PoradyJak uratować przypalone mięso? Dzięki tym trikom nie wyląduje w koszu na śmieci

Jak uratować przypalone mięso? Dzięki tym trikom nie wyląduje w koszu na śmieci

Przypalone mięso to jedna z najczęstszych kulinarnych wpadek. Komu się to nie zdarzyło? Wystarczy chwila nieuwagi i na efekty nie trzeba długo czekać. Na szczęście są sposoby, które pomogą uratować potrawę.

Przypalone mięso można uratować
Przypalone mięso można uratować
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mięso można przypalić, zarówno przygotowując je na patelni, jak i w piekarniku. Od razu widać, że skórka jest zbyt mocno przypieczona. W ferworze przygotowań to po prostu może się zdarzyć. Odchodzimy na moment od kuchenki, nastawiamy zbyt długi czas w piekarniku, zapominamy wyjąć mięso w odpowiednim momencie, albo nie polewamy w trakcie pieczenia. Powodów może być naprawdę sporo. Jednak kiedy już do tego dojdzie, warto wiedzieć, jak ratować przypalone mięso.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Za każdym razem piekę pieczeń w worku. Następnie serwują ją z genialnym sosem

Jak uratować przypalone mięso

Mocno spalonego mięsa nie da się uratować. Kiedy jest tylko przypalone, intensywniej tylko w niektórych miejscach, wcale nie musi lądować w koszu. Najbardziej czarne fragmenty trzeba po prostu odciąć. Wtedy sprawdź, czy mięso nie ma gorzkiego posmaku. Jeśli smakuje dobrze, pokrój je na mniejsze kawałki. Potem przełóż je do garnka, dodaj masło, świeże zioła i dolej wody oraz trochę czerwonego wina. Następnie wystarczy je chwilę podusić. Gdy podasz tak przygotowaną wieprzowinę czy kurczaka, na przykład z opiekanymi ziemniakami i sałatą, nikt się nie zorientuje, że to była akcja ratunkowa.

Triki na przypalone mięso

  1. Kawałki przesuszonego mięsa, po odcięciu przypalonych fragmentów, możesz nasycić wilgocią. Wystarczy położyć je na sitku i trzymać nad wrzątkiem pod przykryciem przez kilkanaście minut.
  2. Pomocne jest też masło, które mięso szybko wchłonie i będzie bardziej soczyste. Wystarczy pokroić wieprzowinę czy wołowinę na kawałki i zalać bulionem z masłem. Tak przygotowane mięso podgrzej na niewielkiej mocy palnika lub wstaw je do piekarnika na 10 minut, temperatura nie może być zbyt wysoka. Wystarczy 120 stopni Celsjusza.
  3. Gdy przypaliła się pieczeń, przełóż ją do dużego garnka, dodaj przyprawy oraz świeże zioła i zalej wodą. Gotuj ją przez około godzinę na małej mocy palnika, a potem pozostaw w wodzie, aż wystygnie.
mięsodomowe sposobypieczenie

Wybrane dla Ciebie