PrzepisProste przepisyWyrabiam mięsną masę i nadziewam na patyczki. Nikt już nie prosi o zwykłe mielone

Wyrabiam mięsną masę i nadziewam na patyczki. Nikt już nie prosi o zwykłe mielone

Cevapcici? Od razu przypominają się wakacje na Bałkanach, gdzie te kotleciki są bardzo popularne. Przygotowuje się je z mięsa mielonego i mocno doprawia. Są niezwykle soczyste, mają intensywny ziołowy aromat. Zaskakujące, bo przepis na nie jest banalnie prosty.

Ta potrawa jest niezwykle popularna na Bałkanach
Ta potrawa jest niezwykle popularna na Bałkanach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Igor Dutina

Cevapcici znają wszyscy, którzy choć raz byli na wakacjach w Chorwacji. Tam to danie jest bardzo popularne. Jednak można się na nie natknąć na całych Bałkanach, ale pod różnymi nazwami. Zjemy je w Bośni i Hercegowinie oraz Serbii, Czarnogórze, Słowenii, w Albanii, Macedonii, Bułgarii i Rumunii. Uważa się, że cevapcici są pochodną tureckiego kebabu, a nazwa "ćevap" pochodzi od tureckiego słowa "kebab".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast zwykłych kotletów, zrób siekane z piekarnika. Pochwali nawet teściowa

Z jakiego mięsa robi się cevapcici?

Cevapcici to kotleciki z siekanego bądź mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego. Doprawia się je dość konkretnie, solą i pieprzem cytrynowym, kolendrą, papryką mieloną, czosnkiem i świeżymi ziołami. Tradycyjnie kotlecikom nadaje się podłużny kształt i nadziewa się je na patyczki. W takiej formie są grillowane. W domu można je przygotować na patelni lub w piekarniku, używając funkcji grill. Podaje się je z siekaną cebulą, jogurtem, ajvarem, serem feta. Jeśli chcesz przygotować je na obiad, będą też świetnie smakowały z ziemniakami czy frytkami. Doskonałym dodatkiem do nich są też chlebki pita.

Tradycyjne cevapcici - przepis

Składniki:

  • 200 g mielonego mięsa wołowego,
  • 100 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz cytrynowy,
  • kolendra, papryka mielona słodka i ostra do smaku,
  • pół łyżeczki sody (opcjonalnie),
  • olej lub oliwa do posmarowania kotlecików.

Dodatkowo:

  • patyczki do szaszłyków.


Przygotowanie:

  1. Mięso mielone wymieszaj i dopraw solą. Wyrób je dokładnie i odstaw do lodówki na noc.
  2. Po tym czasie dopraw mięso pieprzem cytrynowym, papryką mieloną i kolendrą oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę (możesz też dodać pół łyżeczki sody oczyszczonej wymieszanej z kilkoma kroplami soku z cytryny).
  3. Mięsną masę uformuj w dziesięciocentymetrowe wałeczki. Posmaruj je oliwą lub olejem.
  4. Mięso nadziej na szaszłyki i grilluj na patelni lub upiecz w piekarniku (30 minut w 200 stopniach Celsjusza).
kotlecikimięso mielonebałkany

Wybrane dla Ciebie