Zanurzam w nim śledzie i smażę. Na Wigilii wszyscy proszą o dokładkę

Wciąż zastanawiasz się, jak przygotować w tym roku śledzie na Wigilię? Ten przepis może cię zaskoczyć. Jest bardzo oryginalny. Naprawdę rzadko jemy śledzie na ciepło. Takie danie na pewno zaskoczy rodzinę i znajomych.

Śledzie w cieście to danie, które zaskoczy twoich gościŚledzie w cieście to danie, które zaskoczy twoich gości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

W grudniu przepisów na śledzie nie brakuje. Wymieniamy się nimi ze znajomymi, odtwarzamy rodzinne receptury. Najczęściej przygotowujemy te ryby w oleju, pod pierzynką czy robimy sałatkę szuba. Znacznie rzadziej jemy je w wersji smażonej, a naprawdę warto spróbować ich w takiej formie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Dlaczego warto smażyć śledzie?

Smażone śledzie to danie, które zaskakuje swoim niepowtarzalnym smakiem i prostotą przygotowania. Często nawet miłośnicy tych ryb, nie próbowali ich w takiej formie. Tak przygotowane śledzie mają trochę więcej kalorii, ale zachowują wszystkie wartości odżywcze.

Świeże i jak najlepszej jakości tusze śledzi gwarantują sukces tej potrawie. Smażone śledzie warto podać z dodatkami, które wzbogacą ich smak, ale ich nie zniwelują. Pasują do nich gotowane ziemniaki z dużą ilością świeżego koperku. Sprawdzą się też ziołowe sosy na bazie jogurtu lub śmietany, z dodatkiem szczypiorku czy natki pietruszki. Dobrze doprawić je sokiem z cytryny, który zawsze pasuje do ryb. Smakują także podane po prostu z chrzanem.

Smażone śledzie są bardzo proste do przygotowania, poradzi sobie z nimi każdy. Ryby najpierw namocz w wodzie lub mleku, aby pozbawić je nadmiaru soli. Potem osusz je i przygotuj panierkę. Najlepiej smażyć je na maśle, co zapewni im przyjemny posmak. Jednak wtedy wymagają najwięcej uwagi, trzeba pilnować odpowiedniej temperatury, aby uniknąć przypalenia. Można też użyć masła klarowanego lub oleju.

Smażone śledzie

Składniki:

  • 6 tuszek śledziowych oczyszczonych lub płatów śledziowych,
  • 1 szklanka mleka,
  • 150 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka masła,
  • sól, pieprz do smaku,
  • suszony czosnek do smaku, opcjonalnie,
  • masło lub olej do smażenia.

Sposób przygotowania:


  1. Łyżeczkę masła roztop. Kiedy przestygnie, wymieszaj je z mlekiem.
  2. Dodaj mąkę i jajka. Ponownie wymieszaj ciasto, powinno mieć dość gęstą konsystencję.
  3. Śledzie zanurzaj w cieście.
  4. Smaż je na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis