Przed wojną gospodynie robiły takie pierogi. Jeden dodatek do farszu dziś zadziwia

Pierogi to klasyk polskiej kuchni, który w naszych domach gości od pokoleń. Każdy przygotowuje je nieco inaczej, ale przed wojną do farszu trafiał składnik, o którym dziś już wszyscy zapomnieli.

Ten składnik często dodawano do pierogówTen składnik często dodawano do pierogów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Pierogi ruskie uwielbiają dzieci i przepadają za nimi dorośli. Miękkie, elastyczne ciasto skrywa w sobie farsz z ziemniaków oraz twarogu, wzbogacony o przesmażoną cebulkę Wśród przypraw króluje sól oraz pieprz, często w sporych ilościach. W niektórych rejonach dodaje się też miętę, a na Podhalu zjeść można pierogi z bryndzą zamiast twarogu. Przed wojną to jednak inny składnik odgrywał istotną rolę w doprawianiu pierogów ruskich. Był to cukier, który mało osób kojarzy z pierogami innymi niż te na słodko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Zygzak z herbatnikami to najprostszy przepis na deser. Zachwyca od pierwszego kawałka

Cukier do pierogów ruskich

Dziś ten dodatek budzi zaskoczenie, bo w końcu gdzie tam do ruskich sypać cukier? Okazuje się jednak, że gospodynie przed laty doskonale wiedziały, co robią, sypiąc ją do smażącej się cebuli. Cukier pod wpływem ciepła, ulega karmelizacji. Proces ten nadaje cebuli słodkawy smak, złocisty kolor i przyjemny aromat. Karmelizowana cebula staje się bardziej miękka i kleista, dzięki czemu świetnie wtapia się w całość.

Brown Organic Caramelized Onions in a Bowl to Cook Withbackground, balsamic, brown, caramelize, caramelized, caramelized onion, caramelized onions, cholesterol, cooking, cuisine, delicious, dish, food, fried, garnish, golden, ingredient, kitchen, meal, nobody, nutrition, onion, onions, organic, plate, shallot, traditional, vegetable, vegetables, vegetarian, vinegar, caramelize, vinegar, balsamic, traditional, onions, cholesterol, vegetables, shallot, kitchen, nobody, plate, nutrition, golden, meal, delicious, vegetable, dish, organic, cuisine, background, vegetarian, ingredient, garnish, fried, cooking, brown, food, caramelized, onion, caramelized onion, caramelized onions
Karmelizowana cebulka © Adobe Stock | brent Hofacker

Lekko słodka cebula tworzyła świetny kontrast z naturalnie kwaśnym smakiem sera. Słodki smak karmelizowanej cebuli równoważy słony i pikantny smak pozostałych składników farszu, takich jak twaróg i ziemniaki. Dzięki temu farsz staje się bardziej harmonijny i zbalansowany.

Przedwojenne pierogi ruskie

Receptura na te pierogi pochodzi z 1920 roku. Warto spróbować przepisu na danie, jakim raczyli się nasi przodkowie i na własnej skórze przekonać się, czy opłaca się dodawać cukier do pierogów ruskich.

Składniki:

Farsz

  • 800 g ziemniaków
  • 800 g tłustego sera twarogowego,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

Ciasto na pierogi

  • 800 g mąki pszennej,
  • ok. 400 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki, pokrój je na cztery części i ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Podsmaż posiekaną cebulkę na złoty kolor z dodatkiem cukru.
  3. Dopraw cebulkę solą i pieprzem.
  4. Połącz ugotowane ziemniaki z twarogiem oraz cebulką w większej misce, dobrze ugniatając masę. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą oraz pieprzem.
  5. Przesiej mąkę, dodaj sól, olej i stopniowo dolewaj wodę, powoli zagniatając ciasto.
  6. Upewnij się, że ciasto jest luźne i miękkie. Jeśli masz wątpliwości, lepiej dolej wody więcej niż mniej.
  7. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne i miękkie.
  8. Przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny.
  9. Rozwałkuj ciasto na grubość około 2 mm.
  10. Wykrój krążki szklanką i umieść na nich farsz.
  11. Lep pierogi i gotuj je po kilka sztuk w osolonej wodzie.

Gotowe pierogi ruskie podawaj z ulubionymi dodatkami - podsmażoną cebulką, okrasą z boczku czy kwaśną śmietaną. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀