Takie kotlety robię w weekend. Po ich przekrojeniu dzieci zachwycają się za każdym razem

Wydaje ci się, że w przepisie na kotlety mielone niewiele można zmienić? Ostatnio dodałam do nich składnik, który zrobił wrażenie zwłaszcza na najmłodszych. To połączenie znane z burgerów, ale świetnie sprawdza się także w przypadku mielonych.

Kotlet mielony nadziewany seremKotlet mielony nadziewany serem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Kotlety mielone to jeden z klasycznych, ale też ulubionych obiadów. Jemy je dość często, bo mięso na mielone jest łatwo dostępne i stosunkowo tanie. Z reguły przygotowujemy je z wieprzowiny, czasami z dodatkiem wołowiny. Wielu zwolenników ma też ich delikatniejsza wersja z drobiu. Jaki dodatek może jeszcze podkręcić ich smak? Ostatnio postawiłam na żółty ser.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Dlaczego lubimy ser na ciepło?

Połączenie mięsa z serem nie jest charakterystyczne dla polskiej kuchni. Często spotykamy je zaś w burgerach. Roztopiony żółty ser to częsty dodatek nie tylko do mięsa. Znamy go doskonale choćby z pizzy czy tostów. Wiele osób uważa, że po podgrzaniu jest znacznie lepszy, zyskuje na aromacie i oczywiście efekt "ciągnącego" się sera robi swoje. Takie kotlety świetnie nadają się na obiad. Smakują z ziemniakami i surówką. Moje dzieci lubią je także na kolację z porcją ketchupu i sałatką z rzodkiewek i ogórka kiszonego.

Jaki ser dobrze się topi?

Do kotletów warto wybrać ser, który łatwo się rozpuszcza. Nie każdy gatunek jest smaczny na ciepło. Bardzo trudno topią się sery, które zawierają dużo soli. Do podgrzewania nadają się te ze sporą zawartością tłuszczu i wody. Należą do nich te typu cheddar, gouda czy ementaler. Mają one sporo białka, wapnia oraz witamin A i B12. Wspierają układ nerwowy i wzmacniają kości. Co do mięsa, najlepiej użyć wieprzowiny z dodatkiem wołowiny i zmielić je samodzielnie lub poprosić o to w sklepie.

Kotlety mielone z serem

Składniki:

  • 1 kg g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 
  • 250 g sera żółtego,
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • papryka, sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Na panierkę:

  • 3 jajka,
  • 70 g sera typu parmezan,
  • 150 g bulki tartej.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz cebulę i drobno ją posiekaj. Przesmaż ją na rozgrzanym tłuszczu, a potem odstaw do przestygnięcia.
  2. Do mięsa mielonego dodaj jajka oraz przyprawy, wyrabiaj aż masa będzie elastyczna.
  3. Do masy dodaj przestudzoną cebulę, ponownie wymieszaj.
  4. Ser pokrój w niewielką kostkę.
  5. Z masy mięsnej firmuj niewielkie placuszki, umieszczaj na nich ser żółty i zlepiaj.
  6. Tak przygotowane kotlety panieruj w roztrzepanym jajku, bułce tartej i serze.
  7. Smaż je na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut z każdej strony.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza