Biorę twaróg i dodaję zioła. To prosty przepis na elegancką przystawkę

Twaróg na śniadanie to nic nowego. Jednak w takiej formie jest zdecydowanie mniej znany. Wygląda tak elegancko, że można go podać także na przystawkę. Terrina z twarogu na pewno zrobi wrażenie na gościach.

Twaróg nadaje się także na elegancką przystawkęTwaróg nadaje się także na elegancką przystawkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photographer:Edyta Guhl
Dorota Gepert

Co zdrowego zjeść na śniadanie czy na kolację? Jedną z najczęstszych odpowiedzi będzie na pewno twaróg. I wszystko się zgadza, bo to świetne źródło białka, witamin czy wapnia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekane naleśniki z serem. Przepis idealny na śniadanie lub obiad na słodko

Twaróg jest idealny na śniadanie

Twaróg wystarczy pokroić w plastry, położyć na kromkach chleba i pyszne śniadanie gotowe. Dobre dodatki do takich kanapek to miód czy domowa konfitura. Można go także wymieszać z jogurtem czy śmietaną, a potem dołożyć drobno pokrojony szczypiorek i rzodkiewkę. Sposobów jest mnóstwo i na pewno każdy ma swój ulubiony. Zdecydowanie mniej znana jest terrina z twarogu.

Terrina - co to za potrawa?

Terrina to danie pochodzące z kuchni francuskiej, a nazwa odnosi się do podłużnego kształtu. Początkowo przygotowywano je z mięsa, teraz bazują także na rybach czy warzywach. Nic nie stoi na przeszkodzie, by terrinę zrobić też z twarogu. Najlepszy będzie na nią ten tłusty lub półtłusty. Można również użyć serka takiego jak na sernik.

Twaróg w wersji eleganckiej

Taka przystawka pozwala uruchomić kulinarną wyobraźnię. Do twarogu można dodać ulubione dodatki, tak by powstała najlepsza kompozycja. Aby całość stanowiła jedną potrawę o eleganckiej formie, będzie potrzebna żelatyna. O tej porze roku, kiedy wszyscy tęsknimy za wiosną, warto postawić na zielone dodatki. Idealnie będą też pasować żurawina i orzechy.

Terrina z twarogu

Składniki:

  • 600 g twarogu półtłustego lub tłustego,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (ewentualnie śmietany),
  • kilka rzodkiewek,
  • garść żurawiny,
  • kilka gałązek szczypiorku i koperku,
  • drobno posiekane orzechy laskowe lub włoskie,
  • 3,5 łyżeczki żelatyny,
  • sól, pieprz i papryka do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę namocz w 4 łyżkach zimnej wody, podgrzej do rozpuszczenia, przestudź.
  2. Rozgnieć twaróg widelcem lub zmiksuj blenderem, połącz z jogurtem naturalnym lub śmietaną. Dobrze wymieszaj.
  3. Rzodkiewki oczyść, opłucz, osusz, a potem zetrzyj na tarce.
  4. Zieleninę przepłucz, osusz i drobno posiekaj.
  5. Pokrój również orzechy i żurawinę.
  6. Twaróg wymieszaj z dodatkami i przyprawami. Połącz z rozpuszczoną żelatyną.
  7. Tak przygotowaną masę przełóż do podłużnej formy wyłożonej folią spożywczą. Wyrównaj powierzchnię terriny.
  8. Formę przykryj folią spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki.
  9. Terrinę w całości wyłóż na duży talerz. Udekoruj ją zieleniną, pokrój w plastry i podawaj ze świeżym pieczywem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej