Roladki robię w ten sposób. Mięso wychodzi tak mięciutkie i delikatne, że nie trzeba noża

Cała rodzina czeka na roladki. Nie robię ich często, bo to danie wymaga trochę pracy, ale na niedzielny obiad warto je przygotować. Mięso jest niezwykle delikatne, a do tego pyszny farsz i sos. Każdy prosi o dokładkę.

Soczyste i miękkie roladki wołoweSoczyste i miękkie roladki wołowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | amid777
Dorota Gepert

Rolady mięsne od razu kojarzymy ze Śląskiem. Tradycyjnie przygotowuje się je tam na niedzielny obiad w rodzinnym gronie i wszystkie uroczystości. Danie znane jest też w innych częściach kraju, ale zdecydowanie mniej popularne. Zdarza się, że wołowina, której zawsze używa się na Śląsku, zamieniana jest na wieprzowinę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie robię już zwykłych schabowych w panierce. Zamiast nich stawiam na genialne roladki z niespodzianką

Jakie mięso wybrać na roladki?

Tradycyjne roladki bazują na wołowinie. Bardzo ważny jest jej odpowiedni wybór. Najlepsza będzie młoda, lekko poprzerastana tłuszczem, np. udziec oraz zrazówka. Mięso powinno być jędrne, mieć intensywny kolor. Jeśli chodzi o wieprzowinę, można postawić na szynkę lub karkówkę.

Ważne!

W przygotowaniu mięsa ważne jest także to, aby plastry mięsa na roladki mocno rozbić. Muszą być cieniutkie i mieć taką samą grubość na całej powierzchni. Jeśli zdecydujesz się na wołowinę, lepiej jej nie solić. Roladki mogą wyjść wtedy twarde.

Najlepszy farsz do roladek

Czym faszerować roladki? Nowoczesne przepisy dopuszczają wiele składników, na przykład grzyby, sery, warzywa. Jednak w tradycyjnej recepturze są boczek, ogórek, cebula i oczywiście musztarda. Uważam, że klasyka świetnie się sprawdza w przypadku tej potrawy. Obsmażone roladki wymagają dość długiego duszenia. Wołowina mięknie po około 2 godzinach, wieprzowina szybciej. Do roladek warto podawać sos, w którym się dusiły. Warto dodać do niego czerwonego wina, wtedy będzie jeszcze bardziej aromatyczny.

Roladki na niedzielny obiad

Składniki:

  • 1 kg wołowiny lub wieprzowiny,
  • 3 łyżki oleju lub smalcu do smażenia.

Na farsz:

  • 8 plastrów wędzonego boczku,
  • 2-3 ogórki kiszone,
  • 2 łyżki ostrej musztardy,
  • pieprz do smaku.

Na sos:

  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub wołowego,
  • 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego,
  • 2 duże cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 kulka ziela angielskiego,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
  • gałązka rozmarynu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój na plastry i rozbij je tłuczkiem. Dopraw pieprzem, możesz też użyć papryki.
  2. Każdy plaster z jednej strony cienko posmaruj musztardą. Na środku ułóż kawałek boczku i pokrojone w słupki ogórki kiszone. Zwiń, by powstała rolada. Związuj je sznurkiem lub spinaj wykałaczkami.
  3. Na patelni z grubym dnem rozgrzej tłuszcz. Obsmaż na nim rolady z każdej strony, aż zaczną się rumienić. Zdejmij je z patelni i przełóż do garnka.
  4. Na tej samej patelni przesmaż pokrojoną na grubsze plasterki cebulę. Dodaj czosnek i smaż minutę, cały czas mieszając.
  5. Cebulę z czosnkiem dodaj do roladek. Całość zalej bulionem, dodaj przyprawy i duś mięso do miękkości.
  6. Miękkie roladki przełóż na półmisek. Zwiększ moc palnika i gotuj znajdujący się w garnku sos przez 5-10 minut, często mieszając, żeby nadmiar płynu odparował. Dodaj czerwone wino i gotuj kolejne 5-10 minut. Gdy sos zgęstnieje, przetrzyj go przez drobne sitko, dzięki czemu zyska jednolitą, aksamitną konsystencję. Możesz też zostawić sos z kawałkami cebuli.
  7. Przełóż roladki do sosu i podgrzewaj jeszcze kilka minut. Dopraw gotową potrawę solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Wybrane dla Ciebie

Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje