WAŻNE
TERAZ

Śmierć trzech osób w Barcicach. Zatrzymano 25-latka

Smakują jak pierogi ruskie, ale nie musisz ich lepić. Te kotleciki to nowy hit na polskich stołach

Wegetariańskie kotlety to zdecydowanie coś więcej niż mało aromatyczne papki z warzyw w panierce. W tym przypadku przypominają w smaku uwielbiane przez wszystkich kotlety ruskie. Całą stertę kotlecików przygotujesz w mgnieniu oka.

Kotleciki ruskieKotleciki ruskie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wyglądają jak zwykłe kotlety, ale po spróbowaniu można się nieźle zaskoczyć - smakują jak pierogi. To idealne rozwiązanie, gdy nie masz czasu na mozolne lepienie. Te kotlety, przypominające smak pierogów, cechują się kremową konsystencją i intensywnym aromatem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Zygzak z herbatnikami to najprostszy przepis na deser. Zachwyca od pierwszego kawałka

Bazą kotletów są ziemniaki oraz twaróg, a ich smak wzbogaca podsmażona cebula i grubo mielony pieprz z dodatkiem świeżej natki pietruszki. Proporcje składników przypominają tradycyjny farsz na pierogi ruskie, lecz ich przygotowanie w formie kotletów jest szybsze.

Kotlety ruskie z serem

To świetne rozwiązanie dla wielbicieli ruskich pierogów, pozwalające uniknąć długiego procesu ich przygotowywania. Wystarczy wymieszać składniki, by uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć. Tak oto smak ziemniaczano-serowego farszu można wprowadzić do codziennego menu jako sycący obiad bez mięsa.

Kotlety ziemniaczane z twarogiem smakują podobnie do pierogów ruskich
Kotlety ziemniaczane z twarogiem smakują podobnie do pierogów ruskich © Adobe Stock

Składniki tych bezmięsnych kotletów to gotowane ziemniaki, które zapewniają sytość, oraz twaróg, będący źródłem białka. Po dodaniu jajka, które wiąże masę, kotlety zyskują odpowiednią formę podczas smażenia, a bułka tarta nadaje im chrupkość.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 250 g półtłustego twarogu,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta,
  • sól i pieprz grubo mielony do smaku,
  • posiekana natka pietruszki,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie i przeciśnij je przez praskę.
  2. Podsmaż cebulę na złoty kolor.
  3. Dodaj do ziemniaków twaróg i dobrze wymieszaj.
  4. Połącz masę z cebulą, zieleniną, przyprawami oraz jajkiem.
  5. Uformuj małe kotleciki, obtocz je w bułce tartej i smaż na złoty kolor.

Kotlety warto wyłożyć na talerz pokryty ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Do kotletów ruskich możesz dorzucić ulubioną surówkę i zajadać się ze smakiem wegetariańskim obiadem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek