Jak uratować przypalone mięso? Dzięki tym trikom nie wyląduje w koszu na śmieci

Przypalone mięso to jedna z najczęstszych kulinarnych wpadek. Komu się to nie zdarzyło? Wystarczy chwila nieuwagi i na efekty nie trzeba długo czekać. Na szczęście są sposoby, które pomogą uratować potrawę.

Przypalone mięso można uratowaćPrzypalone mięso można uratować
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Mięso można przypalić, zarówno przygotowując je na patelni, jak i w piekarniku. Od razu widać, że skórka jest zbyt mocno przypieczona. W ferworze przygotowań to po prostu może się zdarzyć. Odchodzimy na moment od kuchenki, nastawiamy zbyt długi czas w piekarniku, zapominamy wyjąć mięso w odpowiednim momencie, albo nie polewamy w trakcie pieczenia. Powodów może być naprawdę sporo. Jednak kiedy już do tego dojdzie, warto wiedzieć, jak ratować przypalone mięso.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Jak uratować przypalone mięso

Mocno spalonego mięsa nie da się uratować. Kiedy jest tylko przypalone, intensywniej tylko w niektórych miejscach, wcale nie musi lądować w koszu. Najbardziej czarne fragmenty trzeba po prostu odciąć. Wtedy sprawdź, czy mięso nie ma gorzkiego posmaku. Jeśli smakuje dobrze, pokrój je na mniejsze kawałki. Potem przełóż je do garnka, dodaj masło, świeże zioła i dolej wody oraz trochę czerwonego wina. Następnie wystarczy je chwilę podusić. Gdy podasz tak przygotowaną wieprzowinę czy kurczaka, na przykład z opiekanymi ziemniakami i sałatą, nikt się nie zorientuje, że to była akcja ratunkowa.

Triki na przypalone mięso

  1. Kawałki przesuszonego mięsa, po odcięciu przypalonych fragmentów, możesz nasycić wilgocią. Wystarczy położyć je na sitku i trzymać nad wrzątkiem pod przykryciem przez kilkanaście minut.
  2. Pomocne jest też masło, które mięso szybko wchłonie i będzie bardziej soczyste. Wystarczy pokroić wieprzowinę czy wołowinę na kawałki i zalać bulionem z masłem. Tak przygotowane mięso podgrzej na niewielkiej mocy palnika lub wstaw je do piekarnika na 10 minut, temperatura nie może być zbyt wysoka. Wystarczy 120 stopni Celsjusza.
  3. Gdy przypaliła się pieczeń, przełóż ją do dużego garnka, dodaj przyprawy oraz świeże zioła i zalej wodą. Gotuj ją przez około godzinę na małej mocy palnika, a potem pozostaw w wodzie, aż wystygnie.

Wybrane dla Ciebie

Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Naturalny detoks dla brzucha. Działa skuteczniej niż inne modne nasiona
Naturalny detoks dla brzucha. Działa skuteczniej niż inne modne nasiona
To najlepsze ziemniaki na kopytka. Wychodzą delikatne i mięciutkie, ale sprężyste
To najlepsze ziemniaki na kopytka. Wychodzą delikatne i mięciutkie, ale sprężyste
Wygląda dziwacznie, ale to superowoc. Pomoże uciszyć burzę w jelitach
Wygląda dziwacznie, ale to superowoc. Pomoże uciszyć burzę w jelitach
Czy czarna plamka na ziemniaku jest szkodliwa? Wiele osób ma wątpliwości, czy można takie jeść
Czy czarna plamka na ziemniaku jest szkodliwa? Wiele osób ma wątpliwości, czy można takie jeść
Zajadają się nią Szerpowie. Przyjemnie rozgrzeje, a kluseczki to poezja
Zajadają się nią Szerpowie. Przyjemnie rozgrzeje, a kluseczki to poezja
Czy można zjeść niedopieczone ciasto? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Czy można zjeść niedopieczone ciasto? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Do gulaszu dorzucam dwa dodatki. W takiej wersji jest jeszcze smaczniejszy
Do gulaszu dorzucam dwa dodatki. W takiej wersji jest jeszcze smaczniejszy
Dorzucam klopsy i trochę warzyw. Nudny rosół staje się dziełem sztuki
Dorzucam klopsy i trochę warzyw. Nudny rosół staje się dziełem sztuki
Na wakacjach próbowałam nowych placuszków. Grecy robią je z nietypowego warzywa
Na wakacjach próbowałam nowych placuszków. Grecy robią je z nietypowego warzywa
Zdrowsza niż chipsy, lepsza niż żelki. Wspiera odporność i jelita
Zdrowsza niż chipsy, lepsza niż żelki. Wspiera odporność i jelita
Marzenie każdego grzybiarza. Tak odróżnisz rydza od krowiaka
Marzenie każdego grzybiarza. Tak odróżnisz rydza od krowiaka