Smakują jak pierogi ruskie, ale nie musisz ich lepić. Te kotleciki to nowy hit na polskich stołach

Wegetariańskie kotlety to zdecydowanie coś więcej niż mało aromatyczne papki z warzyw w panierce. W tym przypadku przypominają w smaku uwielbiane przez wszystkich kotlety ruskie. Całą stertę kotlecików przygotujesz w mgnieniu oka.

Kotleciki ruskieKotleciki ruskie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wyglądają jak zwykłe kotlety, ale po spróbowaniu można się nieźle zaskoczyć - smakują jak pierogi. To idealne rozwiązanie, gdy nie masz czasu na mozolne lepienie. Te kotlety, przypominające smak pierogów, cechują się kremową konsystencją i intensywnym aromatem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Zygzak z herbatnikami to najprostszy przepis na deser. Zachwyca od pierwszego kawałka

Bazą kotletów są ziemniaki oraz twaróg, a ich smak wzbogaca podsmażona cebula i grubo mielony pieprz z dodatkiem świeżej natki pietruszki. Proporcje składników przypominają tradycyjny farsz na pierogi ruskie, lecz ich przygotowanie w formie kotletów jest szybsze.

Kotlety ruskie z serem

To świetne rozwiązanie dla wielbicieli ruskich pierogów, pozwalające uniknąć długiego procesu ich przygotowywania. Wystarczy wymieszać składniki, by uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć. Tak oto smak ziemniaczano-serowego farszu można wprowadzić do codziennego menu jako sycący obiad bez mięsa.

Kotlety ziemniaczane z twarogiem smakują podobnie do pierogów ruskich
Kotlety ziemniaczane z twarogiem smakują podobnie do pierogów ruskich © Adobe Stock

Składniki tych bezmięsnych kotletów to gotowane ziemniaki, które zapewniają sytość, oraz twaróg, będący źródłem białka. Po dodaniu jajka, które wiąże masę, kotlety zyskują odpowiednią formę podczas smażenia, a bułka tarta nadaje im chrupkość.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 250 g półtłustego twarogu,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta,
  • sól i pieprz grubo mielony do smaku,
  • posiekana natka pietruszki,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie i przeciśnij je przez praskę.
  2. Podsmaż cebulę na złoty kolor.
  3. Dodaj do ziemniaków twaróg i dobrze wymieszaj.
  4. Połącz masę z cebulą, zieleniną, przyprawami oraz jajkiem.
  5. Uformuj małe kotleciki, obtocz je w bułce tartej i smaż na złoty kolor.

Kotlety warto wyłożyć na talerz pokryty ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Do kotletów ruskich możesz dorzucić ulubioną surówkę i zajadać się ze smakiem wegetariańskim obiadem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby