WAŻNE
TERAZ

Trump rozmawiał z Putinem. Jest komunikat Białego Domu

Wyrabiam mięsną masę i nadziewam na patyczki. Nikt już nie prosi o zwykłe mielone

Cevapcici? Od razu przypominają się wakacje na Bałkanach, gdzie te kotleciki są bardzo popularne. Przygotowuje się je z mięsa mielonego i mocno doprawia. Są niezwykle soczyste, mają intensywny ziołowy aromat. Zaskakujące, bo przepis na nie jest banalnie prosty.

CevapciciTa potrawa jest niezwykle popularna na Bałkanach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Igor Dutina
Dorota Gepert

Cevapcici znają wszyscy, którzy choć raz byli na wakacjach w Chorwacji. Tam to danie jest bardzo popularne. Jednak można się na nie natknąć na całych Bałkanach, ale pod różnymi nazwami. Zjemy je w Bośni i Hercegowinie oraz Serbii, Czarnogórze, Słowenii, w Albanii, Macedonii, Bułgarii i Rumunii. Uważa się, że cevapcici są pochodną tureckiego kebabu, a nazwa "ćevap" pochodzi od tureckiego słowa "kebab".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast zwykłych kotletów, zrób siekane z piekarnika. Pochwali nawet teściowa

Z jakiego mięsa robi się cevapcici?

Cevapcici to kotleciki z siekanego bądź mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego. Doprawia się je dość konkretnie, solą i pieprzem cytrynowym, kolendrą, papryką mieloną, czosnkiem i świeżymi ziołami. Tradycyjnie kotlecikom nadaje się podłużny kształt i nadziewa się je na patyczki. W takiej formie są grillowane. W domu można je przygotować na patelni lub w piekarniku, używając funkcji grill. Podaje się je z siekaną cebulą, jogurtem, ajvarem, serem feta. Jeśli chcesz przygotować je na obiad, będą też świetnie smakowały z ziemniakami czy frytkami. Doskonałym dodatkiem do nich są też chlebki pita.

Tradycyjne cevapcici - przepis

Składniki:

  • 200 g mielonego mięsa wołowego,
  • 100 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz cytrynowy,
  • kolendra, papryka mielona słodka i ostra do smaku,
  • pół łyżeczki sody (opcjonalnie),
  • olej lub oliwa do posmarowania kotlecików.

Dodatkowo:

  • patyczki do szaszłyków.


Przygotowanie:

  1. Mięso mielone wymieszaj i dopraw solą. Wyrób je dokładnie i odstaw do lodówki na noc.
  2. Po tym czasie dopraw mięso pieprzem cytrynowym, papryką mieloną i kolendrą oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę (możesz też dodać pół łyżeczki sody oczyszczonej wymieszanej z kilkoma kroplami soku z cytryny).
  3. Mięsną masę uformuj w dziesięciocentymetrowe wałeczki. Posmaruj je oliwą lub olejem.
  4. Mięso nadziej na szaszłyki i grilluj na patelni lub upiecz w piekarniku (30 minut w 200 stopniach Celsjusza).
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat