Takie kotlety robię w weekend. Po ich przekrojeniu dzieci zachwycają się za każdym razem

Wydaje ci się, że w przepisie na kotlety mielone niewiele można zmienić? Ostatnio dodałam do nich składnik, który zrobił wrażenie zwłaszcza na najmłodszych. To połączenie znane z burgerów, ale świetnie sprawdza się także w przypadku mielonych.

Kotlet mielony nadziewany seremKotlet mielony nadziewany serem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Kotlety mielone to jeden z klasycznych, ale też ulubionych obiadów. Jemy je dość często, bo mięso na mielone jest łatwo dostępne i stosunkowo tanie. Z reguły przygotowujemy je z wieprzowiny, czasami z dodatkiem wołowiny. Wielu zwolenników ma też ich delikatniejsza wersja z drobiu. Jaki dodatek może jeszcze podkręcić ich smak? Ostatnio postawiłam na żółty ser.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze kotlety po zbójnicku. Pyszna alternatywa dla klasycznych schabowych

Dlaczego lubimy ser na ciepło?

Połączenie mięsa z serem nie jest charakterystyczne dla polskiej kuchni. Często spotykamy je zaś w burgerach. Roztopiony żółty ser to częsty dodatek nie tylko do mięsa. Znamy go doskonale choćby z pizzy czy tostów. Wiele osób uważa, że po podgrzaniu jest znacznie lepszy, zyskuje na aromacie i oczywiście efekt "ciągnącego" się sera robi swoje. Takie kotlety świetnie nadają się na obiad. Smakują z ziemniakami i surówką. Moje dzieci lubią je także na kolację z porcją ketchupu i sałatką z rzodkiewek i ogórka kiszonego.

Jaki ser dobrze się topi?

Do kotletów warto wybrać ser, który łatwo się rozpuszcza. Nie każdy gatunek jest smaczny na ciepło. Bardzo trudno topią się sery, które zawierają dużo soli. Do podgrzewania nadają się te ze sporą zawartością tłuszczu i wody. Należą do nich te typu cheddar, gouda czy ementaler. Mają one sporo białka, wapnia oraz witamin A i B12. Wspierają układ nerwowy i wzmacniają kości. Co do mięsa, najlepiej użyć wieprzowiny z dodatkiem wołowiny i zmielić je samodzielnie lub poprosić o to w sklepie.

Kotlety mielone z serem

Składniki:

  • 1 kg g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 
  • 250 g sera żółtego,
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • papryka, sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Na panierkę:

  • 3 jajka,
  • 70 g sera typu parmezan,
  • 150 g bulki tartej.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz cebulę i drobno ją posiekaj. Przesmaż ją na rozgrzanym tłuszczu, a potem odstaw do przestygnięcia.
  2. Do mięsa mielonego dodaj jajka oraz przyprawy, wyrabiaj aż masa będzie elastyczna.
  3. Do masy dodaj przestudzoną cebulę, ponownie wymieszaj.
  4. Ser pokrój w niewielką kostkę.
  5. Z masy mięsnej firmuj niewielkie placuszki, umieszczaj na nich ser żółty i zlepiaj.
  6. Tak przygotowane kotlety panieruj w roztrzepanym jajku, bułce tartej i serze.
  7. Smaż je na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut z każdej strony.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców