InspiracjeBiorę twaróg i dodaję zioła. To prosty przepis na elegancką przystawkę

Biorę twaróg i dodaję zioła. To prosty przepis na elegancką przystawkę

Twaróg na śniadanie to nic nowego. Jednak w takiej formie jest zdecydowanie mniej znany. Wygląda tak elegancko, że można go podać także na przystawkę. Terrina z twarogu na pewno zrobi wrażenie na gościach.

Twaróg nadaje się także na elegancką przystawkę
Twaróg nadaje się także na elegancką przystawkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photographer:Edyta Guhl

Co zdrowego zjeść na śniadanie czy na kolację? Jedną z najczęstszych odpowiedzi będzie na pewno twaróg. I wszystko się zgadza, bo to świetne źródło białka, witamin czy wapnia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekane naleśniki z serem. Przepis idealny na śniadanie lub obiad na słodko

Twaróg jest idealny na śniadanie

Twaróg wystarczy pokroić w plastry, położyć na kromkach chleba i pyszne śniadanie gotowe. Dobre dodatki do takich kanapek to miód czy domowa konfitura. Można go także wymieszać z jogurtem czy śmietaną, a potem dołożyć drobno pokrojony szczypiorek i rzodkiewkę. Sposobów jest mnóstwo i na pewno każdy ma swój ulubiony. Zdecydowanie mniej znana jest terrina z twarogu.

Terrina - co to za potrawa?

Terrina to danie pochodzące z kuchni francuskiej, a nazwa odnosi się do podłużnego kształtu. Początkowo przygotowywano je z mięsa, teraz bazują także na rybach czy warzywach. Nic nie stoi na przeszkodzie, by terrinę zrobić też z twarogu. Najlepszy będzie na nią ten tłusty lub półtłusty. Można również użyć serka takiego jak na sernik.

Twaróg w wersji eleganckiej

Taka przystawka pozwala uruchomić kulinarną wyobraźnię. Do twarogu można dodać ulubione dodatki, tak by powstała najlepsza kompozycja. Aby całość stanowiła jedną potrawę o eleganckiej formie, będzie potrzebna żelatyna. O tej porze roku, kiedy wszyscy tęsknimy za wiosną, warto postawić na zielone dodatki. Idealnie będą też pasować żurawina i orzechy.

Terrina z twarogu

Składniki:

  • 600 g twarogu półtłustego lub tłustego,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (ewentualnie śmietany),
  • kilka rzodkiewek,
  • garść żurawiny,
  • kilka gałązek szczypiorku i koperku,
  • drobno posiekane orzechy laskowe lub włoskie,
  • 3,5 łyżeczki żelatyny,
  • sól, pieprz i papryka do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę namocz w 4 łyżkach zimnej wody, podgrzej do rozpuszczenia, przestudź.
  2. Rozgnieć twaróg widelcem lub zmiksuj blenderem, połącz z jogurtem naturalnym lub śmietaną. Dobrze wymieszaj.
  3. Rzodkiewki oczyść, opłucz, osusz, a potem zetrzyj na tarce.
  4. Zieleninę przepłucz, osusz i drobno posiekaj.
  5. Pokrój również orzechy i żurawinę.
  6. Twaróg wymieszaj z dodatkami i przyprawami. Połącz z rozpuszczoną żelatyną.
  7. Tak przygotowaną masę przełóż do podłużnej formy wyłożonej folią spożywczą. Wyrównaj powierzchnię terriny.
  8. Formę przykryj folią spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki.
  9. Terrinę w całości wyłóż na duży talerz. Udekoruj ją zieleniną, pokrój w plastry i podawaj ze świeżym pieczywem.
twarógśniadanieprzystawka

Wybrane dla Ciebie