Jak uratować przypalone mięso? Dzięki tym trikom nie wyląduje w koszu na śmieci

Przypalone mięso to jedna z najczęstszych kulinarnych wpadek. Komu się to nie zdarzyło? Wystarczy chwila nieuwagi i na efekty nie trzeba długo czekać. Na szczęście są sposoby, które pomogą uratować potrawę.

Przypalone mięso można uratowaćPrzypalone mięso można uratować
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Mięso można przypalić, zarówno przygotowując je na patelni, jak i w piekarniku. Od razu widać, że skórka jest zbyt mocno przypieczona. W ferworze przygotowań to po prostu może się zdarzyć. Odchodzimy na moment od kuchenki, nastawiamy zbyt długi czas w piekarniku, zapominamy wyjąć mięso w odpowiednim momencie, albo nie polewamy w trakcie pieczenia. Powodów może być naprawdę sporo. Jednak kiedy już do tego dojdzie, warto wiedzieć, jak ratować przypalone mięso.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Za każdym razem piekę pieczeń w worku. Następnie serwują ją z genialnym sosem

Jak uratować przypalone mięso

Mocno spalonego mięsa nie da się uratować. Kiedy jest tylko przypalone, intensywniej tylko w niektórych miejscach, wcale nie musi lądować w koszu. Najbardziej czarne fragmenty trzeba po prostu odciąć. Wtedy sprawdź, czy mięso nie ma gorzkiego posmaku. Jeśli smakuje dobrze, pokrój je na mniejsze kawałki. Potem przełóż je do garnka, dodaj masło, świeże zioła i dolej wody oraz trochę czerwonego wina. Następnie wystarczy je chwilę podusić. Gdy podasz tak przygotowaną wieprzowinę czy kurczaka, na przykład z opiekanymi ziemniakami i sałatą, nikt się nie zorientuje, że to była akcja ratunkowa.

Triki na przypalone mięso

  1. Kawałki przesuszonego mięsa, po odcięciu przypalonych fragmentów, możesz nasycić wilgocią. Wystarczy położyć je na sitku i trzymać nad wrzątkiem pod przykryciem przez kilkanaście minut.
  2. Pomocne jest też masło, które mięso szybko wchłonie i będzie bardziej soczyste. Wystarczy pokroić wieprzowinę czy wołowinę na kawałki i zalać bulionem z masłem. Tak przygotowane mięso podgrzej na niewielkiej mocy palnika lub wstaw je do piekarnika na 10 minut, temperatura nie może być zbyt wysoka. Wystarczy 120 stopni Celsjusza.
  3. Gdy przypaliła się pieczeń, przełóż ją do dużego garnka, dodaj przyprawy oraz świeże zioła i zalej wodą. Gotuj ją przez około godzinę na małej mocy palnika, a potem pozostaw w wodzie, aż wystygnie.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥