Chcesz zmiękczyć mięso w gulaszu? Dodaj łyżkę, a będzie dosłownie rozpadać się pod widelcem
Gulasz to jeden z najlepszych pomysłów na jesienny obiad. Gorące mięso w pysznym sosie z dodatkiem warzyw rozgrzeje od środka i sprawi, że powroty z chłodnego dworu staną się jeszcze przyjemniejsze. Nawet najlepszy sos może być jednak zrujnowany przez twarde, niesmaczne mięso. Prosty patent uratuje jednak twój obiad.
04.11.2024 14:29
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Idealne mięso w gulaszu powinno być mięciutkie i rozpływające się w ustach, bez długiego i nieprzyjemnego żucia. Wtedy jedzenie takiego obiadu staje się przyjemnością. Nie zawsze jednak to się udaje, a i doświadczone kucharki borykają się z tym problemem. Rozwiązanie kryje się w alkoholu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego mięso w gulaszu jest twarde?
Mięso w gulaszu bywa twarde, jeśli wybierzemy niewłaściwy rodzaj. Wołowina czy wieprzowina z dużą ilością tkanki łącznej najlepiej nadają się do duszenia, ponieważ podczas długiego gotowania tkanka ta rozpuszcza się, poprawiając miękkość. Nie pomaga również zbyt szybkie dodanie soli - wyciąga wodę z mięsa, co może sprawić, że stanie się ono twardsze. Lepiej doprawić gulasz na sam koniec gotowania.
Za twarde mięso obwiniać można również za wysoką temperaturę. Gulasz powinien gotować się długo, na małym ogniu, by uzyskać zadowalający efekt. Zwykle trwa to od 1,5 do 3 godzin, w zależności od rodzaju i wielkości kawałków mięsa. Twardsze kawałki, takie jak łopatka czy rostbef, wymagają dłuższego czasu gotowania niż mięso z udźca czy polędwicy.
Sposób na miękkie mięso w gulaszu
Jeśli po spróbowaniu okazuje się, że mięso w gulaszu cały czas jest twarde, sięgnij do barku. To babciny patent, który działa świetnie do dziś. Do mięsa dodaj łyżeczkę wódki. Alkohol zawarty w wódce denaturuje białka w mięsie, co prowadzi do rozbicia włókien i przyspiesza proces gotowania. Ten proces jest szczególnie skuteczny w przypadku twardszych rodzajów mięsa, takich jak wołowina czy wieprzowina
O procenty nie musisz się obawiać, bo większość z nich wyparuje podczas gotowania, podobnie jak jej smak. Pozostanie za to w garnku miękkie, rozpływające się w ustach mięso. Idealne do podania z kaszą, ryżem czy ziemniakami.
Przepis na pyszny gulasz
Wódka uratuje za twarde mięso, ale alkohol można wykorzystać już wcześniej, dolewając do mięsa czerwone wino. Nada głębi smaku i sprawi, że kawałki będą rozpływały się w ustach.
Składniki:
- 2 kg wołowiny gulaszowej,
- 200 g surowego boczku,
- 300 g szalotki,
- 2 ząbki czosnku,
- 500 g marchewki,
- 3 pomidory,
- 100 ml oleju,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 2 liście laurowe,
- 750 ml czerwonego wina,
- 800 ml wody.
Sposób przygotowania:
- Posiekaj szalotkę i czosnek. Pokrój marchewkę i wołowinę w kostkę.
- Boczek wytop na tłuszczu, potem dodaj olej i smaż wołowinę.
- Do mięsa dodaj warzywa i przyprawy. Dodaj wino i wodę.
- Gotuj na małym ogniu do miękkości.
Serwuj z pieczywem lub ziemniakami