panierkę. Najlepiej smażyć je na maśle, co zapewni im przyjemny posmak. Jednak wtedy wymagają najwięcej uwagi, trzeba pilnować odpowiedniej temperatury, aby uniknąć przypalenia. Można też użyć masła klarowanego lub oleju.
Smażone śledzie
Składniki:
- 6 tuszek śledziowych oczyszczonych lub płatów śledziowych,
- 1 szklanka mleka,
- 150 g mąki,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka masła,
- sól, pieprz do smaku,
- suszony czosnek do smaku, opcjonalnie,
- masło lub olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Łyżeczkę masła roztop. Kiedy przestygnie, wymieszaj je z mlekiem.
- Dodaj mąkę i jajka. Ponownie wymieszaj ciasto, powinno mieć dość gęstą konsystencję.
- Śledzie zanurzaj w cieście.
- Smaż je na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.