Biorę twaróg i dodaję zioła. To prosty przepis na elegancką przystawkę
Twaróg na śniadanie to nic nowego. Jednak w takiej formie jest zdecydowanie mniej znany. Wygląda tak elegancko, że można go podać także na przystawkę. Terrina z twarogu na pewno zrobi wrażenie na gościach.
Co zdrowego zjeść na śniadanie czy na kolację? Jedną z najczęstszych odpowiedzi będzie na pewno twaróg. I wszystko się zgadza, bo to świetne źródło białka, witamin czy wapnia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekane naleśniki z serem. Przepis idealny na śniadanie lub obiad na słodko
Twaróg jest idealny na śniadanie
Twaróg wystarczy pokroić w plastry, położyć na kromkach chleba i pyszne śniadanie gotowe. Dobre dodatki do takich kanapek to miód czy domowa konfitura. Można go także wymieszać z jogurtem czy śmietaną, a potem dołożyć drobno pokrojony szczypiorek i rzodkiewkę. Sposobów jest mnóstwo i na pewno każdy ma swój ulubiony. Zdecydowanie mniej znana jest terrina z twarogu.
Terrina - co to za potrawa?
Terrina to danie pochodzące z kuchni francuskiej, a nazwa odnosi się do podłużnego kształtu. Początkowo przygotowywano je z mięsa, teraz bazują także na rybach czy warzywach. Nic nie stoi na przeszkodzie, by terrinę zrobić też z twarogu. Najlepszy będzie na nią ten tłusty lub półtłusty. Można również użyć serka takiego jak na sernik.
Twaróg w wersji eleganckiej
Taka przystawka pozwala uruchomić kulinarną wyobraźnię. Do twarogu można dodać ulubione dodatki, tak by powstała najlepsza kompozycja. Aby całość stanowiła jedną potrawę o eleganckiej formie, będzie potrzebna żelatyna. O tej porze roku, kiedy wszyscy tęsknimy za wiosną, warto postawić na zielone dodatki. Idealnie będą też pasować żurawina i orzechy.
Terrina z twarogu
Składniki:
- 600 g twarogu półtłustego lub tłustego,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (ewentualnie śmietany),
- kilka rzodkiewek,
- garść żurawiny,
- kilka gałązek szczypiorku i koperku,
- drobno posiekane orzechy laskowe lub włoskie,
- 3,5 łyżeczki żelatyny,
- sól, pieprz i papryka do smaku.
Sposób przygotowania:
- Żelatynę namocz w 4 łyżkach zimnej wody, podgrzej do rozpuszczenia, przestudź.
- Rozgnieć twaróg widelcem lub zmiksuj blenderem, połącz z jogurtem naturalnym lub śmietaną. Dobrze wymieszaj.
- Rzodkiewki oczyść, opłucz, osusz, a potem zetrzyj na tarce.
- Zieleninę przepłucz, osusz i drobno posiekaj.
- Pokrój również orzechy i żurawinę.
- Twaróg wymieszaj z dodatkami i przyprawami. Połącz z rozpuszczoną żelatyną.
- Tak przygotowaną masę przełóż do podłużnej formy wyłożonej folią spożywczą. Wyrównaj powierzchnię terriny.
- Formę przykryj folią spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki.
- Terrinę w całości wyłóż na duży talerz. Udekoruj ją zieleniną, pokrój w plastry i podawaj ze świeżym pieczywem.