Gdy zostaje mi makaron, zawsze robię te kotlety. Dzieciom smakują bardziej niż klasyczne mielone
Szukasz pomysłu na dania w stylu zero waste? Spodobają ci się kotlety, bo można wykorzystać do nich resztki z obiadu, a smakują świetnie. Moje dzieci zawsze proszą o dokładki.
Może już niedługo kotlety przestaną być synonimem typowo mięsnego dania? Coraz częściej wykorzystuje się do nich także kasze, warzywa, grzyby oraz jajka. To także dobry sposób, by wykorzystać nadmiar makaronu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety mielone z warzywami. Przepis, który pokocha cała rodzina
Jak wykorzystać nadmiar makaronu?
Komu się nie zdarzyło ugotować za dużo makaronu? Z reguły przesadzamy z ilością, bo najczęściej nie odmierzamy jego porcji. Kiedy kluski zostaną, trzeba zrobić wszystko, by nie wylądowały w koszu. Można je przechowywać w lodówce, ale lepiej, by już kolejnego dnia zostały przerobione. Mistrzami takich dań są Włosi (bo nawet znawcom makaronu zdarza się go ugotować z nadmiarem). Stosują go do zapiekanek i dań jednogarnkowych.
Jak zrobić kotlety z makaronu?
Dobrym pomysłem na spożytkowanie nadwyżki makaronu z obiadu są kotlety. To prawdziwe danie w stylu zero waste, bo można wykorzystać do niego również inne resztki z lodówki. Sprawdzą się plasterki wędlin, które zalegają w pojemnikach czy mięso z zupy.
Smaku kotletom dodadzą drobno starte warzywa i posiekane zioła. Na ich konsystencję na pewno dobry wpływ będzie miał żółty ser. Tutaj da się wykazać kreatywnością. Jednak trzeba tak przygotować masę, by nie była zbyt sucha i by łatwo się z niej lepiło kotlety. Oczywiście pomocne tu będą też surowe jajka.
Kotlety z dodatkiem makaronu
Składniki:
- 450 g drobnego makaronu,
- 350 g wędlin lub mięsa z zupy,
- 1 cebula,
- połowa marchewki (opcjonalnie),
- połowa papryki (opcjonalnie),
- 4 łyżki starego na tarce żółtego sera,
- drobno posiekana zielenina do smaku,
- 2 jajka,
- sól i pieprz do smaku,
- bułka tarta do panierowania,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Mięso zmiel w maszynce lub pokrój na małe kawałki. Jeśli używasz wędliny, drobno ją pokrój.
- Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na tłuszczu.
- Marchewkę zetrzyj na tarce, a paprykę pokrój. Dodaj je do cebuli i krótko przesmaż.
- Mięso lub wędlinę, makaron, ser oraz warzywa wymieszaj. Dodaj jajka, wyrób masę i dopraw ją do smaku.
- Z masy formuj niewielkie kotlety, a następnie panieruj je w bułce tartej.
- Smaż na rozgrzanym oleju. Powinny być ładnie przyrumienione.