Takie kotlety robię w weekend. Po ich przekrojeniu dzieci zachwycają się za każdym razem
Wydaje ci się, że w przepisie na kotlety mielone niewiele można zmienić? Ostatnio dodałam do nich składnik, który zrobił wrażenie zwłaszcza na najmłodszych. To połączenie znane z burgerów, ale świetnie sprawdza się także w przypadku mielonych.
Kotlety mielone to jeden z klasycznych, ale też ulubionych obiadów. Jemy je dość często, bo mięso na mielone jest łatwo dostępne i stosunkowo tanie. Z reguły przygotowujemy je z wieprzowiny, czasami z dodatkiem wołowiny. Wielu zwolenników ma też ich delikatniejsza wersja z drobiu. Jaki dodatek może jeszcze podkręcić ich smak? Ostatnio postawiłam na żółty ser.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad
Dlaczego lubimy ser na ciepło?
Połączenie mięsa z serem nie jest charakterystyczne dla polskiej kuchni. Często spotykamy je zaś w burgerach. Roztopiony żółty ser to częsty dodatek nie tylko do mięsa. Znamy go doskonale choćby z pizzy czy tostów. Wiele osób uważa, że po podgrzaniu jest znacznie lepszy, zyskuje na aromacie i oczywiście efekt "ciągnącego" się sera robi swoje. Takie kotlety świetnie nadają się na obiad. Smakują z ziemniakami i surówką. Moje dzieci lubią je także na kolację z porcją ketchupu i sałatką z rzodkiewek i ogórka kiszonego.
Jaki ser dobrze się topi?
Do kotletów warto wybrać ser, który łatwo się rozpuszcza. Nie każdy gatunek jest smaczny na ciepło. Bardzo trudno topią się sery, które zawierają dużo soli. Do podgrzewania nadają się te ze sporą zawartością tłuszczu i wody. Należą do nich te typu cheddar, gouda czy ementaler. Mają one sporo białka, wapnia oraz witamin A i B12. Wspierają układ nerwowy i wzmacniają kości. Co do mięsa, najlepiej użyć wieprzowiny z dodatkiem wołowiny i zmielić je samodzielnie lub poprosić o to w sklepie.
Kotlety mielone z serem
Składniki:
- 1 kg g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
- 250 g sera żółtego,
- 2 cebule,
- 2 jajka,
- papryka, sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Na panierkę:
- 3 jajka,
- 70 g sera typu parmezan,
- 150 g bulki tartej.
Sposób przygotowania:
- Obierz cebulę i drobno ją posiekaj. Przesmaż ją na rozgrzanym tłuszczu, a potem odstaw do przestygnięcia.
- Do mięsa mielonego dodaj jajka oraz przyprawy, wyrabiaj aż masa będzie elastyczna.
- Do masy dodaj przestudzoną cebulę, ponownie wymieszaj.
- Ser pokrój w niewielką kostkę.
- Z masy mięsnej firmuj niewielkie placuszki, umieszczaj na nich ser żółty i zlepiaj.
- Tak przygotowane kotlety panieruj w roztrzepanym jajku, bułce tartej i serze.
- Smaż je na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut z każdej strony.