Najczystsze polskie mięso. Ma mniej tłuszczu niż wołowina, jest wolne od antybiotyków

Spożywanie żubrzyny nie jest wśród Polaków powszechną praktyką, gdy jednak pojawia się w restauracyjnym menu, amatorów tego nietuzinkowego przysmaku nie brakuje. O walorach smakowych i odżywczych mięsa z żubra rozmawiamy z szefową kuchni Krystyną Mikołajun.

Mięso z żubraMięso z żubra
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | H.LEITNER

Żubr jest w Polsce gatunkiem chronionym, dlatego spożycie jego mięsa jest siłą rzeczy mocno ograniczone. Co więcej, wiele osób zastanawia się, jak to możliwe, że mięso z żubra w ogóle trafia na nasz stół.

– Mięso z żubra jest oczywiście bardzo trudno dostępne; nie kupi się go od dowolnego leśniczego. Pozyskanie tego mięsa z polskich populacji jest możliwe tylko w przypadku odstrzałów sanitarnych i redukcyjnych, które mają na celu kontrolę zdrowotną populacji, a przy tym są ściśle regulowane. Najczęściej przeprowadza się je na osobnikach chorych lub zagrażających kondycji całego stada. Niekiedy zdarza się, że np. żubr złamie nogę albo mocno się zrani i nie można już go wyleczyć. To wszystko oznacza jednak, że nie ma możliwości, aby zagwarantować sobie w restauracji stały dostęp żubrzyny. Mięso z żubra na pewno nie jest przeznaczone do masowej sprzedaży – tłumaczy Krystyna Mikołajun, szefowa kuchni Hotelu Białowieski.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sycylijski chlebek z bakłażanem. Przekąska lepsza niż pizza

Według stanu na rok 2023 populacja żubrów w Puszczy Białowieskiej wynosi ok. 700 osobników. To tutaj znajduje się ich najwięcej. Kilkaset żubrów żyje również w Bieszczadach, a także w Puszczy Knyszyńskiej, Puszczy Boreckiej oraz w woj. zachodniopomorskim. W sumie to ok. 2,5 tys. osobników.

Polski rynek żubrzyny jest więc maleńki. Dokładne dane dotyczące spożycia nie są znane, szacuje się jednak, że w ciągu roku do polskich restauracji trafia kilkadziesiąt żubrów. – Muszę przy tym podkreślić, że nie należy się obawiać: żubrzyna, którą otrzymują restauracje, jest przebadana, zdrowa i w pełni bezpieczna – zapewnia szefowa kuchni.

Jak smakuje mięso z żubra?

Krystyna Mikołajun: – Trochę przypomina wołowinę, choć mięso z żubra jest jednak słodsze. Jest też dość twarde, jak to dziczyzna. Przed przygotowaniem trzeba je koniecznie zamarynować. Wtedy zmięknie, stanie się delikatniejsze i bardziej wyraziste w smaku.

Szefowa kuchni Hotelu Białowieski (to jedna z nielicznym polskich restauracji, w których obecnie można zasmakować żubrzyny) najchętniej mięso żubra łączy z czerwonym winem, octem winnym, jałowcem i tymiankiem – w sezonie koniecznie świeżym. Nasza rozmówczyni podkreśla jednak, że z ilością przypraw nie można przesadzić, żeby "nie zabić" smaku mięsa.

Żubry
Żubry © Adobe Stock | Randy van Domselaar

W menu Hotelu Białowieskiego znaleźć można tatar z żubra. W przeszłości w karcie był też gulasz.

– Tatara z żubra doprawiamy głównie tymiankiem, odrobiną jałowca, solą i pieprzem. Przystawkę podajemy z żółtkiem, oliwkami, marynowanym grzybkiem, kaparami oraz obowiązkowo z naszym regionalnym serem carskim, kruchym, bardzo smacznym żółtym serem – tłumaczy szefowa kuchni Hotelu Białowieski.

Mięso z żubra można przygotować również na inne sposoby. Popularne "żubrowe przysmaki" to np. pieczeń z żubra (która świetnie komponuje się z pieczonymi warzywami i żurawiną), steki (smażone na maśle klarowanym lub grillowane), kotlety mielone (doskonale smakują podane z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą oraz ze świeżymi surówkami) czy carpaccio z polędwicy z żubra (cienkie plasterki doprawia się solą, pieprzem, odrobiną cytryny i oliwą, a podaje np. z kaparami, rukolą, twardym serem).

W restauracji Hotelu Białowieskiego robi się też własną… oliwę żubrową.

– Drobno posiekaną trawę żubrową należy zalać dobrej jakości olejem rzepakowym, dodać sól i trochę świeżego czosnku. Całość powinna znajdować się w ciemnym, szczelnie zamkniętym naczyniu. Po kilku dniach mamy już oliwę żubrową, która świetnie pasuje np. do dań z dziczyzny – objaśnia Krystyna Mikołajun.

Żubrzyna – co zawiera?

Mięso z żubra jest bogate w wartości odżywcze, przez co podobnie jak inne mięsa dzikich zwierząt uchodzi za produkt wysokiej jakości. Choć w smaku jest podobne do wołowiny, to zawiera znacznie mniej tłuszczu. Dodatkowo w mięsie z żubra przeważają zdrowe tłuszcze nienasycone, korzystne dla układu krążenia i serca. Żubrzyna zawiera właściwe proporcje kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Jest bogata w pełnowartościowe białko. Mięso z żubra jest ponadto źródłem fosforu, selenu oraz witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B12, która wspiera funkcje neurologiczne organizmu oraz produkcję czerwonych krwinek. Selen działa z kolei jako przeciwutleniacz, natomiast fosfor wspiera zdrowie kości oraz zębów.

Przede wszystkim jednak żubrzyna jest produktem ekologicznym, pozbawionym hormonów i antybiotyków. Żubry żyjące na wolności nie są poddawane żadnym zabiegom (takim jak np. podawanie hormonów wzrostu), co sprawia, że ich mięso jest wolne od niezdrowych dodatków, stosowanych zwykle w hodowli zwierząt na szeroką skalę.

W Polsce niewiele jest restauracji oferujących żubrzynę. Nierzadko mięso z żubra pojawia się w karcie, po czym z niej znika z powodu braku dostępności. Na dodatek jest to mięso ekskluzywne – a przez to drogie. Krystyna Mikołajun nie ukrywa jednak, że gdy jej goście zobaczą w menu potrawę z żubrzyny, chętnie ją zamawiają.

– Są goście, którym mięso z żubra bardzo smakuje i zawsze liczą, że uda im się je u nas zjeść. Są też goście, którzy mięsa z żubra chcą spróbować z ciekawości, ale gdy już to zrobią, uznają, że jednak nie zostaną jego miłośnikami – śmieje się szefowa kuchni.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀