Zanurzam w nim śledzie i smażę. Na Wigilii wszyscy proszą o dokładkę

Wciąż zastanawiasz się, jak przygotować w tym roku śledzie na Wigilię? Ten przepis może cię zaskoczyć. Jest bardzo oryginalny. Naprawdę rzadko jemy śledzie na ciepło. Takie danie na pewno zaskoczy rodzinę i znajomych.

Śledzie w cieście to danie, które zaskoczy twoich gościŚledzie w cieście to danie, które zaskoczy twoich gości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

W grudniu przepisów na śledzie nie brakuje. Wymieniamy się nimi ze znajomymi, odtwarzamy rodzinne receptury. Najczęściej przygotowujemy te ryby w oleju, pod pierzynką czy robimy sałatkę szuba. Znacznie rzadziej jemy je w wersji smażonej, a naprawdę warto spróbować ich w takiej formie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Dlaczego warto smażyć śledzie?

Smażone śledzie to danie, które zaskakuje swoim niepowtarzalnym smakiem i prostotą przygotowania. Często nawet miłośnicy tych ryb, nie próbowali ich w takiej formie. Tak przygotowane śledzie mają trochę więcej kalorii, ale zachowują wszystkie wartości odżywcze.

Świeże i jak najlepszej jakości tusze śledzi gwarantują sukces tej potrawie. Smażone śledzie warto podać z dodatkami, które wzbogacą ich smak, ale ich nie zniwelują. Pasują do nich gotowane ziemniaki z dużą ilością świeżego koperku. Sprawdzą się też ziołowe sosy na bazie jogurtu lub śmietany, z dodatkiem szczypiorku czy natki pietruszki. Dobrze doprawić je sokiem z cytryny, który zawsze pasuje do ryb. Smakują także podane po prostu z chrzanem.

Smażone śledzie są bardzo proste do przygotowania, poradzi sobie z nimi każdy. Ryby najpierw namocz w wodzie lub mleku, aby pozbawić je nadmiaru soli. Potem osusz je i przygotuj panierkę. Najlepiej smażyć je na maśle, co zapewni im przyjemny posmak. Jednak wtedy wymagają najwięcej uwagi, trzeba pilnować odpowiedniej temperatury, aby uniknąć przypalenia. Można też użyć masła klarowanego lub oleju.

Smażone śledzie

Składniki:

  • 6 tuszek śledziowych oczyszczonych lub płatów śledziowych,
  • 1 szklanka mleka,
  • 150 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka masła,
  • sól, pieprz do smaku,
  • suszony czosnek do smaku, opcjonalnie,
  • masło lub olej do smażenia.

Sposób przygotowania:


  1. Łyżeczkę masła roztop. Kiedy przestygnie, wymieszaj je z mlekiem.
  2. Dodaj mąkę i jajka. Ponownie wymieszaj ciasto, powinno mieć dość gęstą konsystencję.
  3. Śledzie zanurzaj w cieście.
  4. Smaż je na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Wybrane dla Ciebie
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯