Przed wojną gospodynie robiły takie pierogi. Jeden dodatek do farszu dziś zadziwia

Pierogi to klasyk polskiej kuchni, który w naszych domach gości od pokoleń. Każdy przygotowuje je nieco inaczej, ale przed wojną do farszu trafiał składnik, o którym dziś już wszyscy zapomnieli.

Ten składnik często dodawano do pierogówTen składnik często dodawano do pierogów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Pierogi ruskie uwielbiają dzieci i przepadają za nimi dorośli. Miękkie, elastyczne ciasto skrywa w sobie farsz z ziemniaków oraz twarogu, wzbogacony o przesmażoną cebulkę Wśród przypraw króluje sól oraz pieprz, często w sporych ilościach. W niektórych rejonach dodaje się też miętę, a na Podhalu zjeść można pierogi z bryndzą zamiast twarogu. Przed wojną to jednak inny składnik odgrywał istotną rolę w doprawianiu pierogów ruskich. Był to cukier, który mało osób kojarzy z pierogami innymi niż te na słodko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Zygzak z herbatnikami to najprostszy przepis na deser. Zachwyca od pierwszego kawałka

Cukier do pierogów ruskich

Dziś ten dodatek budzi zaskoczenie, bo w końcu gdzie tam do ruskich sypać cukier? Okazuje się jednak, że gospodynie przed laty doskonale wiedziały, co robią, sypiąc ją do smażącej się cebuli. Cukier pod wpływem ciepła, ulega karmelizacji. Proces ten nadaje cebuli słodkawy smak, złocisty kolor i przyjemny aromat. Karmelizowana cebula staje się bardziej miękka i kleista, dzięki czemu świetnie wtapia się w całość.

Brown Organic Caramelized Onions in a Bowl to Cook Withbackground, balsamic, brown, caramelize, caramelized, caramelized onion, caramelized onions, cholesterol, cooking, cuisine, delicious, dish, food, fried, garnish, golden, ingredient, kitchen, meal, nobody, nutrition, onion, onions, organic, plate, shallot, traditional, vegetable, vegetables, vegetarian, vinegar, caramelize, vinegar, balsamic, traditional, onions, cholesterol, vegetables, shallot, kitchen, nobody, plate, nutrition, golden, meal, delicious, vegetable, dish, organic, cuisine, background, vegetarian, ingredient, garnish, fried, cooking, brown, food, caramelized, onion, caramelized onion, caramelized onions
Karmelizowana cebulka © Adobe Stock | brent Hofacker

Lekko słodka cebula tworzyła świetny kontrast z naturalnie kwaśnym smakiem sera. Słodki smak karmelizowanej cebuli równoważy słony i pikantny smak pozostałych składników farszu, takich jak twaróg i ziemniaki. Dzięki temu farsz staje się bardziej harmonijny i zbalansowany.

Przedwojenne pierogi ruskie

Receptura na te pierogi pochodzi z 1920 roku. Warto spróbować przepisu na danie, jakim raczyli się nasi przodkowie i na własnej skórze przekonać się, czy opłaca się dodawać cukier do pierogów ruskich.

Składniki:

Farsz

  • 800 g ziemniaków
  • 800 g tłustego sera twarogowego,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

Ciasto na pierogi

  • 800 g mąki pszennej,
  • ok. 400 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki, pokrój je na cztery części i ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Podsmaż posiekaną cebulkę na złoty kolor z dodatkiem cukru.
  3. Dopraw cebulkę solą i pieprzem.
  4. Połącz ugotowane ziemniaki z twarogiem oraz cebulką w większej misce, dobrze ugniatając masę. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą oraz pieprzem.
  5. Przesiej mąkę, dodaj sól, olej i stopniowo dolewaj wodę, powoli zagniatając ciasto.
  6. Upewnij się, że ciasto jest luźne i miękkie. Jeśli masz wątpliwości, lepiej dolej wody więcej niż mniej.
  7. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne i miękkie.
  8. Przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny.
  9. Rozwałkuj ciasto na grubość około 2 mm.
  10. Wykrój krążki szklanką i umieść na nich farsz.
  11. Lep pierogi i gotuj je po kilka sztuk w osolonej wodzie.

Gotowe pierogi ruskie podawaj z ulubionymi dodatkami - podsmażoną cebulką, okrasą z boczku czy kwaśną śmietaną. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat